Търсене в сайта
ЧайЧаят е една от най-любимите и в същото време полезни напитки. Той се нарежда в топ 3 на най-консумираните напитки, като редом до него стоят водата и кафето. По своят същност чаят представлява безалкохолна напитка, получена...
Мурсалски чайМурсалският чай /Sideritis scardica/ представлява красиво многогодишно тревисто растение, което е познато още като пирински чай, миризлив бурен, овчарски чай, алиботуш, македонски чай и др. В света билката е известна като...
Черен ЧайЧерният чай, белият и зеленият чай се приготвят от растението Чай /Camellia sinensis/. За трите вида чай се подбират различни части на растението, през различен период от време. Освен това се оставят да ферментират различен...
Зелен чайЗеленият чай, известен още като китайски чай, е една от най-разпространените топли напитки в света. С доказано терапевтични и лечебни свойства зеленият чай съдържа два пъти по-малко кофеин от кафето и има стимулиращ ефект...
Английски чайЕвропейските традиции за пиенето на чай са дошли най-вече от Англия. Там е известно пиенето на чай в пет часа следобяд - five o’ clock teа. Този стил се асоциира при нас със следобедната закуска.
Англичаните изпиват...
Индийски чайПреди пристигането на англичаните в Индия местните не били любители на чая. Чаят пристигнал в Индия от Китай. Това бил червен чай, но след като бил посаден на индийска земя, той имал друг вкус и бил по-силен от китайския...
Есенен чайЗа този ароматен черен чай загрейте първо 750 мл вода.
Вложете 3 ч.л. черен чай заедно с 1/2 шепа сушени ябълки и половин чаена лъжица канела.
Може да сложите лъжица мед към вашия есенен чай по желание....
Отпускащ чайЗагрявате 500 мл вода и слагате 1 супена лъжица прясно годжи бери и малка част от корена на джинджифила измивате, обелвате и нарязвате.
Слагаме 1 супена лъжица градински чай, ако имате турски, още по-добре, и 2 стръкчета...
Мурсалски чайДвете стръкчета се нарязват на дребно и се поставят във водата.
Оставя се да ври, докато придобие златист цвят.
Прецежда се и се подслажда с мед....
Боровинков чайВъзврете 300 мл вода и пуснете в нея сушените боровинки. След двадесет минути отдръпнете от котлона и добавете торбичките със зеления чай.
Захлупете съда и го оставете така десет минути. Когато полученият чай се охлади...
Лимонов чайВодата се кипва. Кората на лимоните се обелва тънко, сокът се изцежда.
Кората на лимоните, ментата и черният чай се пускат във врялата вода и се оставят за 4 минути да се запарват под капак.
Пакетчето черен чай се...
Турски чайЗа приготвянето на традиционен турски чай ще ви трябва двоен чайник или 2 чайника един върху друг.
Напълнете долния чайник с вода, а в горния сложете черния чай. Сложете да се вари на умерен котлон, като трябва да се вари...
Ирландски чайВодата се кипва и с нея се заливат пакетчетата чай. Похлупва се и се оставя да се запари за 3 минути.
Пакетчетата се махат и към горещия чай се добавя уискито. Добавя се медът и всичко се разбърква.
Разпределя се...
Изумруден чайВодата се кипва и с нея се заливат пакетчетата зелен чай. Чаят се похлупва и се оставя да се запари за 5 минути.
Кивито се обелва, намачква се на пюре и се залива с горещия чай.
Разбърква се много добре, добавя се...
Карамелен чайСложете в джезве захарта да се карамелизира.
Преди да се получи тъмен карамел долейте 250 мл гореща вода и разбъркайте, докато карамела се разтвори.
Махнете от котлона и сипете черния чай, Оставете да се запари за...