Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Желанието да се яде солено - защо се случва?Желанието да се яде солено - защо се случва?
02 Ноем.
Това е нужно, защото повече сол означава задържане на течностите в тялото, а това повишава кръвното налягане. Малко по-различно стои въпросът със солената храна през зимния сезон....
Защо ми се яде сладко?Защо ми се яде сладко?
06 Окт.
Ако не можете да прекарате ден без шоколад и след като изядете един бонбон, веднага посягате към втория и третия, може да има много причини за това. Тези причини могат да бъдат отстранени. И не става въпрос за сила на волята...
Защо да пием чай от елда?Защо да пием чай от елда?
31 Окт.
Чаят от елда произхожда от Азия, и по-точно от Корея, където го наричат Мемил-Ча, в Япония – Соба-Ча и в Китай – Кучао-Ча. Приготвя се от печена елда. Подобно на други традиционни корейски чайове, Мемил-Ча може да се пие...
Да разсеем митовете: Защо трябва да се яде холестеролДа разсеем митовете: Защо трябва да се яде холестерол
12 Август
2
Дискутирайки функцията на холестерола в тялото и облекчавайки страха, че висок холестерол ви гарантира сърдечен удар, едно от най-честите предположения е, че: "Тялото може да си произведе всичкия холестерол, от който има...
Защо да добавим елда към ежедневното си меню?Защо да добавим елда към ежедневното си меню?
02 Дек.
Напоследък все повече хора се стремят да избягват или поне да ограничат консумацията на храни с глутен. Такива са всички житни и подобни на жито продукти, като пшеница, овес, ръж и ечемик. За съжаление един от протеините,...
Ето защо не е нужно да белите зеленчуцитеЕто защо не е нужно да белите зеленчуците
17 Септ.
Всички знаем за хора, за които белачката е един от неизменните кухненски уреди. На практика те белят всичко: от картофите, през морковите, тиквичките и краставиците и до доматите в салатата. Други са малко по-умерени...
Тънкостите на стария боб и защо трябва да се ядеТънкостите на стария боб и защо трябва да се яде
02 Март
2
Всеки знае, че старият боб е тежка храна и за това се хапва един път седмично. Хората поради здравословни причини го избягват - при колит, гастрит и т.н., но той е много полезен. Според различни източници българският...
Как се готви елдаКак се готви елда
31 Март
9
Елдата е наричана още гречка и е продукт, който не е типичен за българската национална кухня. За нейна родина се смята Индия, а е изключително полулярна в Русия. Елдата е много полезна и дори се приема като заместител...
Защо е нужно захранване след гладуванеЗащо е нужно захранване след гладуване
04 Март
Отричано или не, гладуването си има своите последователи. Поддръжниците на лечебния глад твърдят, че той е добро средство за прочистване на организма и за подобряване на общото здравословно състояние. Често до гладуване прибягват...
Какво може да се яде нощем?Какво може да се яде нощем?
14 Дек.
1
Ако трябва да спазваме правилото на здравословното хранене, то нямаме шанс изобщо да вечеряме след шест часа вечерта. Но повечето хора приключват с работния си ден точно тогава и са наистина много гладни. И ако първите...
Как да замразим нахутКак да замразим нахут
07 Юли
Ето как да замразите нахут и да го ползвате веднага, щом ви се прииска да хапнете кюфтенца от нахут, яхния с нахут или друго ястие....
Как да изсушим дренкиКак да изсушим дренки
18 Март
Стоплете 800 мл вода, добавете солта вътре и щом кристалчетата се затворят, залейте дренките. Оставете ги да се отцедят. Целта на кисненето в подсолена вода е да се премахнат всички малки мушички....
Как да карамелизираме лукКак да карамелизираме лук
08 Януари
2
Щом видите, че започва да се карамелизира, сипете оцета и 2-3 с.л. топла вода. Оставете да се изпари. Топла вода се добавя още два пъти и се оставя да се изпари....
Защо ушите са ни нужни?Защо ушите са ни нужни?
05 Януари
Гръцкият философ Епиктек казва, че човек е създаден с две уши и една уста, за да слуша два пъти повече, отколкото да говори. Смята се, че 85 % от 100 % от човешките уши позволяват създаването на обратна връзка, защото...
Елда (Гречка)Елда (Гречка)
23 Ноем.
14
По време на диетата е нужно 1 седмица да хапвате само запарена за една нощ елда, както обяснихме в кулинарното приложение на елдата....
Как да сварим правилно елдаКак да сварим правилно елда
25 Юни
Родината на елдата, издигната от руската нация в култ, всъщност е Индия, но е факт, че там по неясни причини е по-малко популярна. Най-вероятно защото в продължение на векове се е считало, че тя е храна за бедните. Истината...
Да се яде без хляб било гряхДа се яде без хляб било грях
03 Юли
Аминокиселините, съдържащи се в хляба, са нужни на организма за изграждане на собствени белтъчини. Най-полезният хляб за организма е този, приготвен от брашно от пшеница, покълнала ръж и бобови растения....
Какво може да се яде след повръщанеКакво може да се яде след повръщане
23 Февр.
При повръщане е важно да знаете, че е по-добре да не се стремите да прекъснете процеса веднага, тъй като често човек се чувства по-добре, когато се освободи от погълнатата храна. Ако обаче позивите продължат, можете да опитате...
Гювеч Да си оближеш пръститеГювеч Да си оближеш пръстите
16 Ноем.
1
Гювечът Да си оближеш пръстите е готов....
Тригуни Да си оближеш пръститеТригуни Да си оближеш пръстите
26 Септ.
1
Предварително се сварява сиропът от захарта и водата и се оставя да се охлади. Заливат се тригуните в тавата и се оставят за 3-4 часа да попие сиропа, после се хапват с наслада. Да ви е сладко!...
Яхния Да си оближеш пръститеЯхния Да си оближеш пръстите
05 Февр.
Добавям нарязаните на не много едро картофи, заливам с малко вода да се задушат, прибавям магданоз и подправките. Разбърквам и местя в тенджера, заливам с топла вода да покрие картофите....
Как да си направим пестоКак да си направим песто
19 Окт.
Как да си направим песто? Първата стъпка за приготвянето на вкусно песто е да начукате чесъна и кедровите ядки заедно с морската сол. За целта използвайте хаванче....
Как да сварим лесно кестениКак да сварим лесно кестени
06 Август
Вече всички знаем как да сварим лесно кестени. Насладете им се....
Депресията се лекува бързо с елдаДепресията се лекува бързо с елда
29 Юли
Една от най-популярниите зърнени култури в Източна Еворпа и Русия е елдата. Тя съдържа витамини В1, В2, В6, В9, PP, Р, Е, а също така желязо, калций, калий, йод, фосфор, цинк, кобалт, молибден. Въглехидратите, които...
Салата Преливащи се цветовеСалата Преливащи се цветове
28 Януари
Сварват се морковът, цвеклото и целината. Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....