Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Пилешки пържоли с мирин и саке на барбекюПочистваме пилешкото филе от всякакви ципи и кожи и го слагаме в неметална чиния.
Смесваме олиото, сакето и мирина и го разбъркваме с месото. Слагаме в хладилник за 15 минути, а след това прецеждаме, като запазваме маринатата...
27 Май
Любопитни факти и съвети за пиенето на сакеСаке е японско оризово вино, което се произвежда по време на процеса на варене чрез ферментиране на ориз, при което нишестето се превръща в захар, а след това и в алкохол. Съдържанието на алкохол в саке обикновено варира...
05 Януари
Сакето - оризовата бира на японцитеСакето е това, което често наричат “оризова бира”, защото е направено от ферментирал ориз. То достига между 14° и 17° алкохол (тоест доста повече от алкохола, който се съдържа в европейските бири, с които сме свикнали). Думата...
08 Февр.
Телешки лентички по азиатскиВ купа разбъркваме соевия сос, захарта до стопяване и сакето.
Телешкият стек се нарязва на лентички. Оставяме в марината да попие. По желание може да се доовкуси с къри или друга подправка.
След 2-3 часа нарязваме...
29 Окт.
Напитки за суши: С какво да съчетаем японския деликатесСушито става все по-популярна храна у нас. Въпреки това си остава специфично ястие, което изисква съответната напитка, за да разкрие потенциала си.
Няма точно определена напитка, която да отива на всички видове суши...
10 Септ.
Сьомга с класически сос ТериякиИма различни версии на рецепти за сос терияки, но като цяло това е смес от соев сос, саке, мирин и/или захар. Ако използвате метода на намазване, сосът трябва да се кондензира, за да стане по-гъст, така че да полепне лесно...
04 Март
Сладко пиле ТериякиСварявате и обезкостявате пилешкото месо на по едри парченца. Приготвяте си маринатата и хубаво обърквате пилето в нея. Оставяте да престои за около 15-20 минути.
Нарязвате си лука на ивички и го запържвате в 2-4 с.л....
03 Април
Основни продукти, използвани в японската кухняТака, както царевицата, бобът и лютите чушки се свързват с мексиканската кухня, а използването на голям брой различни подправки е характерно за арабската кухня, така и японската има свои предпочитания.
Голяма...
15 Юли
Основни японски добавки в кухнятаАко сте привърженици на японската кухня и искате да готвите такава в домашни условия, тази статия е за вас. Представяме ви основните добавки и продукти, които трябва да имате в кухнята си, ако искате да сготвите някой японски...
26 Юни
Тайната на слабите японки: Супа с кюфтета и краставицаМакар мнозина да си мислят, че японците се славят само по начина на приготвяне и сервиране на суши, те са факири и по отношение на приготвянето на различни супи.
Всички те се приготвят с полезни съставки, комбинацията...
04 Ноем.
Как се приготвят японски яйца на параХарактерно за японската кухня е това, че продуктите се консумират сурови или се приготвят чрез много кратка термична обработка. Друг традиционен метод за готвене е на пара, но за тази цел се използва специален бамбуков...
29 Май
Как се приготвя ориз с миди по японскиЯпонската кухня, прославила се със своето суши, със супата Мисо и с използването на различни соеви продукти, черпи своето вдъхновение от природата. Това се дължи на изповядваните в страната религии -будизъм...
24 Юли
Това са най-популярните напитки и коктейли в света!Когато решаваме да отидем в чужбина, дали по работа или просто на почивка, обикновено предварително се запознаваме с традициите на страната, която ще посетим.
Има много източници на информация, които ни предлагат...
08 Август
МиринВъпреки че никоя кухня не може наистина да бъде сведена до един вкус, безопасно е да се каже, че без усещане за умами на японската кухня липсва една от определящите я характеристики.
Има много начини за включване на...
22 Март
Продукти за сушиСушито може да се приготвя във всякакви форми и вариации. За приготвянето му са необходими няколко основни необходими базови продукти, както и нужното познание.
Най-важното при приготвянето на суши е изборът на правилните...
15 Окт.
Кулинарни тънкости при правенето на сушиВ магазините отдавна се продават продукти, с помощта на които можете да приготвите суши в домашни условия. Но трябва да сте наясно и с някои тънкости в приготвянето на този японски специалитет.
Оризът за суши трябва...
09 Юни
Какъв алкохол върви със суши?Сушито е много вкусна и диетична храна, но ще е още по-примамливо за небцето, ако се поднесе в комбинация с подходящата напитка. Според мнозина най-подходящото питие за сушито е виното, което перфектно ще допълни вкуса...
07 Окт.
Алкохолна карта на светаЛято е. Горещо е. Не ви ли се иска да се разхладите с някой ароматен коктейл?
Предлагаме ви кратко пътешествие по света и някои от най-популярните освежителни напитки.
Куба и Мохито
Мохито е традиционната напитка...
18 Август
Истина или лъжа: Кои са 5-те мита за Michelin?Всеки е чувал за Michelin и всеки има какво да каже за него. Много често обаче за популярния пътеводител в кулинарията по света се твърдят и големи небивалици. Ето 5 от най-срещаните погрешни схващания, които трябва да се...
12 Септ.
Сьомга териякиПоставете джинджифила и чесъна в купа и смесете със соевия сос, кленовия сироп, Саке или Порто и зехтин.
Поставете филетата от сьомга в чиния, подправете със сол и черен пипер и изсипете лепкавия дресинг върху тях. Покрийте...
18 Юни
Зеленият чай спасява от махмурлук и радиацияЗеленият чай е една от най-разпространените напитки срещу махмурлук в Япония, понеже азиатците нямат ензим в черния дроб, който разгражда алкохола. Затова след пийване на повечко саке имат спешна нужда от средство за...
02 Април
1
Пиле ала ТериякиНаправете Терияки соса като в тенджерка сипете соевия сос, мед, черен пипер, джинджифил, виното, нишестето и настъргана скилидка чесън. Разбъркайте всичко с тел и сложете на котлона да кипне, варете 3 минути, като непрекъснато...
29 Април
1
Как се премахва мирис на загоряло от ракия?Ракията е традиционна алкохолна напитка, която се приготвя на Балканите.
На вкус ракията наподобява японско саке, мексиканска текила, руски самогон, италианска грапа или американското бренди.
Ракията се приготвя...
11 Юни
Стек с японски барбекю сос Yakiniku tareЯбълката, джинджифилът, чесънът и лукът се настъргват.
В добре загрят тиган се слагат 3 с.л. саке, 3 с.л. тъмен соев сос, 2 с.л. мирин, 1 с.л. захар, 1 с.л. бяло мисо и се смесват. Изчаква се захарта да се разтвори добре...
25 Окт.
Мирин - тайната подправка на японската кухняМирин е японска подправка, която съдържа около 14% алкохол. За да се направи мирин, задушен мочи-гом (олющен ориз), кум годжи (култивиран ориз) и шочу (дестилирана алкохолна напитка) се смесват и ферментират около 2 месеца...
14 Ноем.