Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
КрокмачКрокмач
22 Ноем.
5
Изсипете овчето мляко в подходящ съд и го варете на водна баня около 90 минути на тих огън, до сгъстяването му. Пресипете го в буркан, добавете натрошеното сирене и солта и приберете в хладилник....
Балкански крокмачБалкански крокмач
12 Януари
Условието, което трябва да се знае, е, че на чушката трябва да махнете половината дръжка и да отстраните меката част от нея, за да не се вгорчи крокмачът. След една седмица вече е готов за консумация....
Българската Шопска СалатаБългарската Шопска Салата
25 Ноем.
Почистете ги от семенната част и ги нарежете на тънки лентички. Почистете краставицата от корите. Нарежете краставицата и доматите на малки филийки. Смесете зеленчуците и добавете ситно нарязания лук....
Ретро рецепти от българската кухняРетро рецепти от българската кухня
30 Януари
1
Ретро рецептите в българската кухня са онези вече стари вкусове, които си спомняме от детските години, които сякаш усещаме в устата си всеки път, когато се споменат....
Най-българската пикантна салатаНай-българската пикантна салата
30 Август
Фантастична, пикантна българска салата, която не само ще ви предпази от много заболявания, но е идеална за студена българска ракийка....
Крокмач с печени чушкиКрокмач с печени чушки
22 Ноем.
Изпечете ги, обелеге ги и ги нарежете на парчета. Добавете нарязаните на кубчета домати и разбъркайте добре. Залейте зеленчуците с крокмач, внимателно разбъркайте....
Тайнството на древната българска кухняТайнството на древната българска кухня
12 Март
2
Кирил и методий" в продължение на 30 години е изследвал древната българска кухня. Също така този доцент е изящен кулинар и готви само по древни български рецепти....
БуранияБурания
04 Дек.
1
Нарязвате малката кисела зелка на ивички.Поставяте лука ситно нарязания лук в сгорещено олио. След като лукът се запържи, прибавяте зелето, захлупвате и задушавате на умерен огън, докато омекне....
Бурания с пилешки фенер на фурнаБурания с пилешки фенер на фурна
02 Септ.
2
Отгоре ръся от обезкостения фенер, добавям лук и сол на ориза, сипвам олио и гореща вода. Пека ги във фурната. Доматите ги слагам 15 мин преди изключване на фурната....
Ястието на младоженеца специалитет от османската кухняЯстието на младоженеца специалитет от османската кухня
20 Април
Ястието на младоженеца е специалитет от османската кухня. Представям ви едно вкусно ястие от османската кухня, чието наименование ми е трудно да преведа Damat Paçası....
Най-използваните подправки в българската кухняНай-използваните подправки в българската кухня
19 Февр.
Магданоз – това е наистина универсална подправка, дори почти задължителна, когато говорим за българска национална кухня. Можете да я добавите на много видове ястия – постни и с месо, супи....
Непознатите ястия от българската национална кухняНепознатите ястия от българската национална кухня
18 Юли
Колкото и добре да познаваме родната си национална кухня, сред любимите ни ястия има и такива, които са позабравени и само на определени места в България може да ги опитате....
20 емблематични ястия от българската кухня20 емблематични ястия от българската кухня
24 Август
Българската кухня не прави изключение заради нейното разположение, годините на господство и самия начин на живот....
Най-разпространените ядки в българската кухняНай-разпространените ядки в българската кухня
14 Юли
В следните редове ще ви запознаем с най-разпространените ядки в българската кухня....
Кои подправки дават почерка на българската традиционна кухняКои подправки дават почерка на българската традиционна кухня
09 Ноем.
Преди седмица пуснах анкета в опит да изследвам кои са подправките, даващи типичния вкус на гозбите от българската традиционна кухня....
В търсене на непознатите блага в българската кухняВ търсене на непознатите блага в българската кухня
18 Февр.
Българската кухня е богата на вкусове и традиции, но сред нея съществуват истински скрити съкровища от храни, които рядко се срещат извън местните обичаи....
Спанакова буранияСпанакова бурания
28 Януари
Изцеждате, нарязвате го на ивички и го прибавяте към запръжката. Заливате с 4-5 ч.ч. гореща вода, прибавяте счукания чесън и оставяте да уври. Поднесете с кисело мляко, варени картофи или гарнитура по избор....
Бобена буранияБобена бурания
23 Април
Преди поднасяне поръсваме обилно с черен пипер бобената бурания....
Зимна буранияЗимна бурания
06 Януари
По желание поднасяме готовата бурания с цедено мляко....
Спанак БуранияСпанак Бурания
29 Ноем.
1
Ястието се готви на тих огън. Поднася се с кисело мляко и пържено или варено яйце по желание....
Спаначена буранияСпаначена бурания
24 Юли
Поднесете буранията с кисело мляко....
Спанак буранияСпанак бурания
05 Март
Доварете го и поднесете спанак бурания с кисело мляко....
Бебешко пюре с тиква и други зеленчуциБебешко пюре с тиква и други зеленчуци
25 Февр.
Зеленчуците се почистват и нарязват на дребно. Ако не се ориентирате 100 г тиква колко е - моето парченце беше колкото 1 среден картоф....
Най-българската баница с готови кориНай-българската баница с готови кори
26 Юли
17
Всички знаем, че рецептата за традиционна българска баница обикновено се приготвя с бяло саламурено сирене, но мнозина слагат спанак, лапад, ориз, картофи, ябълки, тиква и др....
Българска кухня: Вкусни ястия на бавен огънБългарска кухня: Вкусни ястия на бавен огън
10 Януари
Подобна рецепта е традиционна за българската кухня....