Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Консумацията на месо е опасна през лятотоКонсумацията на месо е опасна през лятото, предупреждава доцент Светослав Ханджиев, който е председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите заболявания....
13 Август
Кърджалийски тутманикМаята се забърква с малко брашно, щипка захар и топло прясно мляко. Оставя се да шупне на топло.
Брашното се пресява и се слага в тава като по средата се прави дупка. В нея се слагат 3 яйца, солта и бухналата мая. Замесва...
11 Ноем.
Кърджалийски пататникБележка: Снимките, които качвам с рецептата, са на кърджалийски пататник, приготвен в голяма тава и изпечен в печка Пауталия :)
В Родопите пататниците се хапват на събирания с повод от много хора, затова е и нормално...
27 Февр.
1
Кърджалийска баклаваОт брашното, солта и водата замесваме меко тесто, което на тънки кори (около 35-40 бр., подходящи за средна тавичка).
Намазваме тавата с масло и слагаме две кори. Поръсваме ги с орехи и захар.
След това редим една...
14 Февр.
1
Опасно ли е за консумация сушитоДали обаче консумацията му не крие и някакви рискове? Все пак истинското суши се приготвя от риба, която не е претърпяла никаква топлинна обработка! Опасно ли е сушито?...
02 Окт.
Инспектори иззеха нелегално месо и рибаОт града са иззети 20.4 килограма, нелегално уловена риба, която беше дарена на Дневния център за стари хора в града.
В района на село Ряхово бяха открити осем немаркирани бракониерски винтери....
11 Май
Иззеха 56 кг телешко месо в КукленНад петдесет килограма телешко месо е иззето от незаконен обект в Куклен, съобщава директорът на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните д-р Николай Петков....
18 Септ.
Рискове от консумация на недобре сготвено месоОсобено опасна е за бременни жени, защото може да премине в плода и да доведе до сериозни проблеми.
Затова добрата термична обработка на месото е задължителна....
13 Окт.
Развити сарми по кърджалийскиЛозовите листа се измиват добре и се слагат в две дълбоки купички, като се редят отстрани по стените.
Рендосайте лука и домата и ги запържете в загрятото олио.
След като започне да кипи се слага и каймата и оризът...
19 Май
1
Турско кафе по кърджалийскиВ медно джезве слагаме кафето, което е смес от арабика и леблебия 5 към 1, добавяме захарта и заливаме с водата.
Разбъркваме няколко пъти с лъжичка. Слагаме джезвето върху котлон и варим кафето на слаб огън.
Когато...
22 Март
1
Охладеното месо е по-опасно от замразенотоТехни проверки даже показват, че по-голямата част от охладеното месо е негодно за консумация за разлика от замразеното....
06 Юли
Опасна ли е прекалената консумация на мляко?Но учени от университета Упсала в Швеция предупреждават, че прекомерният прием на мляко може да бъде опасен за здравето, тъй като някои видове захар в млякото увеличават риска от възпаление....
08 Август
Опасна ли е прекалената консумация на шоколад?Редовното употребяване на прекомерна консумация на шоколад без подходяща грижа за зъбите може да бъде вредно за оралното здраве....
16 Май
1
За и против консумацията на месоЛипсата на органични аминокиселини, които получаваме от месото, не може да бъде компенсирана с нищо. А от това зависи не само здравето, но и красотата ни.
Много холивудски звезди са се отказали от месото, но продължават...
22 Март
1
Как да намалим консумацията на месоЗа жалост, именно тези навици после стават виновни за пристрастяване към сол, захар, или пък прекомерна консумация на месо. И както добре знаете, отказът им, се оказва огромно предизвикателство....
27 Август
Солидни доводи СРЕЩУ консумацията на месоСпоред доклад на ООН консумацията на месо е един от най-големите фактори за екологични проблеми....
02 Окт.
Солидни доводи ЗА консумацията на месоМесото е противоречива част от диетата. Според някои - полезно е единствено птичето месо, а червеното трябва да се избягва с цената на живота.
Други пък са на обратното мнение –пилешкото съдържа огромно количество...
30 Септ.
Туршия за бърза консумацияСлед 4-5 дена туршията е готова за консумация. Има трайност около месец....
09 Окт.
1
Кьопоолу за бърза консумацияКьопоолуто за бърза консумация е готово.
Източник: Ралица Николаева...
28 Дек.
Боб в гърне по кърджалийскиНакиснатият от предната нощ боб се измива.
Поставя се в гърне. Добавят се олиото, нарязаните на дребно лук, моркови и чушки.
Добавяме вода. Овкусява се с чубрицата, джоджена и солта. Варим продължително време на тих...
11 Ноем.
5
Пукани люти чушки по кърджалийскиИзмиваме и приготвяме 20 бурканчета от 300 мл с капачки.
Във всеки буркан слагаме по 1 ч.л. захар, 1 с.л. сол, 2 с.л. олио, 3 скилидки чесън, нарязани на дребно и по една голяма щипка от предварително накълцаните и разбъркани...
25 Ноем.
3
Домашен адана кебап по кърджалийскиСмиламе агнешкото и телешкото месо и ги смесваме добре, оставяме каймата да отлежи за 30 минути в хладилник.
Отделно нарязваме на ситно лука и го прибавяме към месото. Овкусяваме с останалите подправки....
07 Април
300 кг негодно месо иззеха от заведения за храненеЗа пореден път негодно за консумация месо беше спряно от хранителните вериги....
18 Май
1
Червеното месо може да е опасно за здраветоНие искахме да разберем дали консумацията на месо увеличава риска от развитие на рак на пикочния мехур", казва един от авторите на изследването, професор Джи Лин....
22 Август