Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Защо тестото става твърдо?Защо тестото става твърдо?
14 Дек.
Вижте как се прави: - тесто за мекици; - тесто за хляб; - тесто за пай; - тесто за пици....
Тестото за киш (Pate brisee)Тестото за киш (Pate brisee)
15 Януари
Когато се ползва малко бакпулвер в тестото за киш, то не е за да бухва, а за да стане по- крехко и топящо се в устата. В настоящата рецепта ви предлагам по- семпъл вариант на тестото за киш, който не съдържа яйце....
Защо телешкото е жилаво?Защо телешкото е жилаво?
23 Януари
Телешкото месо е жилаво поради наличието на съединителна тъкан, особено колаген, в някои разфасовки....
Защо воденичките са жилави?Защо воденичките са жилави?
12 Февр.
Поради факта, че представляват един мускул, пилешките воденички са твърди и жилави, затова изискват специфична термична обработка, която обикновено продължава по-дълго от необходимата при обикновено месо....
Защо тестото лепне?Защо тестото лепне?
02 Окт.
Всяка домакиня се е сблъсквала с проблем при омесването на тесто за хляб или сладки. Дори когато спазва най-точно дадените в рецептата пропорции, понякога тестото става твърде лепкаво....
Защо сиренето става на дупки?Защо сиренето става на дупки?
23 Юли
Отворите в сиренето се формират благодарение на отделянето на въглероден диоксид по време на ферментацията. Микроорганизмите, които живеят в сиренето и участват в процеса на ферментация, отделят и образуват въглероден...
Защо сиренето става на шупли?Защо сиренето става на шупли?
15 Януари
Защо шуплите са важен показател за качеството на бялото саламурено сирене и въобще защо сиренето става на шупли....
Защо чесънът ми става син?Защо чесънът ми става син?
17 Дек.
Много от нас са били неприятно изненадали, когато са открили, че снежнобелият чесън, закупен от магазина или от сергия на пазара, е придобил подозрително син цвят. Обикновено това се случва на едри и добре изглеждащи глави...
Защо оризът става на каша?Защо оризът става на каша?
13 Януари
Сигурно ви е направило впечатление ризотото, което сервират в добрите ресторанти. Оризът е пухкав, непреварен и никога не е на каша, зърната са с идеална твърдост и добре отделени едно от друго. Чудесно би било, ако...
Какво става, когато биете тестото в масатаКакво става, когато биете тестото в масата
10 Април
1
Това се повтаря сто пъти - по този начин глутенът се активира и тестото по-бързо и с по-малко усилия става гладко и еластично....
Защо бурканите стават бомбаш?Защо бурканите стават бомбаш?
11 Март
Най-често бомбаш стават буркани, които включват и лук (тези зеленчуци изискват особено внимателна стерилизация и спазване на всички правила за запазване на храната)....
Защо хора стават серийни убийциЗащо хора стават серийни убийци
09 Окт.
Човек понякога се пита какво кара хората да извършват подобни зверски престъпления като серийните убийства. Провеждани са много различни проучвания с надеждата да се даде отговор на този въпрос. Резултатите водят до оформянето...
Защо тестото се рони?Защо тестото се рони?
14 Януари
От една страна, докато е меко, то е лепкаво, затова престоява в хладилник, за да стегне, но именно тогава започва да става по-ронливо тесто....
Защо тестото НЕ втасва?Защо тестото НЕ втасва?
26 Май
Защо тестото не втасва?...
Защо тестото се къса?Защо тестото се къса?
27 Януари
Тестото става ронливо главно, когато е твърде сухо. Ако няма достатъчно влага, която да поддържа гладката и еластична текстура на тестото, то просто ще се разпадне....
Защо не бухва тестото?Защо не бухва тестото?
11 Дек.
Тайната на вкусния домашен хляб е в хубавото омесеното тесто....
Защо питката не става на конци?Защо питката не става на конци?
08 Окт.
Чрез месенето се активира глутенът в тестото и създава т.нар. глутенови връзки. Колкото по-продължително е, толкова по-еластично и гладко тесто ще получим....
Защо домашното кисело мляко става рядко?Защо домашното кисело мляко става рядко?
26 Юли
Отговорът на въпроса: процесът на ферментация се провежда по-дълго от необходимото за млякото. Тъй като това е нежелан резултат за домашното киселото мляко, е необходимо да се определи времето за изчакване добре и да се...
Тайните на тестотоТайните на тестото
22 Март
3
За да не става сладкишът глетав, използвайте умерено мазнините в тестото. Когато тестото има нужда от повече сол, долейте малко вода, в която сте разбъркали сол, и малко брашно, след което омесете тестото отново....
Ставна хирургия – кога е време за смяна на ставаСтавна хирургия – кога е време за смяна на става
06 Юни
Операциите на тазобедрената става и коляното, при които част от естествената става се премахва и заменя с протеза, са много разпространни....
Защо жените не стават суши-майсториЗащо жените не стават суши-майстори
13 Юни
1
Управителите на суши-ресторантите отказват да наемат жена за суши-майстор, а много ценители на този деликатес отказват да го консумират, ако е приготвен от жена. Смята се, че температурата на тялото на жената е с два градуса...
Как се приготвя телешкото, за да не стане жилавоКак се приготвя телешкото, за да не стане жилаво
03 Септ.
Съвсем младото месо е най-крехко, но в повечето случаи се налага да се обработва, за да не стане жилаво....
Как се готви жилаво месо?Как се готви жилаво месо?
01 Окт.
Ако се съмнявате, че месото, което сте купили от магазина, може да стане твърде жилаво при печене, може предварително да го начукате леко с чук за месо....
Защо белтъците не стават на сняг?Защо белтъците не стават на сняг?
12 Дек.
Оказва се, че да разбиеш белтъци на сняг не е никак лесна работа. Очевидно не е достатъчно просто да отделиш белтъците и да разбиваш, за да получиш желания резултат. Опитните домакини обаче са наясно с всички тънкости за...
Защо се слага мая в тестото?Защо се слага мая в тестото?
13 Март
Маята, която се слага в тестото, е основната причина да бухне тестото. Но простото смесване на мая с брашно, кисело или прясно мляко и др. продукти няма да доведе автоматично до бухване на тестото....