Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
БамяБамята, наречена още баян (лат. Abelmoschus esculentus), е едногодишно тропическо тревисто растение от семейство Слезови (Malvaceae), чиито неузрели шушулки се използват като зеленчук. Африка е родното място на този зеленчук...
18 Септ.
Съхранение на бамяБамята е растение, отличаващо се със слаба съхраняемост. Поради това е добре да се консумира прясна, възможно най-бързо след прибирането на реколтата й. За да я запазите за по-дълго обаче, можете да пробвате някой от следните...
12 Юли
Как се приготвя бамяБамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Той расте във всички средиземноморски страни, а също така и в много други места на планетата.
Стръкчетата бамя растат върху храсти и изглеждат като зелени чушки...
05 Април
6
Маринована БамяПриготвяме си буркани, като на дъното им поставяме оцета, солта, захарта и други подправки.
Нареждаме бамята, като накланяме самия буркан, за да се уплътни добре.
Между бамята поставяме скилидките чесън.
Най-отгоре...
30 Април
Консервирана БамяЗа един буркан от 800 мл.
Нарязвате лука на полумесеци и го слагате в буркана заедно със зърната черен пипер и копъра.
Нареждате бамята и прибавяте солта, захарта, оцета и аспирина, който е добре счукан, за да се разтвори...
17 Април
1
Стерилизирана бамяЗадължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена.
Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок. Оставете зеленчуците да киснат в съд...
12 Дек.
2
Панирана бамяИзмийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути.
Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
06 Януари
Кисела бамяИзберете крехка и млада бамя, измийте я и я бланширайте, докато промени цвета си леко.
На дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята.
Долейте вода до гърлото на буркана, затворете...
04 Окт.
1
Пържена бамяИзмийте бамята, махнете дръжките и я подсушете. Нарежете на еднакви парченца. Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 5 минути.
След това я отцедете в гевгир добре, като накрая пак попиете излишната влага.
Разбийте...
30 Септ.
Стерилизирана бамяИзмийте бамята и отстранете дръжките.
Настържете доматите или ги смелете в машина за мелене.
На дъното на буркан (400 мл) сложете 1 к.л. сол. Покрийте дъното с доматен сок и започнете да нареждате бамята. Редувайте...
20 Септ.
Бамя - туршияИзмиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее.
Избираме достатъчно голям буркан и сипваме в него нарязания копър, магданоз, лук, скилидките чесън, солта, захарта,...
03 Юли
Пикантна бамяЗадушаваме нарязания на ситно лук в загряния зехтин под капак за кратко.
Към него прибавяме лютия червен пипер и солта и разбъркваме.
Добавяме нарязаните на ситно домати и задушаваме за 10 мин.
Към тях прибавяме...
14 Януари
Панирана бамяИзмийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути.
Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
06 Януари
Пържена бамяПочистете бамята и я бланширайте за няколко минути във вряща подсолена вода. След това я оставете добре да се отцеди и изсъхне от влагата.
Смесете брашното с всички подправки и киселото мляко. Долейте толкова вода, че...
23 Август
Пиле с бамяИзмиваме пилето и нарязваме на порции.
Бамята почистваме и накисваме в оцет (1 ч.ч.) и вода (2 ч.ч.) за 30 минути. Порциите пиле изпържваме в олио и изваждаме.
В същата мазнина запържваме нарязан на ситно лук. Прибавяме...
14 Януари
Туршия от бамяБамята се изчиства от дръжките и ако е по-едра се нарязва на парчета. Измива се обилно с вода и сол.
Нарежда се в бурканчетата, като между бамята се слага дафинов лист, копър и скилидки чесън.
Приготвя се саламура:...
03 Януари
1
Супа с бамяСлага се размразената бамя в студена вода в тенджера на котлона да се свари.
Като омекне, се добавя лукът и разтвореното във вода, препечено на сухо, брашно.
В края се добавя нарязания на дребно домат от консерва....
09 Януари
1
Бамя в таваНарязваме лука на дребно и изсипваме в тава. Прибавяме към него бамята, зехтина, доматеното пюре и подправките.
Разбъркваме добре и ако има нужда, доливаме малко вода. Печем в загрята предварително фурна до готовност на...
15 Февр.
1
Телешко с бамяИзмиваме месото и нарязваме на порции. В тенджера сгорещяваме олиото. В него сипваме месото и изпържваме от всички страни. Прибавяме и нарязания лук да се изпържи до златисто, заедно с месото.
След това поръсваме с брашно...
31 Юли
Плакия от бамяБамята се измива, изчиства и напръсква с оцет и малко сол и я оставяме да престои 5-10 минути.
Нарязваме лука на дребно и доматите на кубчета и ги задушаваме с малко олио.
След това добавяме и ситно нарязания чесън...
21 Януари
Бамя по сиромашкиПочистената и нарязана бамя редим в намаслена тавичка. Отгоре поръсваме със сол, магданоз, парченца чесън. Поставяме и колелца нарязани домати.
Повтаряме процеса до изчерпване на продуктите, като е важно да завършим с...
10 Януари
Запеканка от бамяПочистената и нарязана едро бамя сварете до омекване.
Отцедете я от водата. Поставете я в намаслена тавичка, посолете.
Залейте я със заливка, приготвена от разбити яйца и кисело мляко. По желание към заливката може...
27 Ноем.
Супа от бамяЗагрейте олиото в тенджера и запържете скълцани ситно лук. Добавете около 1 ч.л. червен пипер и запържете за кратко.
Долейте около 2 л гореща вода и добавете почистената и нарязана бамя. Оставете бамята да се посвари...
02 Окт.
Бамя с хрянИзберете прясна и дребна бамя, измийте я и я накиснете за 10 часа в саламура от вода, оцет и сол.
След това я измийте в течаща вода и подредете в буркани. Поставете между бамята копър, нарязан на ивички и стръкчета копър...
09 Окт.
Гювеч с бамяПочистете всички зеленчуци. Обелете и нарежете картофите на дребни кубчета. Патладжаните нарежете на кубчета, посолете ги и след 20 минути ги изплакнете и подсушете.
Почистете фасула и бамята от дръжките.
Загрейте...
30 Окт.
1