Смилянски бобСмилянски боб
19 Февр.
Rosi Stoyanova
Готвене на смилянски боб Традиционно смилянският фасул се използва в родопската кухня за приготвянето на пълнени чушки и сарми, баница с боб, шишчета от боб, боб чорба, пълнена тиква с боб, различни рула....
Отглеждане на смилянски бобОтглеждане на смилянски боб
28 Февр.
Vannq88
Едрият боб, известен като смилянски, е основна култура за региона на Смилянското корито. Почвата в този район е песъчлива....
Смилянски боб - традиции и особеностиСмилянски боб - традиции и особеностиВъпреки патента на Смилянския боб с неговото име много често се злоупотребява. Това, че на дадена опаковка пише Смилянски боб, съвсем не означава, че съдържанието ѝ е истински зрял фасул от село Смилян....
Характерни особености на смилянски бобХарактерни особености на смилянски бобСмилянският боб е може би най-известният сорт боб у нас. Именно това е причината с името му често да се злоупотребява....
Да си панираме смилянски бобДа си панираме смилянски бобОсвен това, смилянският боб е перфектен за паниране. Ето как: Паниран смилянски боб Необходими продукти: 500 г сварен смилянски боб, сол, копър, олио, брашно, оцет....
Най-добрите рецепти със смилянски бобНай-добрите рецепти със смилянски бобНо бъдете внимателнi, защото по магазините е пълно с подобен боб, който се произвежда в Китай и няма нищо общо с качеството на родния Смилянски фасул....
Готвене на боб МунгГотвене на боб МунгБоб Мунг е традиционна източноазиатска бобова култура. Характерен за него е лекият орехов привкус. Може да се консумира самостоятелно, но и да се добавя в различни ястия – супи, яхнии, пюрета, или да се използва като...
Смилянски боб чорбаСмилянски боб чорба
13 Май
1
Fat Berta
Измийте фасула и го накиснете от предната вечер във вода. На следващия ден го кипнете с нова вода за 5 минути, след което я изхвърлете и и сложете да се вари с нова вода. Добавете 3 с.л. олио, ситно нарязана половин глава...
Смилянски боб яхнияСмилянски боб яхния
24 Март
2
Rosi Trifonova
Залейте измития смилянски боб с вода и сложете да заври. Щом кипне сменете водата, като количеството течност:боб е 3:1. Щом бобът заври, добавете ситно нарязаните лук, праз морков, чушка и 1-2 скилидки чесън....
Смилянски боб на фурнаСмилянски боб на фурнаСложете смилянския боб, който предварително сте накиснали във вода за една нощ. Налейте вода и варете 30 минути. Отворете тенджерата, сложете подправките, сухите чушки (нарязани на големи парчета) и доматите....
Смилянски боб със зеленчуциСмилянски боб със зеленчуциОвкусете смилянския боб с черен пипер, сол и разбъркайте. Налейте гореща вода, колкото леко да покрие ястието. Печете смилянския боб със зеленчуци на 250°C до готовност на картофите и запичане....
Салата от смилянски бобСалата от смилянски боб
16 Май
Fat Berta
За всеки случай накиснете смилянския фасул в студена вода за няколко часа. Отцедете и сложете да се вари с нова вода до готовност, като по средата на варенето добавите лъжичка олио....
Правила при готвенето на бобПравила при готвенето на бобсе готви, го измийте добре; - Когато готвите зрял боб, винаги изхвърляйте първите две води; - За да стане зрелият боб по-бързо готов, добавяйте масло към него, след като сте изхвърлили водите; - Когато готвите зрял...
Смилянски шарен боб в гърнеСмилянски шарен боб в гърнеСмилянският шарен боб в гърне е много вкусен....
Смилянски боб по родопска рецептаСмилянски боб по родопска рецепта
13 Май
Fat Berta
Добре е да накиснете боба за няколко часа във вода, след което да смените първата вода на варенето. След като кипне с втората вода, добавете скълцания лук и малко олио на око. Варете боба на слаб до умерен котлон....