Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Лечебни рецепти с волски езиксладник и иглика, 100 г стръкове от камшик и 40 г листа от волски език....
05 Март
Народна медицина с волски езикВолският език е билка, която е популярна още с имената еленов и биволски език. От растението се използват листата – те се берат през пролетните месеци, след което се изсушават....
23 Април
Волският език лекува кашлицаЕдна от най-ефикасните билки е волският език – от билката се използват само листата. Отварите с волски език помагат при бронхити, трахеити, хроничен нефрит, болести на далака, цистопиелити и др....
01 Дек.
Паниран езикВ подсолена вода слагаме да се свари езикът. Може да ползвате телешки или свински, както ви хареса.
След като се свари, изцеждаме от водата и го белим. Нарязваме го на кръгчета. В купа разбиваме яйцата.
Взимаме парче...
27 Февр.
2
Печен езикЕзикът се сварява, обелва се и се нарязва на парчета. Кашкавалът се настъргва.
Лукът се задушава в олиото. Филията от хляба се накисва в мляко. Към задушения лук се прибавят яйцата, изцедената добре от млякото филия и...
26 Януари
Език панеСвинският език се сварява много добре в тенджера под налягане за около 2 часа.
След като е сварен, се потапя в студена вода за секунди и се обелва.
Нарязва се на парчета, посолява се и се панира последователно в брашно...
10 Март
1
Желиран езикСвинските езици се сваряват заедно с целите моркови, магданозените корени, дафиновия лист, зърна черен пипер, бахар и солта в тенджера под налягане 40 минути.
Морковите се изваждат и нарязват на кръгчета.
Езиците се...
21 Януари
2
Пържен езикДобре изчистения и измит език сварете с нарязаните едро морков, целина, корени магданоз, дафиновите листа. Ако обичате, може да добавите и малко бахар.
След като езикът омекне, извадете го, обелете го. Изчакайте да изстине...
25 Септ.
Шпикован езикСварете в подсолена вода приготвения телешки език, потопете го в студена вода и го обелете.
Направете в готовия език отвори с нож и пъхнете в тях скилидки чесън и ивички от бекона (пушени гърди).
Сложете шпикования...
12 Дек.
Паниран езикЕзикът се измива и се вари със сол, морков, керевиз, дафинов лист, черен пипер и бахар.
След като уври още топъл се бели. Нарязва се на порции и се посолява.
Панира се като първо се топи в брашното, след това в бирата...
04 Януари
Дешифрираха бебешкия езикЛесно ли е да разбере майката защо бебето плаче, какво изразяват крясъците му? Невъзможността да се ориентират околните за желанията и нуждите на бебето идва от това, че не разбираме бебешкия език.
А бебетата изразяват...
16 Юни
Морски език (Палтус)Природата ни изненадва с различни странни създания, но истинските чудновати същества са в дълбините на моретата и океаните. Видът и начинът на живот на тези морски обитатели изненадват и ни карат да се замислим за възможностите...
12 Окт.
Салата Тъщин ЕзикТиквичките и чушките се нарязват на кубчета. Чесънът се накълцва.
Продуктите се размесват и се задушават в зехтин и вода 30 минути. 5 минути преди края се сипват оцетът и подправките.
Салатата се насипва в буркани...
02 Март
Език със зеленчуциЕзикът заедно с 2-3 дафинови листа, няколко зърна бахар, няколко зърна черен пипер и 1/2 глава лук се сварява в тенджера под налягане за около 1 час на 2-3 степен на котлона.
Готовият език се обелва и се нарязва на филийки...
15 Февр.
Пържен свински езикПочистете добре свинските езици и ги сложете да се варят с корените за супа, нарязани дребно, дафиновия лист, зърна черен пипер и бахар.
Към края добавете виното и доварете.
Сварените езици обелете. Нарежете ги на...
29 Септ.
Език в гювечеТелешките езици се почистват и измиват. Поставят се заедно с подправките в тенджера и се заливат с вода, която трябва да покрие месото. Всичко се вари 30-35 минути и след това езикът се вади и се нарязва на колелца.
Подрежда...
25 Окт.
2
Език в гърнеДобре почистените езици се осоляват и леко се фаршироват (разрязват) на поне 5-6 места. Във всеки прорез се слага по малко сланина, 1-2 зърна черен пипер, отчупено парченце дафинов лист.
Половината от доматите се изсипват...
29 Ноем.
Маринован телешки езикТелешкият език се накисва в студена вода за около 12 часа, която е добре да се смени няколко пъти. Изкиснатият език се слага в дълбока тенджера, залива се със студена вода, добавят се подправките и ч.л. сол и се кипва. Котлонът...
23 Ноем.
1
Пастет от езикИзмиваме езика, сваряваме и го белим. Смиламе с месомелачка. Подправяме с почистения и настърган хрян.
Посоляваме на вкус и подправяме с олио. Бъркаме интензивно, докато се получи гладка смес.
Почистваме лука и чушките...
31 Юли
1
Желиран телешки езикИзмиваме хубаво телешкия език и сваряваме в подсолена вода. Изваждаме от водата (запазваме бульона от варенето) и като се охлади, обелваме ципата под течаща вода и нарязваме на ивички.
Белим морковите и заедно с киселите...
23 Юли
Задушен телешки езикПодваряваме телешкия език в подсолена вода, обелваме го и го режем на парчета.
В тенджера загряваме олиото и в него задушаваме нарязаните лук, моркови, чесън и целина, прибавяме доматеното пюре, пипера, солта, захарта...
12 Дек.
Телешки език панеЕзикът се сварява /за около 1 час/ в подсолена вода, която е овкусена с посочените подправки.
След това се измива със студена вода и се нарязва на късове.
В един съд се слага брашното, в друг - галетата, а в трети...
12 Дек.
Свински език панеИзмийте и почистете свинския език, след което го сложете да се вари в подсолена вода с подправки - карамфил, зърна черен пипер, бахар и др. По желание може да добавите и кубче бульон.
След като свареният език изстине,...
11 Дек.
Печен морски езикПочистете и измийте добре рибата морски език.
На мястото, където сте извадили вътрешностите, сложете сол, зехтин и цели скилидки чесън със стрък розмарин.
Намажете рибата със зехтин, поставете върху хартия за печене...
21 Май
Коктейл Усукан ЕзикСветлият или златният ром имат едва доловим вкус, за разлика от тъмния ром, така че те не прикриват вкусовете от другите ликьори.
Слагаме в шейкър с лед светлия ром, кокосовия ликьор, портокаловото кюрасо и лимоновия сок...
29 Окт.