Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Видове супи според тяхната основаАко искаме обаче да ги разделим по отношение на тяхната основа, те обикновено се разделят на зеленчукови, месни, млечни и плодови....
29 Дек.
1
Основни френски сосовеЕто кои са основни френски сосове, които всеки добър кулинар трябва да познава и умее.
Сос Бешамел
Сос Бешамел е един от любимите сосове и у нас, но неговата родина е Франция....
31 Януари
Медичите - кратка историяЖивотът е изтъкан от превратности и историята на най-известните фамилии в света го доказва....
24 Февр.
Китайски сосове и тяхната употребаИма всякакви готварски книги как да си приготвяме китайски ястия, но е добре да знаем и нещо повече за най-често използваните сосове в китайската кухня....
10 Април
Хан Омуртаг - кратка историяЕто кои са най-важните неща, които трябва да знаем за този български владетел и кратката последователност на неговото управление....
15 Ноем.
Кратка история на сладоледаПрез 1851, Яков Фусел от Балтимор основал първия завод за производство на сладолед. Алфред Ханна Крал пък патентовал сладоледената фунийка на 1 февруари 1897 г....
11 Юни
Кратка история на соятаС течение на времето соята била основен продукт в кухнята на азиатските страни....
27 Септ.
2
Кратка история на чийзкейкаИма хиляди различни рецепти за чийзкейк и единствената съставка, която присъства във всички рецепти е сиренето....
04 Март
Кратка история на МусакатаТова мнение може да бъде срещнато в различни кулинарни енциклопедии и справочници, а много често се смята, че началото на историята на това вкусно ястие е още в митологичната древност....
18 Окт.
1
Кратка история на баклаватаИсторията на десерта ни връща още в VIII век преди Христа, когато в Месопотамия правели десерт от точени кори с мед и счукани ядки, който изпичали на фурна....
11 Окт.
Кратка история на бананаПочти всички банани, които са предмет на търговия, са от десертния тип, като едва 10-15 процента от световното производство е за ескорт. Америка и Европейският съюз са основните вносители на банани....
19 Август
Кратка история на консервиранетоЗа голямо съжаление обаче той не предизвикал очаквания фурор, защото всички били втренчени във факта, че бурканите не са най-подходящият начин за транспортиране на храна....
19 Септ.
Всички видове баклаваВидовете баклава могат да бъдат разделени в зависимост от това от какво тесто се приготвя баклавата и с какво може да бъде напълнена, но традиционната баклава, която с голямо удоволствие можете да хапнете например в Истанбул...
05 Юни
Кратка история на индийското орехчеРодината на индийското орехче са Молуските острови и островът Банда. Дървото на индийското орехче може да достигне до 15 метра височина. Подправката е изключително популярна сред арабите – търгували са с Далечния Изток...
22 Април
Кратка история на картофения чипсКратка история на чипса
Съществува история, според която хората, които са изобретили чипса, са американският милионер Корнелиус Вандербилд и готвачът Джордж Крам от хотел Муун през 1853 г....
14 Март
Кратка история на италианската пастаСлед като се появили машините за производството на всякакви видове макаронени изделия, се увеличили и посевите на специалния сорт пшеница, от който те се правели....
07 Окт.
Кратка история на българските цареС титлата се определят всички следващи български владетели до края на Втората българска държава. Страната преживява и същински културен и духовен разцвет, правейки я културно средище за всички славянски народи....
05 Ноем.
Втората световна война - кратка историяМястото на ІІ световна война в историята на света
Най-тежката от всички войни - Втората световна, започва като конфликт с ясно изразени геополитически цели, но след 22 юни 1941 година преминава във война на идеологии,...
03 Август
Кратка история на древна ГърцияТяхната експанзия има важно значение за историята на гърците, защото от остатъците на няколко древни култури - микенска, критска, ахейска, дорийска се създава нова цивилизационна формация....
25 Май
Кратка история на обредния хлябЦелта на изпичането на различни видове обредни колачета и питки е раздаването им и черпенето на участниците в празничната трапеза....
04 Август
Майонезени сосове - видове и приготвянеОсновен представител е традиционната яйчна майонеза.
Майонезените пасти имат плътна мажеща се консистенция и се използват за мазане на сандвичи....
21 Май
Основни сосове от плодове в кулинариятаТова са само някои видове сосове в кулинарията, но най-добре е да подберем соса според ястието....
14 Юли
Червен сос за основни ястияПриготвяне на домашен демиглас бульон: Начупваме костите и запържваме се от всички страни. Прибавяме нарязаните зеленчуци.
Потъмнелите кости прехвърляме в тенджера и се долива гореща вода....
02 Ноем.