Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
МаяКулинарно приложение на маята
Маята е ценен продукт в кулинарното изкуство, защото без нея ароматният и мек бял хляб или пък прясно изпечена питка, не биха били факт....
03 Февр.
3
Факти и приложение на жълтата лещаПриложението на жълтата леща във вегетарианската диета е много голямо....
15 Февр.
Скир - хранителни факти и кулинарно приложениеНие си имаме кисело мляко, с което сме прочути по света, но исландците също си имат подобно млечно кулинарно чудо. То се нарича скир и на практика е заквасена млечна храна. Прилича много на цеденото кисело мляко у нас...
25 Септ.
Интересни факти и приложения на тикватаНеоспорим факт е широкото приложение на тиквата в кулинарията за направата на всякакви ястия с тиква....
09 Окт.
Бирена МаяСъвсем не е случаен фактът, че София Лорен ежедневно изпива чаша айран, в която е разтворена бирена мая. Благодарение на тази процедура кожата и косата й са в отличен тонус....
03 Февр.
E226 - характеристика и приложениеДруго място, където се използва този консервант, е при производството на захар - като избелващ фактор....
16 Юни
Ползи от бирената маяБирената мая се получава от едноклетъчната гъбичка Saccharomyces cerevisiae и се използва за направата на бира. В същото време обаче тя е широко използвана като хранителна добавка – най-вече заради високото си съдържание...
09 Май
Какво е хранителна мая?Наименованието хранителна мая звучи малко като медицински термин, но този веган продукт добавя вкус на сирене на всичко - от пуканки и чеснов хляб, до макаронени изделия.
Тя е в центъра на вниманието във вегански...
07 Дек.
Мая Илиева заплашва Кати„Сребърен куршум ще завари тази никаквица Кати в пощенската си кутия“: С тези думи вдовицата на подземния бос Жоро Илиев, Мая е заплашила фолкаджийката Кати, разкриха близки до г-жа Илиева.
Повод за агресията на Мая стана...
05 Дек.
Тутманик без маяПечем тутманика без мая на 200 градуса, без вентилатор докато тутманика придобие златист цвят....
25 Януари
Пита без маяГотовата питка без мая напръскайте с малко вода и завийте с кърпа да се запари. При поднасяне може да поръсите с шарена сол. Страхотна питка!...
13 Януари
5
Кифли с маяЛеко загрейте прясното мляко, но да не е горещо. Може да използвате 50 на 50 мляко и вода. Разтворете в него маята и захарта и 1 с.л. брашно. Оставя се на топло да втаса.
Пресейте брашното със солта и постепенно добавете...
23 Ноем.
2
Понички без маяГотовите понички без мая сложете в купа със салфетка или хартиена кърпа, за да попият излишната мазнина, след което ги оваляйте в пудрата захар, смесена с ваниловата захар....
11 Февр.
Пърженки с маяМаята се разтваря в една чаена чаша топла вода.
Прибавя се към нея брашното и олиото и се разбърква с дървена лъжица на гъста каша, като се прибавя постепенно още 2 ч.ч. вода.
Оставя се да втаса на топло.
С помощта...
28 Април
1
Питка с маяРазбиваме яйцата с останалите продукти и към тях добавяме вече шупналата мая. Замесваме меко тесто, което да не ни лепне по ръцете, и го оставяме да втаса.
След като втасва, го разделяте на три топки....
10 Февр.
18
Питки без маяРазбиват се 2 яйца заедно с маргарина, който предварително се оставя при стайна температура да омекне. После се добавят олио, кисело мляко, сол и захар. Всичкото се разбърква добре с миксер.
Накрая бакпулверът се смесва...
05 Февр.
Соленки с маяВ купа разбиваме хубаво яйцата, след което добавяме киселото мляко и отново разбъркваме хубаво.
Разтопяваме маслото и го прибавяме, щом изстине, добавяме маята, разтворена в топла вода, натрошеното сирене и с брашното...
26 Април
7
Палачинки с маяМаята се разтваря във водата заедно със захарта. Като шупне маята, се прибавя щипката сол и ванилията.
Брашното се прибавя на порции, като постоянно се бърка. Сместа за палачинките трябва да е с консистенция като на боза...
20 Април
2
Добруджанки с маяШупваме маята в киселото мляко. Размивам маята в топла водичка с щипка захар. Пресявам брашното.
Добавям в кладенче щипка сол, разбитите яйца, натрошеното сиренце, млякото със содата, маята. От замесеното тесто откъсвам...
19 Май
2
Хляб с маяСлед изваждане увиваме хляба с мая в памучен месал за 10 мин да отпочине и омекне.
Добър апетит!...
27 Януари
Тесто с маяСложете в купа киселото мляко, което трябва да е със стайна температура, добавете яйцето, захарта, олиото, маята /разтворена в хладкото прясно мляко/, содата и солта.
Разбъркайте добре. С получената смес и 1 кг от пресятото...
17 Август