Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Шарен боб с маслини по самоковскиШарен боб с маслини по самоковски
15 Дек.
Стария боб накисваме от вечерта. На следващия ден го изплакваме, изхвърляме изплувалите зърна. Слагаме го на огъня, в подходящ съд със студена вода, колкото да го покрие. След като водата кипне я изхвърляме....
Пита Сладък пътПита Сладък път
16 Ноем.
1
Пита Сладък път сервираме с течен шоколад. Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа...
Сандвичи за пътСандвичи за път
30 Май
Накрая опаковайте сандвичите за път с фолио....
Сандвичи за дълъг пътСандвичи за дълъг път
08 Юни
Сандвичите за дълъг път са много лесни!...
Сандвичи за из пътСандвичи за из път
04 Окт.
Оставете маслото да се отпусне и намажете с него всяка от филиите. Нарежете краставицата и колбаса на кръгчета. Нарежете кашкавала на филийки. Наредете всеки от продуктите върху върху филия, наръсете от подправките и...
Как да готвим боб адзукиКак да готвим боб адзуки
03 Април
Бобът адзуки, малко познат в България, е вид червен боб, силно разпространен в азиатските държави. По качества той по нищо не отстъпва на нашенския боб, но се приготвя много по-бързо. Много богат е на протеини и...
Как да готвим правилно боб?Как да готвим правилно боб?
26 Юли
Готви се по около 50 начина и е целогодишна храна. У нас традиционно се отглежда и използва боб....
Самоковска питкаСамоковска питка
01 Дек.
2
Пресятото два пъти брашно се смесва със содата. Прави се кладенче и в него се поставя солта. В отделен съд се разбъркват киселото мляко и 3 яйца, прибавя се мазнината и захарта. Тази смес объркваме с брашното, като се...
Самоковски зелникСамоковски зелник
09 Август
2
Изпечете Самоковския зелник за половин час в предварително загряна на 180 градуса фурна. След като го извадите, завийте с кърпа да се запари....
Капама като за първи пътКапама като за първи път
01 Януари
Свинското месо се нарязва на пържоли, леко се начуква и се овкусява с черен и червен пипер и майорана. С черен и червен пипер се овкусяват и пуешките бутчета. Престояват най-малко 2 часа така. Отделят се листа от зелето...
Как се готви зелен бобКак се готви зелен боб
19 Дек.
За да приготвите ястия от зелен фасул, желателно е да използвате съвсем млади зелени шушулки. Те са по-нежни и вкусът им придава невероятна свежест на ястията. Презрелият зелен фасул се приготвя по-бавно, той не е толкова...
Как се готви червен боб?Как се готви червен боб?
03 Окт.
Колко време и как се готви червен боб, който предварително не е бил накиснат? Бобът без предварително накисване също може да се приготви по-бързо с някои техники....
Страхът от числото тринадесетСтрахът от числото тринадесет
03 Ноем.
5
Съществуват и обратни примери – шахматистът Гари Каспаров смятал, че тринадесет е щастливото му число и през 1985 година станал тринадесетия световен шампион по шах, след като победил Карпов с тринадесет на единадесет....
Класически Самоковски ЗелникКласически Самоковски Зелник
03 Февр.
1
Печем Самоковския зелник до зачервяване в предварително загрята фурна на 200°C. След това намаляме температурата на 150°С и печем за още 20 мин. Да ви е сладко!...
Картофи по самоковскиКартофи по самоковски
18 Септ.
След това чукнете яйцата и запържете картофите по самоковски до готовност, като леко разбърквате....
Мамин самоковски зелникМамин самоковски зелник
12 Март
В съд слагаме брашно и си правим кладенче и добавяме солта, захарта, оцета, яйцето, киселото мляко, олиото и водата. Замесваме средно меко тесто и го разделяте на 7 топчета. Топчетата почиват 1 час и след това се разточват...
Лесна Самоковска питкаЛесна Самоковска питка
09 Ноем.
Брашното се пресява и към него се прибавя содата. Прави се кладенче и в него се слагат солта, киселото мляко, яйцата, мазнината и захарта. Добавя се вода за омесване на меко тесто. Оформя се питка. Питката се оставя да...
Дроб сарма по самоковскиДроб сарма по самоковски
25 Юли
Дроб сарма по самоковски за любителите на агнешка карантийка. Първо сваряваме дреболиите от агне. След като са се сварили, оставаме да се охладят и режем на кубчета. В нагорещено олио си запържваме лука и гъбите....
Друсан кебап по самоковскиДрусан кебап по самоковски
24 Септ.
Нарязаното на дребни късчета месо се запържва леко в мазнината, след което се прибавят ситно нарязаният лук и обелените и нарязани на дребно червени домати. Похлупват се и се задушават до омекване, като от време на време...
Агнешки котлети по самоковскиАгнешки котлети по самоковски
21 Окт.
Начукайте котлетите с чукче, предварително намокрено с вода. Запържете месото в сгорещеното растително масло, посолете, поръсете с черен пипер и залейте с виното. Задушават се до полуготово състояние, изваждат се и се...
Градинарска чорба по самоковскиГрадинарска чорба по самоковски
18 Февр.
Почистете и измийте картофите, тиквичките, пиперките и доматите. Нарежете ги на ситно и ги сварете в подсолена вода. Отделно задушете накълцания лук и рендосаните моркови. Разбъркайте ги с брашно и ги добавете към...
Агнешки котлети по самоковскиАгнешки котлети по самоковски
21 Окт.
Начукайте котлетите с чукче, предварително намокрено с вода. Запържете месото в сгорещеното растително масло, посолете, поръсете с черен пипер и залейте с виното. Задушават се до полуготово състояние, изваждат се и се...
БобБоб
02 Септ.
Фасулът е общо наименование на група бобови растения. Познат е под наименованието боб. Бобовите растения играят значителна роля в човешката история. Те са първата култура, която еволюира, когато ловците и номадските племена...
Шейк с ягода и банан за из пътШейк с ягода и банан за из път
14 Юни
Шейкът с ягода и банан за из път е готов за броени минути, а вие може да се впуснете в ежедневните задачи със свеж и вкусен старт на деня, който да ви е под ръка и може да измести колебанията за закуска....
Самоковски сарми с кисело зелеСамоковски сарми с кисело зеле
17 Януари
Ястието се готви на умерен котлон за двайсетина минути. Самоковските сарми с кисело зеле са готови....