Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Питка за ГергьовденПитка за Гергьовден
06 Май
3
Приготвя се закваска от маята, натрошена в топло прясно мляко със захарта и малко брашно. Оставя се да шупне за 10 минути. Щом шупне, сипваме в средата на пресято брашно, добавят се останалите продукти, като се отделя...
Торта за ГергьовденТорта за Гергьовден
19 Август
Тортата за Гергьовден е готова....
Печено агне за ГергьовденПечено агне за Гергьовден
03 Май
Печеното агне за Гергьовден е готово....
Празнична пита за ГергьовденПразнична пита за Гергьовден
07 Май
Затоплете леко прясното млякото и в 100 мл от него разтворете маята и захарта и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. Пресейте брашното и солта и направете кладенче. В него сипете яйцето, олиото, останалото прясно...
Питка подарък за ГергьовденПитка подарък за Гергьовден
07 Май
7
Първо активирам маята, след което разбивам яйцата с останалото мляко и добавям при пресятото брашно. Замесвам средно твърдо тесто, което оставям да втаса. Tестото разделям на 5 топки и всяка разточвам на обла кора. Редя...
Цветна пита за ГергьовденЦветна пита за Гергьовден
06 Май
2
В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята с лъжица захар и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното оформено като кладенче, добавя се останалото прясно мляко, сол, олио, киселото мляко с разбит в него бакпулвер...
Агнешко дробено за ГергьовденАгнешко дробено за Гергьовден
18 Април
Агнешкият набор се изкисва в студена вода 2-3 часа, за да излезе кръвта. Сварява се в тенджера под налягане в 1 литър подсолена вода заедно със зърната черен пипер и бахар около 45-50 мин. След това се нарязва на парченца...
Усукана питка за ГергьовденУсукана питка за Гергьовден
29 Ноем.
Замесете тестото, като се стараете да бъде много хубаво омесено. Колкото по-дълго го месите, толкова по вкусна става питката. Оставете го да втаса, след което разделете на пет еднакви части, около 380 грама всяка. Останалото...
Питка цвете за ГергьовденПитка цвете за Гергьовден
06 Май
От изброените продукти се замесва тесто, покрива се и се оставя да втаса за 20 минути. Премесва се отново и се дели на 8 равни части. Седем от тях се разточват на еднакви кори с големината на чиния. Всеки се намазва обилно...
Плетена пита за ГергьовденПлетена пита за Гергьовден
06 Май
Натрошава се маята в хладка вода със захарта, разбърква се и оставяме да се активира. С останалите продукти, без изварата, се замесва средно меко тесто. Покрива се с фолио и оставяме на топло да втаса 40-50 минути. Разделя...
Погача Слънце за ГергьовденПогача Слънце за Гергьовден
06 Май
Весел празник Гергьовден на всички именници!...
Празнична питка за ГергьовденПразнична питка за Гергьовден
06 Май
Честит Гергьовден и ден на овчаря, бъдете здрави!...
Агнешка супа за ГергьовденАгнешка супа за Гергьовден
06 Май
Нарежете агнешкото месо на дребни парчета, залейте със студена вода, кипнете и сварете до омекване на тих огън. Посолете и добавете ситно нарязания лук, ориза и маслото. Овкусете с кубчето бульон, чубрицата, наситнен магданоз...
Разкошно мезе за ГергьовденРазкошно мезе за Гергьовден
05 Май
Измиваме добре агнешките дреболийки. Поставяме ги в тенджера с подсолена вода, като добавяме и дафиновия лист и черния пипер. Оставяме ги да врят до готовност. След като са добре сварени, отцеждаме от водата и нарязваме...
Засаждане и отглеждане на гергьовчеЗасаждане и отглеждане на гергьовче
30 Окт.
Още едно важно условие при отглеждането на гергьовчето е да го пресаждате в по-големи саксии на период от 1-2 години....
Празнична пита агънце за ГергьовденПразнична пита агънце за Гергьовден
06 Май
Затоплете прясното мляко и го разбъркайте с маята, захарта и брашното, докато се получи консистенция на боза. Оставете маята да се активира. След като маята е шупнала, добавете 3 цели яйца, 1 жълтък (а белтъка отделете...
Печено агнешко месо за ГергьовденПечено агнешко месо за Гергьовден
07 Май
След 15 минути отстранете фолиото и запечете печеното агнешко месо за Гергьовден до хубава червена запечена коричка....
Питка с масло за ГергьовденПитка с масло за Гергьовден
06 Май
В хладка вода разтворете маята заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно. Покрийте съда и го оставете на топло за 10-15 минути. Погасете содата в киселото мляко. Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте...
Агнешка дроб сарма за ГергьовденАгнешка дроб сарма за Гергьовден
06 Май
Агнешкият комплект, който съдържа агнешки бял и черен дроб и сърце, се сварява до готовност. Този процес трае около 1 час, след което бульонът се запазва. Прецеждаме го и го използваме в ястието. Сварените до омекване...
Традиционна агнешка супа за ГергьовденТрадиционна агнешка супа за Гергьовден
06 Май
1
Агнешкото месо се измива и нарязва на малки парчета. Залива се с 1.600 мл. агнешки бульон или с хладка вода и се оставя да заври на силен огън. Обираме с решетъчна лъжица пяната, която се е образувала по повърхността. Оризът...
Пъстра зелена салата за ГергьовденПъстра зелена салата за Гергьовден
08 Май
Измиваме салатите, отцеждаме и подсушаваме листата им. Накъсваме ги на парченца, като оставяме по няколко листа за аранжиране. Краставицата и репичките нарязваме на тънки шайби. Чери доматите режем на четвъртинки....
Пухкава празнична питка за ГергьовденПухкава празнична питка за Гергьовден
06 Май
Пухкава празнична питка за Гергьовден е звездата на празничната гергьовска трапеза....
Светъл ден Гергьовден!Светъл ден Гергьовден!
06 Май
В някои части на страната се прави и супа за Гергьовден....
Подходящи Десерти за ГергьовденПодходящи Десерти за Гергьовден
06 Май
В горната галерия вижте някои вкусни и лесни десерти за Гергьовден, с които да изненадате вашите гости на празника....
Неподозирани факти за ГергьовденНеподозирани факти за Гергьовден
06 Май
Така от Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а от Димитровден до Гергьовден - зимната. Всъщност Св. Георги Победоносец е мъченик за християнската вяра....