Особености на балканската кухняОсобености на балканската кухняводили много кулинарни дебати, свързани с автентичността на някои гозби, но в крайна сметка всички те са причислени към общата балканска кухня. Според някои справочници балканските народи приготвят между 300 и 400 вида...
Особености на тайландската кухняОсобености на тайландската кухняТайландската кухня е вид азиатска кухня, която е традиционно известна с екзотичния си вкус на пикантни подправки, комбинирани със сладко и солено. Няколко вкуса доминират в ястията на тази екстравагантна...
Продукти от японската кухняПродукти от японската кухняПриготвянето на ястията от японската кухня е невъзможно без оригиналните японски продукти. Един от тях е коренът от лотос, известен и като ренкон. На вкус е сладък и хрускав. Когато е нарязан, той прилича на цвете...
Особености на иранската кухняОсобености на иранската кухняобласт. Като цяло иранската кухня има много неща, които са ни познати – има части от гръцката, руската, турската кухни. Но колкото и да е сравнявана и често пъти обобщавана с „кухня от Близкия изток”, всъщност...
Особености на сръбската кухняОсобености на сръбската кухняСръбската кухня е сред най-незабравимите, които може да опитате. Тя прелива от месо, подправки и пресни зеленчуци. Рецептите са разнообразни и изключително лесни за приготвяне. Сръбската кулинарна...
Особености на виетнамската кухняОсобености на виетнамската кухняподправки, които се използват. Продуктите се режат на едро, освен това е задължително да бъдат пресни, а прясно означава току-що закупени. Там хората пазаруват по няколко пъти на ден. Особеното във виетнамската кухня е...
Особености на мароканската кухняОсобености на мароканската кухняХраната е добър начин да опознаеш даден народ и затова нека навлезем по-дълбоко в кулинарните традиции на Мароко. Чрез ястията на тази кухня можеш да усетиш и белега на историята. Това е така, защото мароканците...
Джинджифилът в японската кухняДжинджифилът в японската кухнясъставки като уасабито например, без които японската кухня не би била това, което е. Типичен пример за това е коренът от джинджифил, който японците консумират както в прясно състояние, така и изсушен или маринован...
Чужди влияния в японската кухняЧужди влияния в японската кухняединствената храна, която се приготвя в Япония. Макар за истинска японска кухня да може да се говори едва след 18 в., много ястия, които са чисто азиатски, са се превърнали в истинско вдъхновение за японските кулинари...
Основни рецепти от японската кухняОсновни рецепти от японската кухняНай-популярният японски бульон е даши – той е основа на много японски супи и сосове. Можете да го съхранявате в хладилник до три дни. Натъркайте едно парче водорасли комбу с влажна кърпа. Сложете в тенджера с...
Терияки - класиката на японската кухняТерияки - класиката на японската кухняСоевият сос Терияки е синоним на японската кухня. Той е нещо като пицата за Италия или синьото сирене за Франция. Ароматен и вкусен, както подобава на истинския соев сос, Терияки може да е черешката на тортата за...
Какво знаете за японската кухня?Какво знаете за японската кухня?Японците са най-големите потребители в света на риба и на морски продукти, както и техният най-голям вносител. В същото време морските деликатеси се подреждат на второ място по използване в националната кухня...
Мирин - тайната подправка на японската кухняМирин - тайната подправка на японската кухняМирин е японска подправка, която съдържа около 14% алкохол. За да се направи мирин, задушен мочи-гом (олющен ориз), кум годжи (култивиран ориз) и шочу (дестилирана алкохолна напитка) се смесват и ферментират около 2...
Ролята на Соята в японската кухняРолята на Соята в японската кухнясе приготвя от равни части соеви и пшенични зърна. Няма как суши да бъде сервирано, без към него да бъде поднесен и соев сос или соев сос, смесен с уасаби. 2. Мисо С това име се свързва най-известната японска...
Основни продукти, използвани в японската кухняОсновни продукти, използвани в японската кухняТака, както царевицата, бобът и лютите чушки се свързват с мексиканската кухня, а използването на голям брой различни подправки е характерно за арабската кухня, така и японската има свои предпочитания...