Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Рататуй с дългозърнест оризЛукът и чесънът се наситняват. Останалите зеленчуци се нарязвят на малки кубчета като патладжанът се обелва и престоява 20 мин със сол, за да се отстрани горчивият му сок. Морковът с помощта на белачка си реже на тънки люспи...
05 Февр.
Миди с дългозърнест оризИзчистваме и измиваме 1 ч.ч. дългозърнест ориз. В подходяща тенджера слагаме бульона от мидите/при мен излезе 2 ч.чаши/и още 4 ч.ч. гореща вода, така че да стане в съотношение 1:6....
26 Юли
Пикантен дългозърнест ориз с гъби на тиганИзмийте за кратко под течаща вода печурките и ги обелете и нарежете. Гъбите не се накисват или мият продължително, защото губят вкусовите си качества и се напояват с вода, което не е желателно. Доматите също обелете и настържете...
12 Юни
Празнично Патешко Магре с дългозърнест ориз и бял сосОформете порции, като гарнирате нарязаното месо с дългозърнестия ориз и го залеете със сос.
Празничното Патешко Магре с дългозърнест ориз и бял сос е готово!...
11 Юни
Разликата между дългозърнест, късозърнест и среднозърнест оризДългозърнест ориз
Дължината на дългозърнестия ориз е не по-малка от 6 мм. От трите вида ориз той е най-лесен за готвене, затова е подходящ за начинаещи готвачи....
26 Февр.
Kaк се готви дългозърнест ориз?Според вида ориз, те са:
- за дългозърнест - 1 : 1.5 - 2;
- за среднозърнест- 1: 2 - 2.5;
- за кръглозърнест- 1 : 2.5 - 3;
- за бланширан- 1 : 2;
- за див ориз- 1 : 3.5;
Трябва непременно да прочетете опътването на...
24 Окт.
ОризТой е дългозърнест ориз и зърната му се слепват при готвене.
Тексмати ориз - това е хибрид, кръстоска между басмати и дългозърнест бял ориз....
05 Март
Инстантен ОризГолямото разнообразие от видове ориз може да ви се струва наистина огромно - бял ориз, кафяв ориз, бланширан ориз, ориз Басмати, жасминов ориз и т.н. Това, което вероятно не знаете обаче, е че в търговската ни мрежа...
21 Януари
Черен оризЧерен ориз /Black rice/ представлява зърнена култура, която е опитомена в Азия. По тази причина се използва широко в кулинарията на много страни като Китай, Япония и Корея. Наричан е още и пурпурен ориз, заради нюанса, който...
14 Март
Ориз БалдоБалдо е сорт италиански ориз, въведен през 1977 г. Днес той е добре познат и много ценен ориз. Неговият изобретател, д-р Антонио Тинарели, създава този нов сорт след години на изследвания, проведени от 1952 до 1977 г....
04 Април
Ориз БасматиОризът Басмати е разновидност на дългозърнест ориз с тънки зърна и с характерен и много ароматен вкус, подходящ за приготвяне на различни екзотични национални ястия....
24 Февр.
Ориз БомбаКогато помислим за Испания в кулинарен план, това, което веднага изниква в съзнанието, е паеля. Това е ястие с ориз, смятано за типична испанска храна от чужденците и за ястие от района на Валенсия за всички испанци. Жителите...
12 Дек.
Кръглозърнест ОризОризът заема водещо място сред различни зърнени храни в света. Днес съществуват около 1500 различни сорта на този продукт, като не просто без причина той е много обичан и консумиран. Оризът е и много хранителен - богат...
29 Юли
1
Ориз КарнаролиЕдна от най-старите зърнени култури, познати на човека, е оризът. Този хранителен продукт е много популярен във всички страни по света, а рецептите с ориз са безбройни.
Съществуват различни видове и хиляди сортове ориз...
13 Юли
Жасминов ОризСред най-разпространените видове ориз са червен ориз, черен ориз, ориз басмати, дългозърнест ориз, жасминов ориз, ориз арборио и др.
Ще се се спрем по-подробно на жасминовия ориз....
28 Септ.
Видове оризОризът е една от най-древните култури. Последните данни сочат, че за първи път е бил култивиран преди повече от шест хилядолетия в Китай. Прародителят е сорт див ориз, който е в изобилие по тези географски ширини и в наши...
09 Януари
1
Ориз АрбориоНай-важното за ориза е, че той е базова храна за повече от половината население на Земята. Този впечатляващ факт прави тази култура една от основните в кулинарията. Култивирането му е много ранна практика, още през 3500 година...
20 Септ.
Кафяв ОризКафявият ориз, който мнозина наричат диамантът сред зърнените храни и хляб за всеки, е изключително полезен продукт, чиито хранителни и вкусови качества събират редица почитатели из целия свят. Интересен факт е, че всички...
13 Май
1
Пълнозърнест оризОризът е познат като храна на човека отпреди 6 хиляди години. Първоначално е диворастящ вид, а по-късно е култивиран. Днес хората го отглеждат по цял свят, а сортовете му са многобройни.
Началото на всички видове ориз...
04 Май
Глутинов ОризЗа сравнение – при дългозърнестия ориз съдържанието достига до цели 23%, поради което зърната му остават отделени едно от друго след приготвяне. Едновременно с това глутиновият ориз съдържа големи нива на амилопектин....
14 Юни
Среднозърнест ОризМнозина не знаят каква е разликата между различните видове ориз според вида на зърната. Тук ще ви представим особеностите на среднозърнестия ориз. Той има някои безценни предимства, които го правят незаменим за приготвянето...
29 Май
Дълголетие с оризВ зависимост от разликите в зърната, видовете ориз са: късозърнест, среднозърнест и дългозърнест. Оризовото зърно има няколко пласта външни обвивки, които са богати на витамини и минерали....
29 Септ.
1
Бял Полиран ОризОтличават се с прозрачната си структура и могат да бъдат три вида: дългозърнест, среднозърнест или кръглозърнест....
01 Юли
Как да бланшираме оризБланширането е една от основните готварски техники. То представлява процес, при който за няколко минути бланшираният продукт – зеленчук или месо, се потапя във вряща вода. Най-често се бланшират зеленчуци, които предстои...
17 Януари
Ориз и гликемичен индексБял ориз
Белият дългозърнест ориз и има среден гликемичен индекс от 57 на сто грама. Ризото оризът, със средно зърно има ГИ 69....
26 Май