Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Гомашио - същност и кулинарна употребаГомашио - същност и кулинарна употреба
12 Март
Солта е една от най-интересните и полезни подправки. Не съществува физиологична функция в живия организъм, която да не зависи от естествената сол в природата. Въпреки това има огромна разлика между естествените...
Кулинарни тънкости при приготвянето на окрошкаКулинарни тънкости при приготвянето на окрошка
23 Април
Наименованието на окрошка идва от руски. Тя представлява традиционна руска студена супа или салата, която наподобява нашенския таратор. Името ѝ произлиза от „крошить”, в буквален превод - натрошаване на малки парчета...
Кулинарни тънкости при готвенето с кресонКулинарни тънкости при готвенето с кресон
17 Ноем.
Кресонът е съчетал в себе си зеленчук и билка. В кулинарията се използва култивираното растение. Тъй като предпочита водата и вирее край нея, се нарича още е воден крес или мокреш, дори поточарка. В далечното минало бил...
Кулинарни тънкости при правенето на скараКулинарни тънкости при правенето на скара
12 Август
7
Продуктите приготвени на скара винаги стават по-вкусни от пържените и от печените. Но за да станат с перфектен вкус, има няколко малки хитрини, които повечето домакини знаят и които ще направят зеленчуците и месото на скара...
Кулинарни тънкости при приготвянето на гъскаКулинарни тънкости при приготвянето на гъска
23 Април
Гъската се вари около 2 часа. Проверява се дали е добре сварена с помощта на готварска игла или шишче, която се забожда в бута на гъската. Ако минава свободно през месото, значи гъската е добре сварена. Когато се задушава...
Кулинарни тънкости при правенето на питкаКулинарни тънкости при правенето на питка
11 Окт.
4
Независимо коя от тях сте решили да приготвяте, има няколко тънкости, които може да спазите и благодарение на които питката ви ще стане вкусна....
Кулинарни тънкости при правенето на сушиКулинарни тънкости при правенето на суши
09 Юни
Но трябва да сте наясно и с някои тънкости в приготвянето на този японски специалитет. Оризът за суши трябва да е приготвен по специална технология, за да получите лепкава маса с лек аромат на оцет....
Кулинарни тънкости при готвенето на оризКулинарни тънкости при готвенето на ориз
26 Окт.
13
По този начин оризът се размеква, в следствие на което по-бързо достига кулинарна готовност и се запазват много повече ценните му вещества....
Кулинарни тънкости при обработка на кестениКулинарни тънкости при обработка на кестени
19 Окт.
Появяват се кулинарни тънкости при приготвянето на рецепти с кестен, като най-известната от тях е захаросаният кестен, донесъл слава на малкото френско градче Прива....
Кулинарни тънкости при готвенето с дафинов листКулинарни тънкости при готвенето с дафинов лист
09 Април
Дафиновите дръвчета са ценени още от древността. Листата им са използвани за лечение на редица заболявания още преди хиляди години. А влагането им в кулинарията е най-лесният начин да се сдобием с ползите от тях. Добавяйки...
Кулинарни тънкости при приготвянето на домашни багетиКулинарни тънкости при приготвянето на домашни багети
03 Януари
1
Домашните багети са чудесен заместител на хляба. Издължени или кръгли - независимо в каква форма ще ги приготвите, те винаги ще са пресни, с хрупкава коричка и мека, пухкава среда. Необходими продукти за 2 броя: 250...
Кулинарни тънкости за по-вкусно печено месоКулинарни тънкости за по-вкусно печено месо
27 Януари
За да бъде печеното месо по-крехко и по-вкусно, има някои кулинарни тънкости. Най-важното, за да бъде месото вкусно и крехко, е да изберете качествен пресен продукт....
Кулинарни тънкости при приготвяне на риба линКулинарни тънкости при приготвяне на риба лин
17 Юли
Макар своята капризна същност по отношение на готвенето, рибата лин заема централна роля в едни от най-вкусните рибни ястия....
Кулинарни тънкости при приготвянето на азиатски ястияКулинарни тънкости при приготвянето на азиатски ястия
30 Януари
Азиатската кухня използва голямо разнообразие от храни (месо, гъби, зеленчуци, яйца, ядки, плодове, риба и др.), като същевременно изключва продукти със съдържание на холестерол, с изключение на яйцата. Приготвят се...
Непознатата риба Морски език: Кулинарни тънкости и рецептиНепознатата риба Морски език: Кулинарни тънкости и рецепти
22 Април
1
Морският език Sole е вид, който принадлежи към няколко семейства. Като цяло те всички са членовe на SOLEIDAE, но извън Европа с името Sole се наричат много други подобни плоски риби. В Европейската гастрономия редица...
Кулинарни съвети за тънкостите в кухнятаКулинарни съвети за тънкостите в кухнята
29 Май
1
Днес ви предлагаме кулинарни съвети, някои от които може и да сте изпуснали в овладяването на тънкостите в кухнята....
Съветите на баба: Кулинарни хитринки и тънкости при готвенето на супиСъветите на баба: Кулинарни хитринки и тънкости при готвенето на супи
24 Юли
Много от тънкостите в готвенето можем да научим именно от нашите баби. Когато приготвяме супи и искаме да осигурим добри вкусови качества, първоначално те трябва да заврат бързо на силен огън....
Същност на иридологиятаСъщност на иридологията
09 Август
Иридологията е наука, която изучава връзката между патологичните промени в организма и промяната в ириса на окото. Иридологията е не само наука, но и изкуство. Необходима е солидна подготовка и познания, за да може да...
Същност на психокинезатаСъщност на психокинезата
29 Януари
Същност на психокинезата Въздействието върху неживата материя посредством мислите, тоест с тяхната енергия, е фантастична идея, но това е едно от проявленията на психокинезата....
Биофлавоноиди - същност и ползиБиофлавоноиди - същност и ползи
21 Дек.
Биофлавоноидите представляват химични съединения с уникална биологична активност и действие. Те са част от големия род на антиоксидантите. Биофлавоноидите са тези, които придават характерния цвят на плодовете и зеленчуците...
Шугаринг - същност и предимстваШугаринг - същност и предимства
19 Ноем.
Шугаринг (техника със захарна паста, подобна на кола маската) е много древна техника за обезкосмяване предавана от векове, още от старите цивилизации на Месопотамия, Египет и Гърция. С годините използването на тази...
Олигоелементи - същност и ползиОлигоелементи - същност и ползи
28 Август
Олигоелементите са жизненоважни за организма на всеки човек. Представляват минерални вещества (химични елементи), които се съдържат в организма в много малки количества, но участват в голяма част от биологичните функции....
Пектин - същност и ползиПектин - същност и ползи
08 Януари
Пектинът е структурен полизахарид, или по-просто казано спада към групата на разтворимите хранителни влакнини. Има способността да образува високовискозни разтвори и свързва жлъчните киселини в червата. Използван е най-често...
Проантоцианидин - същност и ползиПроантоцианидин - същност и ползи
20 Март
Историята на проантоцианидина започва още през далечната 1531 година, когато група френски моряци корабокруширали на неизвестен остров и тамошното население ги спасило от сигурна смърт със специална отвара, приготвена от...
Куркумин - същност и ползиКуркумин - същност и ползи
03 Ноем.
Куркумин се нарича активното вещество, което се намира в характерната за индийската кухня подправка, известна като куркума. Куркумата е основен продукт в създаването на подправката къри, която се състои от няколко...