Търсене в сайта
Вино“Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света”.
Тази мисъл на Луи Пастьор ни кара да се запитаме дали е възможно човек напълно да разбере и опознае характера на виното или тази божествена напитка...
Змийско виноЗмийското вино представлява екзотична алкохолна напитка. Тя превъзхожда всички други питиета по това, че в бутилката, в която се продава алкохолът, лежи цяла отровна змия. Необичайното пиво произлиза от Азия и по-конкретно...
Вино МалагаВино Малага представлява популярно ликьорно вино, което е характерно за Испания. То се приготвя в района на град Малага, разположен по крайбрежието на Средиземно море, и заобиколен от планини. Районът се характеризира с мек...
Бяло ВиноВсеки сомелиер по света знае основният закон – месото да се сервира с червено вино, а рибата – с бяло. Този постулат дори бе доказан преди известно време по силата на науката, когато японски специалисти потвърдиха правилото...
Червено ВиноВече е и факт - червеното вино е по-полезно от бяло вино, твърдят учени от световни институти. Те съветват за постоянна и редовна употреба на червено вино, естествено в умерени количества.
Виното е навярно най-старата...
Газирано виноГазираното вино е вид пенливо вино, в което изкуствено е добавен въглероден диоксид. Именно на него се дължат малките и многобройни мехурчета и заради тях виното е получило наименованието си газирано.
Като вид на пенливото...
Вино ПортоПорто представлява подсилено ликьорно вино, характерно за Португалия. Напитката е популярна още под наименованието Портвайн. Тя се приготвя в североизточните предели на страната и по-точно в долината на река Дуро. Отличава...
Вино МадейраМадейра представлява ликьорно вино, което се приготвя на едноименния португалски остров, намиращ се в Атлантическия океан, срещу северозападните предели на Африка.
Силното слънце и географското разположение...
Вино МарсалаМарсала представлява подсилено ликьорно вино. То се приготвя в района на сицилианските градове Марсала и Трапани. При направата му се използват плодовете на местни лозови насаждения. Обикновено това са бели сортове грозде...
Лятно виноВ широк съд слагаме няколко кубчета лед и едно парченце портокал.
Сипваме виното и доливаме с фантата.
Към всичко това добавяме 1 с.л мартини.
Разбъркваме добре и сервираме....
Българско ВиноПодберете винен сорт грозде. Обикновено от 100 кг грозде излиза около 40 л вино. Гроздето се намачква със специална машина за тази цел. Според старите винари, ако намачкате гроздето с чепките, ще получите по-добро вино....
Малиново виноПочистете малините, но без да ги миете. Намачкайте плодовете и ги сложете в подходящ стъклен съд с вместимост около 10 л.
Сипете водата в тенджера и оставете да кипне, добавете захарта и оставете да къкри, докато се получи...
Греяно виноНарежете портокалите и лимоните на тънки шайби и заедно с всички останали продукти ги смесете в дълбока тенджера. Кипнете сместа и веднага я отстранете от котлона.
Оставете съда с напитката на топло за половин час, докато...
Ябълково виноНарежете ябълките, смелете ги и ги пресовайте много добре. За да не потъмнее сокът, се добавя 10 г калиев метабисулфид на 100 л каша.
Към получения сок се прибавя 100 г захар. След ферментацията се получава вино с 11...
Топло виноВиното се слага в дълбока тенджера на котлона. Към него се прибавят захарта, нарязаните на кубчета ябълки, черният пипер, канелата и зърната карамфил.
След като заври, виното се сваля от огъня и се оставя да престои 10...
Шипково виноИзмивам хубаво шипките и ги подсушавам добре. Слагам ги в плик, който завивам с кърпа.
Приготвям си дървен чук и начуквам добре шипките, друг вариант е да ги нарежете с нож, но на мен ми се вижда по-трудно.
Важно...
Дюлево виноОставете дюлите, захарта и водата да престоят 40 дни в тенджера с една пръчица (сламка) за издишване.
Налейте виното в бутилки или дамаджана, запушете или запечатайте....
Ягодово виноИзмиваме ягодите и внимателно и почистваме. Изсипваме ги на дъното на дълбока кана, покриваме ги със захарта. Оставяме за 30 минути в хладилник.
Отгоре доливаме двата вида вино и прибираме за 1 нощ в хладилник.
Поднасяме...
Греяно виноЧервеното вино се загрява със захарта, канелата, кората на лимона и лимоновия сок.
Прецежда се и се сервира с резен лимон....
Ябълково виноНарежете ябълките, смелете ги и ги пресовайте много добре. За да не потъмнее сокът, се добавя 10 г калиев метабисулфид на 100 л каша.
Към получения сок се прибавя 100 г захар. След ферментацията се получава вино с 11...
Топло виноСипете виното в тенджера. Лимонът и портокалът се разрязват на едри парчета и се прибавят към него.
Добавете подправките и около 100 г захар. Варете докато плодовете омекнат леко.
Сервирайте виното топло в компанията...
Ордьоври за виноИзборът на вино и на подходящо ястие към него си е цяло изкуство и ако човек направи лоша комбинация, може да провали обяда или вечерята, които е планирал.
Все повече добри ресторанти, които държат на репутацията си...
Кава (Пенливо вино)Хората рядко пият пенливо вино, ако нямат специален повод и това изглежда странно, но е реален факт. Пенливите вина са празнични, но и отлична компания на храната от закуската до вечерята.
Когато се заговори за пенливо...
Ритуали с виноВ магьосничеството се използва при ритуали за посвещаване и изпитания, тъй като представлява тънката бариера между животинската природа на смъртния човек и неговия безсмъртен дух.
Символиката на виното е особена....
Масленки с виноСложете всички продукти в голяма купа, като нарежете маслото на малки кубчета.
Замесете меко тесто.
В началото може да си помислите, че е много брашното и няма да стане, но вие не се притеснявайте.
Готовото тесто...