Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Пробутват ни фалшив мурсалски чайРодният пазар е наводнен с имитации на световно известния български мурсалски чай, алармират производителите на истинската билка. Те обявиха намеренията си да патентоват оригиналния продукт, за да не разграничат от...
19 Юни
1
Лучена яхния вместо пържолиТази сутрин бяхме изненадани приятно: малкият ни студент се прибра с нощния влак - искал да ни види...да му била направила майка му манджа с лук....Естествено, с тези сухоежбини!...
09 Дек.
Хапвайте ябълки за свеж дъхЕфектът е свеж дъх на устата и по-добро състояние на зъбите и емайла....
11 Април
Кекс с мед вместо захарМедът и яйцата се разбиват добре, добавя се и чашата олио. В чаена чаша слагате вода и една супена лъжица мед и разтваряте, като сте я разтворители добавяте към сместа.
След това слагате и содата и накрая брашното....
15 Юни
Агнешка супа от вратСупата от агнешки врат започваме, като първо подготвим месото.
Внимателно измиваме агнешкия врат под течаща вода и го слагаме в подходяща тенджера. Заливаме със студена вода, добавяме една чаена лъжица сол и оставяме месото...
07 Май
Агнешка чорба от вратСлагаме месото в една тенджера и доливаме догоре вода, добавяме вътре сол, лук, дафинов лист и черен пипер на зърна и слагаме на котлона на слаб огън, след два часа месото вече е готово, проверявате, ако се отделя от коста...
06 Юли
Бухтички със сирене от детството ниПресятото брашно се смесва на сухо със солта, захарта , сиренето и содата.
Сипва се по малко хладка вода и се бърка до оформяне на тесто за точене.
Точи се на масата и се реже на ромбоиди.
Пържат се в сгорещено...
28 Август
Фалшиво краве масло ни пробутват в магазинитеВъпреки все повечето стандарти за качество на хранителните продукти и стриктната нормативна уредба за съдържанието на опаковката на всеки артикул, по родните магазини редовно се засичат фалшиви хранителни продукти. Или...
22 Март
3
Измама! Пчелари ни пробутват изкуствено захаросан медЧаст от пчелния мед, който виждаме по пазара, е изкуствено захаросан. Хората обаче го купуват заради погрешното схващане, че захаросаният мед е качествен. Това твърдение обърква потребителите и ги подвежда.
По думите...
30 Август
Ябълки с виноВнимателно почистваме ябълките, като ги разрежем на половинки.
Загряваме маслото и запържваме ябълките до омекване. Добавяме захарта, овкусяваме с канела, заливаме с вино и задушаваме поне 5 минути на тих огън....
27 Юли
Ябълки с кремПълнят се ябълките.
Белтъците с 200 г захар се разбиват на сняг и се поставят отгоре върху ябълките като шапка. Може да се сложи по една-две вишни от сладко....
20 Януари
Ябълки с нишестеКогато ябълките започнат да къкрят, се изсипва разтвореното нишесте.
Разбърква се, докато се сгъсти. Вдига се от огъня и се добавя захар. Разбърква се и се сервира....
29 Февр.
1
Ябълки с изненадаЯбълките се измиват и се обелват. Отрязват се капачета. Маха се сърцевината на всеки плод.
Канелата се смесва със захарта и ябълките се натриват с тази смес. В средата на всяка ябълка се слага мед....
26 Юли
Пробутват ни фалшиви яйца в сандвичи и салатиЩандовете за свежи салати и сандвичи ни пробутват фалшиви яйца....
23 Юли
Скандално! Пробутват ни сирене, направено от отпадъчно месоТака наречените имитиращи продукти, наподобяващи сирене, които родните вериги ни предлагат, определено не са възможно най-питателният продукт, който можем да сложим на трапезата си. Но заради сравнително по-ниската им...
19 Февр.
2
Свежи шотовеБейлисът, водката, ликьорът от мента и ледът се слагат в шейкър.
Бъркат се добре до охлаждане на сместа.
Изсипват се в чаши за шотове и от горе се слага бита сметана....
26 Януари
1
Свински пържоли от врат на скараСвинските пържоли се измиват и нарязват от двете страни на ромбове. Не се начукват.
Всички съставки на маринатата се разбъркват и се оставя 30 мин. на хладно.
С маринатата се намазват вратните пържоли от двете страни...
10 Май
Свински пържоли от врат на фурнаИзмиваме си свинските пържоли и ги натъркваме със зехтина, солта и подправките.
След като сме ги овкусили, ги поставяме в купа и заливаме с бирата и лимоновия сок.
Прибираме в хладилника, като завиваме с фолио и оставяме...
05 Май
Печени ябълки с плънкаПоставят се в тавичката и ябълките се пекат на 180 градуса до омекването им.
Печените ябълки с плънка са много вкусни!...
09 Май
Ябълки в бутер тестоОставя се в хладилник докато се нарежат ябълките на филийки.
Захарта се разбърква с канелата. Ябълките се почистват и нарязват заедно с кората на фини филийки, полумесеци....
13 Май
1
Ябълки в палачинково тестоНареждат се на пластове, като панираните ябълки се наръсват с пудрата захар и канелата.
Поднасят се топли ябълки в палачинково тесто....
03 Юни
Пълнени ябълки с орехиИзмиваме ябълките и ги срязваме на две.
Издълбаваме сърцевината им и премахваме дръжките.
Поръсваме ги с кафява захар.
Смиламе орехите с чопъра на по-едри парченца и ги слагаме в ябълките....
15 Април
Печени ябълки и дюлиЯбълките се пекат на 180 градуса с вентилатор до зачервяване.
Добър апетит с печените дюли и ябълки!
Източник: Юлия Герасимова - Българските ястия и рецепти...
01 Дек.
Захаросани ябълки с ядкиВсяка ябълка потопете в захарната смес, отцедете леко и оваляйте в натрошени ядки по желание. Оставете да стегнат върху тава.
Захаросаните ябълки с ядки са готови!...
13 Януари
5