Марула

Марула

0

Марула /Marula, Scelerocarya birrea/ представлява екзотично дървесно растение. Марула е едно от ботаническите съкровища на Африка. Плодовете на дървото са основен хранителен елемент в Южна Африка, Ботсуана и Намибия...

1
Маруля

Маруля

27.02.20141

на зелената салата се дължи на гликозида лактуцин, който се намира в млечния сок на стъблото и листата. Всички сортове марули имат ниско калорийно съдържание. В 100 г маруля има 15-18 ккал, 1.36 г белтъчини, 2.87...

Супа от маруля

Супа от маруля

18.02.2019

Поставяме почистените марули във вряща подсолена вода, след една минута ги изваждаме върху цедка да изстинат. Нарязваме ги на ивички и изпържваме в 30 г масло. Прибавяме бешамел, приготвен от останалото масло...

Гръцка салата с маруля

Гръцка салата с маруля

10.02.2017

Измиваме и нарязваме (или накъсваме) на едро зелената салата. Измиваме и нарязваме на кубчета домата и краставицата. Прибавяме ги към вече почистената и нарязана салатка, овкусяваме със сол по наш вкус. След което...

Салата от маруля

Салата от маруля

27.05.20092

Марулята, лукът и магданозът се изчистват, измиват се и се нарязват ситно върху дъска. Прибавят се солта, олиото и лимоновия сок и се разбърква....

Лесна салатка от маруля

Лесна салатка от маруля

29.03.2016

Марулените листа се измиват под течаща вода и се нарязват на ситно. В чиния слагам нарязаната маруля, поръсвам с тънка струйка олио, оцет и мъничко сол. Оформям като гнездо и слагам маслинките по средата....

Картофена супа с маруля

Картофена супа с маруля

11.02.2014

Обелваме и нарязваме картофите на кубчета. Измиваме и нарязваме на дребно марулята и магданоза. В подсолена вода сваряваме кубчетата картофи до омекване и прибавяме магданоза и марулята. Варим супата още 10-тина минути. След сваляне от огъня, прибавяме маслото и черния пипер на вкус....

Сарми от маруля

Сарми от маруля

19.12.20133

Избирате по-едрите марулени листа и ги попарете с вряла подсолена вода. В сгорещеното олио задушавате ситно нарязания лук, прибавяте измития ориз, изчаквате да се задуши, наливате топла вода и оставяте сместа да се вари...

Печурки Марина

Печурки Марина

29.07.20133

Гъбите нарежете на полумесеци, а пънчетата им - на колелца. Старият лук, пресният лук и пресният чесън, както и зелените подправки се нарязват на ситно. Морковът настържете на средното ренде. Всичко се смесва и...

Торта Марика

Торта Марика

01.11.20141

Разбийте белтъците на сняг, към който прибавете захарта, смлените орехи и брашното. Като внимавате да не спаднат белтъците, изпечете три блата във форма за торта, намазана с масло и покрита с оризова хартия...

Грах с марули

Грах с марули

12.09.2014

Сварявате граха в подсолена вода. Нарязвате марулите и варите 10-15 минути. Лукът запържвате в сгорещеното олио до златисто. Поръсвате с брашното и овкусявате със сол и черен пипер. Наливате малко вода, за да...

Торта Маршал

Торта Маршал

01.02.20125

в 100 мл вода нишесте. Бъркайте интензивно и добавете ванилията. Бъркането продължава до получаване на гъст крем. Слепете корите с крема, като най-отгоре намажете цялата торта Маршал с крем. Направете украса от шоколадовите пръчици и смлените орехи. Оставете тортата Маршал да престои 1 денонощие преди да поднесете....