Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Желанието да се яде солено - защо се случва?Това е нужно, защото повече сол означава задържане на течностите в тялото, а това повишава кръвното налягане.
Малко по-различно стои въпросът със солената храна през зимния сезон....
02 Ноем.
Защо ми се яде сладко?Ако не можете да прекарате ден без шоколад и след като изядете един бонбон, веднага посягате към втория и третия, може да има много причини за това. Тези причини могат да бъдат отстранени. И не става въпрос за сила на волята...
06 Окт.
Защо да пием чай от елда?Чаят от елда произхожда от Азия, и по-точно от Корея, където го наричат Мемил-Ча, в Япония – Соба-Ча и в Китай – Кучао-Ча. Приготвя се от печена елда. Подобно на други традиционни корейски чайове, Мемил-Ча може да се пие...
31 Окт.
Да разсеем митовете: Защо трябва да се яде холестеролДискутирайки функцията на холестерола в тялото и облекчавайки страха, че висок холестерол ви гарантира сърдечен удар, едно от най-честите предположения е, че: "Тялото може да си произведе всичкия холестерол, от който има...
12 Август
2
Защо да добавим елда към ежедневното си меню?Напоследък все повече хора се стремят да избягват или поне да ограничат консумацията на храни с глутен. Такива са всички житни и подобни на жито продукти, като пшеница, овес, ръж и ечемик. За съжаление един от протеините,...
02 Дек.
Ето защо не е нужно да белите зеленчуцитеВсички знаем за хора, за които белачката е един от неизменните кухненски уреди. На практика те белят всичко: от картофите, през морковите, тиквичките и краставиците и до доматите в салатата. Други са малко по-умерени...
17 Септ.
Тънкостите на стария боб и защо трябва да се ядеВсеки знае, че старият боб е тежка храна и за това се хапва един път седмично. Хората поради здравословни причини го избягват - при колит, гастрит и т.н., но той е много полезен.
Според различни източници българският...
02 Март
2
Как се готви елдаЕлдата е наричана още гречка и е продукт, който не е типичен за българската национална кухня. За нейна родина се смята Индия, а е изключително полулярна в Русия.
Елдата е много полезна и дори се приема като заместител...
31 Март
9
Защо е нужно захранване след гладуванеОтричано или не, гладуването си има своите последователи. Поддръжниците на лечебния глад твърдят, че той е добро средство за прочистване на организма и за подобряване на общото здравословно състояние. Често до гладуване прибягват...
04 Март
Какво може да се яде нощем?Ако трябва да спазваме правилото на здравословното хранене, то нямаме шанс изобщо да вечеряме след шест часа вечерта. Но повечето хора приключват с работния си ден точно тогава и са наистина много гладни.
И ако първите...
14 Дек.
1
Как да замразим нахутЕто как да замразите нахут и да го ползвате веднага, щом ви се прииска да хапнете кюфтенца от нахут, яхния с нахут или друго ястие....
07 Юли
Как да изсушим дренкиСтоплете 800 мл вода, добавете солта вътре и щом кристалчетата се затворят, залейте дренките. Оставете ги да се отцедят. Целта на кисненето в подсолена вода е да се премахнат всички малки мушички....
18 Март
Как да карамелизираме лукЩом видите, че започва да се карамелизира, сипете оцета и 2-3 с.л. топла вода. Оставете да се изпари.
Топла вода се добавя още два пъти и се оставя да се изпари....
08 Януари
2
Защо ушите са ни нужни?Гръцкият философ Епиктек казва, че човек е създаден с две уши и една уста, за да слуша два пъти повече, отколкото да говори.
Смята се, че 85 % от 100 % от човешките уши позволяват създаването на обратна връзка, защото...
05 Януари
Елда (Гречка)По време на диетата е нужно 1 седмица да хапвате само запарена за една нощ елда, както обяснихме в кулинарното приложение на елдата....
23 Ноем.
14
Как да сварим правилно елдаРодината на елдата, издигната от руската нация в култ, всъщност е Индия, но е факт, че там по неясни причини е по-малко популярна. Най-вероятно защото в продължение на векове се е считало, че тя е храна за бедните.
Истината...
25 Юни
Да се яде без хляб било гряхАминокиселините, съдържащи се в хляба, са нужни на организма за изграждане на собствени белтъчини. Най-полезният хляб за организма е този, приготвен от брашно от пшеница, покълнала ръж и бобови растения....
03 Юли
Какво може да се яде след повръщанеПри повръщане е важно да знаете, че е по-добре да не се стремите да прекъснете процеса веднага, тъй като често човек се чувства по-добре, когато се освободи от погълнатата храна. Ако обаче позивите продължат, можете да опитате...
23 Февр.
Тригуни Да си оближеш пръститеПредварително се сварява сиропът от захарта и водата и се оставя да се охлади.
Заливат се тригуните в тавата и се оставят за 3-4 часа да попие сиропа, после се хапват с наслада. Да ви е сладко!...
26 Септ.
1
Яхния Да си оближеш пръститеДобавям нарязаните на не много едро картофи, заливам с малко вода да се задушат, прибавям магданоз и подправките.
Разбърквам и местя в тенджера, заливам с топла вода да покрие картофите....
05 Февр.
Как да си направим пестоКак да си направим песто?
Първата стъпка за приготвянето на вкусно песто е да начукате чесъна и кедровите ядки заедно с морската сол. За целта използвайте хаванче....
19 Окт.
Как да сварим лесно кестениВече всички знаем как да сварим лесно кестени.
Насладете им се....
06 Август
Депресията се лекува бързо с елдаЕдна от най-популярниите зърнени култури в Източна Еворпа и Русия е елдата. Тя съдържа витамини В1, В2, В6, В9, PP, Р, Е, а също така желязо, калций, калий, йод, фосфор, цинк, кобалт, молибден.
Въглехидратите, които...
29 Юли
Салата Преливащи се цветовеСварват се морковът, цвеклото и целината.
Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
28 Януари