Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Пилешки пържоли с мирин и саке на барбекюПилешки пържоли с мирин и саке на барбекю
27 Май
Почистваме пилешкото филе от всякакви ципи и кожи и го слагаме в неметална чиния. Смесваме олиото, сакето и мирина и го разбъркваме с месото. Слагаме в хладилник за 15 минути, а след това прецеждаме, като запазваме маринатата...
Любопитни факти и съвети за пиенето на сакеЛюбопитни факти и съвети за пиенето на саке
05 Януари
Саке е японско оризово вино, което се произвежда по време на процеса на варене чрез ферментиране на ориз, при което нишестето се превръща в захар, а след това и в алкохол. Съдържанието на алкохол в саке обикновено варира...
Сакето - оризовата бира на японцитеСакето - оризовата бира на японците
08 Февр.
Сакето е това, което често наричат “оризова бира”, защото е направено от ферментирал ориз. То достига между 14° и 17° алкохол (тоест доста повече от алкохола, който се съдържа в европейските бири, с които сме свикнали). Думата...
Телешки лентички по азиатскиТелешки лентички по азиатски
29 Окт.
В купа разбъркваме соевия сос, захарта до стопяване и сакето. Телешкият стек се нарязва на лентички. Оставяме в марината да попие. По желание може да се доовкуси с къри или друга подправка. След 2-3 часа нарязваме...
Напитки за суши: С какво да съчетаем японския деликатесНапитки за суши: С какво да съчетаем японския деликатес
10 Септ.
Сушито става все по-популярна храна у нас. Въпреки това си остава специфично ястие, което изисква съответната напитка, за да разкрие потенциала си. Няма точно определена напитка, която да отива на всички видове суши...
Сьомга с класически сос ТериякиСьомга с класически сос Терияки
04 Март
Има различни версии на рецепти за сос терияки, но като цяло това е смес от соев сос, саке, мирин и/или захар. Ако използвате метода на намазване, сосът трябва да се кондензира, за да стане по-гъст, така че да полепне лесно...
Сладко пиле ТериякиСладко пиле Терияки
03 Април
Сварявате и обезкостявате пилешкото месо на по едри парченца. Приготвяте си маринатата и хубаво обърквате пилето в нея. Оставяте да престои за около 15-20 минути. Нарязвате си лука на ивички и го запържвате в 2-4 с.л....
Основни продукти, използвани в японската кухняОсновни продукти, използвани в японската кухня
15 Юли
Така, както царевицата, бобът и лютите чушки се свързват с мексиканската кухня, а използването на голям брой различни подправки е характерно за арабската кухня, така и японската има свои предпочитания. Голяма...
Основни японски добавки в кухнятаОсновни японски добавки в кухнята
26 Юни
Ако сте привърженици на японската кухня и искате да готвите такава в домашни условия, тази статия е за вас. Представяме ви основните добавки и продукти, които трябва да имате в кухнята си, ако искате да сготвите някой японски...
Тайната на слабите японки: Супа с кюфтета и краставицаТайната на слабите японки: Супа с кюфтета и краставица
04 Ноем.
Макар мнозина да си мислят, че японците се славят само по начина на приготвяне и сервиране на суши, те са факири и по отношение на приготвянето на различни супи. Всички те се приготвят с полезни съставки, комбинацията...
Как се приготвят японски яйца на параКак се приготвят японски яйца на пара
29 Май
Характерно за японската кухня е това, че продуктите се консумират сурови или се приготвят чрез много кратка термична обработка. Друг традиционен метод за готвене е на пара, но за тази цел се използва специален бамбуков...
Как се приготвя ориз с миди по японскиКак се приготвя ориз с миди по японски
24 Юли
Японската кухня, прославила се със своето суши, със супата Мисо и с използването на различни соеви продукти, черпи своето вдъхновение от природата. Това се дължи на изповядваните в страната религии -будизъм...
Това са най-популярните напитки и коктейли в света!Това са най-популярните напитки и коктейли в света!
08 Август
Когато решаваме да отидем в чужбина, дали по работа или просто на почивка, обикновено предварително се запознаваме с традициите на страната, която ще посетим. Има много източници на информация, които ни предлагат...
МиринМирин
22 Март
Въпреки че никоя кухня не може наистина да бъде сведена до един вкус, безопасно е да се каже, че без усещане за умами на японската кухня липсва една от определящите я характеристики. Има много начини за включване на...
Продукти за сушиПродукти за суши
15 Окт.
Сушито може да се приготвя във всякакви форми и вариации. За приготвянето му са необходими няколко основни необходими базови продукти, както и нужното познание. Най-важното при приготвянето на суши е изборът на правилните...
Кулинарни тънкости при правенето на сушиКулинарни тънкости при правенето на суши
09 Юни
В магазините отдавна се продават продукти, с помощта на които можете да приготвите суши в домашни условия. Но трябва да сте наясно и с някои тънкости в приготвянето на този японски специалитет. Оризът за суши трябва...
Какъв алкохол върви със суши?Какъв алкохол върви със суши?
07 Окт.
Сушито е много вкусна и диетична храна, но ще е още по-примамливо за небцето, ако се поднесе в комбинация с подходящата напитка. Според мнозина най-подходящото питие за сушито е виното, което перфектно ще допълни вкуса...
Алкохолна карта на светаАлкохолна карта на света
18 Август
Лято е. Горещо е. Не ви ли се иска да се разхладите с някой ароматен коктейл? Предлагаме ви кратко пътешествие по света и някои от най-популярните освежителни напитки. Куба и Мохито Мохито е традиционната напитка...
Истина или лъжа: Кои са 5-те мита за Michelin?Истина или лъжа: Кои са 5-те мита за Michelin?
12 Септ.
Всеки е чувал за Michelin и всеки има какво да каже за него. Много често обаче за популярния пътеводител в кулинарията по света се твърдят и големи небивалици. Ето 5 от най-срещаните погрешни схващания, които трябва да се...
Сьомга териякиСьомга терияки
18 Юни
Поставете джинджифила и чесъна в купа и смесете със соевия сос, кленовия сироп, Саке или Порто и зехтин. Поставете филетата от сьомга в чиния, подправете със сол и черен пипер и изсипете лепкавия дресинг върху тях. Покрийте...
Зеленият чай спасява от махмурлук и радиацияЗеленият чай спасява от махмурлук и радиация
02 Април
1
Зеленият чай е една от най-разпространените напитки срещу махмурлук в Япония, понеже азиатците нямат ензим в черния дроб, който разгражда алкохола. Затова след пийване на повечко саке имат спешна нужда от средство за...
Пиле ала ТериякиПиле ала Терияки
29 Април
1
Направете Терияки соса като в тенджерка сипете соевия сос, мед, черен пипер, джинджифил, виното, нишестето и настъргана скилидка чесън. Разбъркайте всичко с тел и сложете на котлона да кипне, варете 3 минути, като непрекъснато...
Как се премахва мирис на загоряло от ракия?Как се премахва мирис на загоряло от ракия?
11 Юни
Ракията е традиционна алкохолна напитка, която се приготвя на Балканите. На вкус ракията наподобява японско саке, мексиканска текила, руски самогон, италианска грапа или американското бренди. Ракията се приготвя...
Стек с японски барбекю сос Yakiniku tareСтек с японски барбекю сос Yakiniku tare
25 Окт.
Ябълката, джинджифилът, чесънът и лукът се настъргват. В добре загрят тиган се слагат 3 с.л. саке, 3 с.л. тъмен соев сос, 2 с.л. мирин, 1 с.л. захар, 1 с.л. бяло мисо и се смесват. Изчаква се захарта да се разтвори добре...
Мирин - тайната подправка на японската кухняМирин - тайната подправка на японската кухня
14 Ноем.
Мирин е японска подправка, която съдържа около 14% алкохол. За да се направи мирин, задушен мочи-гом (олющен ориз), кум годжи (култивиран ориз) и шочу (дестилирана алкохолна напитка) се смесват и ферментират около 2 месеца...