Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
МаяМая
03 Февр.
3
Кулинарно приложение на маята Маята е ценен продукт в кулинарното изкуство, защото без нея ароматният и мек бял хляб или пък прясно изпечена питка, не биха били факт....
Факти и приложение на жълтата лещаФакти и приложение на жълтата леща
15 Февр.
Приложението на жълтата леща във вегетарианската диета е много голямо....
Скир - хранителни факти и кулинарно приложениеСкир - хранителни факти и кулинарно приложение
25 Септ.
Ние си имаме кисело мляко, с което сме прочути по света, но исландците също си имат подобно млечно кулинарно чудо. То се нарича скир и на практика е заквасена млечна храна. Прилича много на цеденото кисело мляко у нас...
Интересни факти и приложения на тикватаИнтересни факти и приложения на тиквата
09 Окт.
Неоспорим факт е широкото приложение на тиквата в кулинарията за направата на всякакви ястия с тиква....
Бирена МаяБирена Мая
03 Февр.
Съвсем не е случаен фактът, че София Лорен ежедневно изпива чаша айран, в която е разтворена бирена мая. Благодарение на тази процедура кожата и косата й са в отличен тонус....
E226 - характеристика и приложениеE226 - характеристика и приложение
16 Юни
Друго място, където се използва този консервант, е при производството на захар - като избелващ фактор....
Ползи от бирената маяПолзи от бирената мая
09 Май
Бирената мая се получава от едноклетъчната гъбичка Saccharomyces cerevisiae и се използва за направата на бира. В същото време обаче тя е широко използвана като хранителна добавка – най-вече заради високото си съдържание...
Какво е хранителна мая?Какво е хранителна мая?
07 Дек.
Наименованието хранителна мая звучи малко като медицински термин, но този веган продукт добавя вкус на сирене на всичко - от пуканки и чеснов хляб, до макаронени изделия. Тя е в центъра на вниманието във вегански...
Мая Илиева заплашва КатиМая Илиева заплашва Кати
05 Дек.
„Сребърен куршум ще завари тази никаквица Кати в пощенската си кутия“: С тези думи вдовицата на подземния бос Жоро Илиев, Мая е заплашила фолкаджийката Кати, разкриха близки до г-жа Илиева. Повод за агресията на Мая стана...
Тутманик без маяТутманик без мая
25 Януари
Печем тутманика без мая на 200 градуса, без вентилатор докато тутманика придобие златист цвят....
Пита без маяПита без мая
13 Януари
5
Готовата питка без мая напръскайте с малко вода и завийте с кърпа да се запари. При поднасяне може да поръсите с шарена сол. Страхотна питка!...
Кифли с маяКифли с мая
21 Април
Печете кифлите с мая на 180°C в предварително зарята фурна около 40 мин....
Кифли с маяКифли с мая
23 Ноем.
2
Леко загрейте прясното мляко, но да не е горещо. Може да използвате 50 на 50 мляко и вода. Разтворете в него маята и захарта и 1 с.л. брашно. Оставя се на топло да втаса. Пресейте брашното със солта и постепенно добавете...
Понички без маяПонички без мая
11 Февр.
Готовите понички без мая сложете в купа със салфетка или хартиена кърпа, за да попият излишната мазнина, след което ги оваляйте в пудрата захар, смесена с ваниловата захар....
Пърженки с маяПърженки с мая
28 Април
1
Маята се разтваря в една чаена чаша топла вода. Прибавя се към нея брашното и олиото и се разбърква с дървена лъжица на гъста каша, като се прибавя постепенно още 2 ч.ч. вода. Оставя се да втаса на топло. С помощта...
Питка с маяПитка с мая
10 Февр.
18
Разбиваме яйцата с останалите продукти и към тях добавяме вече шупналата мая. Замесваме меко тесто, което да не ни лепне по ръцете, и го оставяме да втаса. След като втасва, го разделяте на три топки....
Питки без маяПитки без мая
05 Февр.
Разбиват се 2 яйца заедно с маргарина, който предварително се оставя при стайна температура да омекне. После се добавят олио, кисело мляко, сол и захар. Всичкото се разбърква добре с миксер. Накрая бакпулверът се смесва...
Соленки с маяСоленки с мая
26 Април
7
В купа разбиваме хубаво яйцата, след което добавяме киселото мляко и отново разбъркваме хубаво. Разтопяваме маслото и го прибавяме, щом изстине, добавяме маята, разтворена в топла вода, натрошеното сирене и с брашното...
Палачинки с маяПалачинки с мая
20 Април
2
Маята се разтваря във водата заедно със захарта. Като шупне маята, се прибавя щипката сол и ванилията. Брашното се прибавя на порции, като постоянно се бърка. Сместа за палачинките трябва да е с консистенция като на боза...
Добруджанки с маяДобруджанки с мая
19 Май
2
Шупваме маята в киселото мляко. Размивам маята в топла водичка с щипка захар. Пресявам брашното. Добавям в кладенче щипка сол, разбитите яйца, натрошеното сиренце, млякото със содата, маята. От замесеното тесто откъсвам...
Пърленки с маяПърленки с мая
27 Януари
5
Пърленките с мая са готови....
Хляб с маяХляб с мая
27 Януари
След изваждане увиваме хляба с мая в памучен месал за 10 мин да отпочине и омекне. Добър апетит!...
Понички с маяПонички с мая
07 Януари
Поничките с мая са готови....
Блини без маяБлини без мая
30 Април
Блините без мая са готови....
Тесто с маяТесто с мая
17 Август
Сложете в купа киселото мляко, което трябва да е със стайна температура, добавете яйцето, захарта, олиото, маята /разтворена в хладкото прясно мляко/, содата и солта. Разбъркайте добре. С получената смес и 1 кг от пресятото...