Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Швепс от бъзШвепс от бъз
13 Януари
В тенджера поставяме цвета на бъза, захарта, лимоните (добре измити, режа ги на две, изстисквам ги и остатъка го нарязвам на кръгчета, които също ги оставям за аромат), лимонената киселина и водата. Така стои 48 часа....
Лимонада от бъзЛимонада от бъз
12 Април
Измитите цветове бъз и листенца мента слагам в голяма туба от минерална вода, добавям захарта и нарязаните на осминки лимони, допълвам с вода. Плътно затварям тубата и я оставям на хладно. След 24 часа добавям лимонената...
Оцет с бъзОцет с бъз
05 Юли
Накиснете цветчетата от бъза в силно подсолена вода за 4 минути. Извадете, измийте и ги разстилете върху няколко пласта кухненска хартия, за да изсъхнат. Затоплете оцета, виното и захарта в голяма тенджера. Сипете цветчетата...
Сок от бъзСок от бъз
07 Ноем.
5
Подберете свежи и бели цветове от бъз, които не са почнали да потъмняват и веднага пристъпете към приготвяне на сока. Изрежете дебелите дръжки при нужда и оставете бъза да изсъхне, ако е влажен или мокър. Сложете...
Пунш с бъзПунш с бъз
01 Април
Бъзовият сок се вари 30 минути заедно със захарта, канелата, карамфила и лимона. Прецежда се и се смесва с виното и водата. Полученият пунш се загрява отново и се поднася в чаши за водка....
Сладко от бъзСладко от бъз
26 Ноем.
2
Изберете добре узрели, почти черни плодове черен бъз. Почистете зърната и ги пресовайте, за да се отдели сок, в който зърната да врат. Сложете да се вари на умерен огън гъст захарен сироп, приготвен от захарта и 1 ч.ч...
Сироп от бъзСироп от бъз
09 Май
6
Съцветията, добре измити се заливат с водата и киснат в нея 24 часа. Прецедете течността, прибавете захарта и лимонтузуто. Течността се разбърква до пълното разтваряне на захарта. Налейте сиропа в бутилки, добре измити...
Нектар от бъзНектар от бъз
10 Ноем.
2
Измийте плодовете от бъз и отстранете дръжките им. Прибавете 1 литър вода и ги варете, докато омекнат. След това пасирайте, добавете захарта и отново оставете да заврят. Налейте нектара в затоплени бутилки и ги вържете...
Сладко от бъзСладко от бъз
26 Ноем.
2
Изберете добре узрели, почти черни плодове черен бъз. Почистете зърната и ги пресовайте, за да се отдели сок, в който зърната да врат. Сложете да се вари на умерен огън гъст захарен сироп, приготвен от захарта и 1 ч.ч...
Сироп от бъзСироп от бъз
09 Май
6
Съцветията, добре измити се заливат с водата и киснат в нея 24 часа. Прецедете течността, прибавете захарта и лимонтузуто. Течността се разбърква до пълното разтваряне на захарта. Налейте сиропа в бутилки, добре измити...
Сироп от бял бъзСироп от бял бъз
10 Май
3
Цветовете на бъза се почистват и измиват. В голям съд се поставят измитите цветове, поръсват се със захарта и се долива водата. Разбърква се и се оставя в хладилник за 24 часа, като от време на време се разбърква, за да се...
Сорбе от бъз (Свирчовина)Сорбе от бъз (Свирчовина)
09 Юни
Цветовете от бъза се изтръскват и в зависимост къде са брани, се измиват. Заливат се с водата. Лимоните се смилат и се прибавят към цветовете. Престояват 48 часа. Сместа се прецежда. Към отварата се прибавя захарта...
Сироп от зрял бъзСироп от зрял бъз
29 Септ.
Узрелият бъз се измива, отцежда и почиства с вилица, като се премахват клонките. В предварително подготвени измити и подсушени буркани с винт се нареждат ред бъз, ред захар. Необходимо е дебелината на слоевете да бъде...
Сок от черен бъзСок от черен бъз
01 Окт.
13
Приготвяме си големи стъклени буркани от 3 литра – измиваме ги и ги подсушаваме. Редим един ред плодчета бъз около 3-4 см и след това толкова още захар (добре е редът със захар да е малко повече). След това повтаряме...
Домашен сироп от бъзДомашен сироп от бъз
02 Юли
6
Цветовете от бъза слагаме в тенджера и ги заливаме с водата. Затваряме съда и го оставяме да престои за 24 часа. Прецеждаме го много добре, като накрая изцеждаме на ръка и цветовете. Прехвърляме течността в съд за...
Ликьор от бял бъзЛикьор от бял бъз
01 Юли
Почистваме цветовете и отстраняваме дръжките от съцветията. Цветовата са събирани от високо и чисто място, затова не мия, за да съхраня цветния прашец. Но ако вие решите - поставяте ги в гевгир и ги обливате еднократно под...
Паниран цвят от бъзПаниран цвят от бъз
21 Май
1
Съцветията от бял бъз не измивам, защото са събирани от място, далеч от замърсяването край градовете. Потупвам ги леко, за да отстраня прашеца по съцветията. Дръжките скъсяваме леко, като оставяме 2-3 см, за прихващане...
Желе от бял бъзЖеле от бял бъз
29 Май
Тази година приготвих желе от бял бъз. Измиват се цветовете, сухите се махат. В буркан се заливат със студена вода цветовете бъз и резени лимон. Ако е топло, се държи в хладилник. Прецедете през сито, цветовете се изстискват...
Ароматен сироп от бъзАроматен сироп от бъз
10 Дек.
6
Набраните цветове от бъз се поставят в гевгир и се измиват внимателно на течаща вода. Поставят се в емайлиран или стъклен съд. Добавят се лимонът и водата. С ръка посмачкайте цветовете и парченцата от лимона, за да пуснат...
Сок от бял бъзСок от бял бъз
18 Май
Набрани цветове от бял бъз се почистват от листа и дебели дръжки. В буркан се заливат с 1 литър и 200 мл вода. Цветовете не се измиват, но се бере от чисто място. Оставят се в хладилника за 24 часа, после се изважда, прецежда...
Компот от черен бъзКомпот от черен бъз
30 Юли
Черният бъз е много здравословен плод. Компотът от него е лесен за приготвяне и приятен на вкус. Изберете добре узрял черен бъз. Наберете желаното количество. Измийте бъза и наронете топчетата. Във всеки буркан...
Концентриран сироп от бъзКонцентриран сироп от бъз
02 Дек.
Сипете в тенджера почистените цветове от бъз. Залейте ги с водата и похлупете с капак. Оставете да престои така едно денонощие. Когато мине това време, прецедете много добре, а накрая изцедете цветовете на ръка. Прехвърлете...
Домашна лимонада с бъзДомашна лимонада с бъз
30 Окт.
В голяма кана се наливат водата и сокът от изстисканите лимони. Добавят се измитите цветове от бъз и листа от мента. Тази ароматна смес се оставя на хладно за 14 часа. След това се прецежда и се подслажда с мед. Налива...
Разликата между бъз и бъзакРазликата между бъз и бъзак
12 Август
Билката тревист бъз се среща буквално навсякъде по нашите географски ширини. Може би поради този факт малцина са ѝ обърнали внимание. Често я наричат бъзак, бъзовляк или бъзуняк. Това обаче не е много точно. В ботаниката...
Бъз - най-силната българска билкаБъз - най-силната българска билка
19 Дек.
4
Бъзът е красиво и полезно растение, което е известно с аромата си по време на цъфтене. През септември узряват плодовете на бъза. Те имат много сложен химичен състав. Плодовете на бъза съдържат захариди, органични киселини...