Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Немски хлебчета с ръжНемски хлебчета с ръж
02 Окт.
Разтворете маята със захарта в 140 мл от водата, леко затоплена до 37°С. Оставете сместа да шупне за 10-15 минути. В купа смесете бялото със ръженото брашно и солта. В средата направете кледенче и сипете останалата 200...
Вкусни палачинки от ръжВкусни палачинки от ръж
12 Март
1
В дълбока купа разбийте яйцата заедно с щипката сол. Изсипете в тази смес парясаното мляко и водата. Добавете също и малко захар. На края започване да добавяме и брашното. Добавяме на малки части и разбъркваме....
Хлебчета от ръж и пшеницаХлебчета от ръж и пшеница
09 Юни
Разтворете маята в леко затоплената вода. Разбъркайте добре, да се разтвори. Не е нужно да чакате да шупва. Смесете брашната със солта в купа. Направете кладенче и в него сипете течните съставки - олио и вода с мая....
Разкошен селски хляб с ръжРазкошен селски хляб с ръж
22 Окт.
Натрошете 10 г мая при 60-те мл вода, сипете брашното за предварителния фермент и разбъркайте на гладка кашичка. Сложете в съд, който да се затваря херметически, и приберете в хладилник за една нощ. Извадете предварителната...
Хляб от Ръж и СпелтаХляб от Ръж и Спелта
16 Септ.
1
Двата вида брашно и солта се смесват в дълбока купа и се разбъркват добре до еднородно смесване. По средата се прави кладенче, слага се захарта и се натрошава маята. Върху маята се наливат 200 мл от водата. Разбърква се само...
Хляб от Ръж и ЛимецХляб от Ръж и Лимец
10 Август
1
Захарта и маята се разтварят в 200 мл топла вода. Изчаква се да шупне. С намаслени ръце се омесва полутвърдо тесто от брашната, маята и солта. Оставя се да престои на топло 2 часа под скреч фолио. Отново се примесва...
Здравословни ползи от ръжЗдравословни ползи от ръж
11 Януари
Ръжта няма как да се сбърка с другите посеви. Нейните класове са по-дълги от тези на пшеницата и ечемика и са с много дълги осили. Зърната ѝ са удължени, а на цвят са сивозеленикави. Освен като храна, ръжта, заедно с...
Хляб от пшеница, ръж и царевицаХляб от пшеница, ръж и царевица
25 Ноем.
Този разкошен хляб е съставен от една перфектна комбинация на четири вида брашно, която създава прекрасен вкус и текстура на печивото. Затоплете леко водата до телесна температура и разтворете в нея меда и маята. Оставете...
Хлебче от ръж с козе сиренеХлебче от ръж с козе сирене
29 Септ.
Замесваме хляб от ръженото брашно, смлените ръжени семена, смлените тиквени семки, смляното ленено семе, брашното от елда, сокa от грейпфрут, маята, настърганата кора от грейпфрут, маковото семе и хладка вода - колкото поеме...
Палачинки с брашно от ръж и елдаПалачинки с брашно от ръж и елда
31 Окт.
1
Разбийте захарта, солта и яйцата. Добавете водата, млякото и останалите продукти, разбърквайте след всеки. Затоплете тиган за палачинки. Намазнете го и сипете черпак от сместа за здравословните палачинки. Печете от всяка...
Тритикале - хибридът между пшеница и ръжТритикале - хибридът между пшеница и ръж
24 Септ.
Хибридната житна култура тритикале става все по-разпространена в последните години. Това не е случайно. От растението, получено от смесване на пшеница и ръж, се добива повече от тон на декар, дори и при лоши климатични...
Здравословни ползи от консумацията на ръжЗдравословни ползи от консумацията на ръж
26 Август
Ръженият хляб, който произхожда от Турция, е един от най-здравословните варианти за хляб на пазара днес. Той е богат на витамини, минерали и полезни за чревната флора бактерии, които осигуряват правилното функциониране...
Тънки шоколадови бисквиткиТънки шоколадови бисквитки
08 Юли
Ето и последното ми творение днес. Тънки шоколадови бисквитки на Вкусно с Йоли. Аз леко измених рецептата, защото искам да са по-нискокалорични, ако въобще може да се говори за ниска калоричност при това количество масло...
Турско кафеТурско кафе
26 Ноем.
3
Отмерваме в чашка за кафе вода и я изсипваме в джезве. В джезвето прибавяме 1 ч.л. от добре разбърканите ръж и леблебия. Прибавяме една кафяна лъжичка захар. Оставяме да заври на бавен огън. Когато кафето кипне...
Народната медицина при биполярно разтройствоНародната медицина при биполярно разтройство
23 Май
При биполярното разстройство, което се характеризира със сменящи се пристъпи на еуфория и депресия, на меланхолия и прекомерна радост. При това състояние, което трябва да се наблюдава и от специалист, може да помогне...
Заместители на кафетоЗаместители на кафето
26 Юни
Един от най-достъпните и известни заместители на кафето е коренът на обикновената цикория. Той е много близък по вкус до истинското кафе. Коренът от цикория е много полезен за хора, които страдат от диабет, тъй като...
Пие ви се истинска боза? Заповядайте на утрешния ѝ празник в Радомир!Пие ви се истинска боза? Заповядайте на утрешния ѝ празник в Радомир!
14 Окт.
На 15 октомври в Радомир ще се проведе Празник на бозата. Събитието се организира за втора поредна година, като този път посетителите ще могат да опитат специално приготвена за случая екобоза. Под надслов С боза, гозба...
Хляб със сушени пиперки и лимецХляб със сушени пиперки и лимец
14 Април
Смесете всички видове брашна в дълбок съд. Добавете смлените с блендер кашу и сушени пиперки, след което прибавете зехтина, солта и чубрицата. Разбъркайте добре, налейте хладката вода и сложете кваса. Бъркайте до получаването...
Алтернативи на приспивателните хапчетаАлтернативи на приспивателните хапчета
16 Януари
Понякога се случва така, че човек ужасно иска да заспи, защото е изморен, но просто не може да заспи. Преди да посегнете към приспивателните хапчета, опитайте алтернативни методи. Най-ефикасният начин за заспиване е да...
Как се прави домашна бираКак се прави домашна бира
18 Юни
6
Много хора искат да опитат поне веднъж да си направят сами бира. Това лесно може да се направи, ако разполагате със зърна – пшенични, ечемичени или ръжени, хмел, бирена мая. Първо трябва да подготвите зърната. Какви ще...
Видове брашноВидове брашно
20 Май
Брашното е известно на хората от хилядолетия. В много страни то се смята за основна храна на населението и присъства ежедневно на трапезата. То се произвежда от пшеница, овес, ръж, царевица, просо, ориз, нахут, кестени...
Топ 17 най-добри храни за облекчаване на запекаТоп 17 най-добри храни за облекчаване на запека
04 Февр.
Подуване на корема и рядко ходене до тоалетната – това са най-честите симптоми, свързани със запека. Видът и тежестта на симптомите могат да варират. При някои хора запекът се появява рядко, докато за други това е хронично...
Ръжено БрашноРъжено Брашно
25 Май
На пазара днес се предлагат различни видове брашна, задоволяващи разнообразни изисквания. Сред най-търсените са диетичните предложения, които регулират работата на стомашно-чревния тракт и се грижат за фигурата. За диетично...
От какво се прави бирата?От какво се прави бирата?
18 Май
1
Бирата е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в световен мащаб. Пенливата напитка е третата най-популярна напитка въобще, изпреварена е само от вода и чай. Независимо в кое кътче на планетата сте...
Диетичен хляб с 3 брашнаДиетичен хляб с 3 брашна
05 Март
Разтворете маята в леко затоплена водичка и разбъркайте до получаване на кашичка с бялото брашно. Оставете да шупне за 10-15 минути. Сипете брашното от спелта и ръженото брашно, сипете зехтина и солта и постепенно замесете...