Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Защо тестото става твърдо?Вижте как се прави:
- тесто за мекици;
- тесто за хляб;
- тесто за пай;
- тесто за пици....
14 Дек.
Тестото за киш (Pate brisee)Когато се ползва малко бакпулвер в тестото за киш, то не е за да бухва, а за да стане по- крехко и топящо се в устата.
В настоящата рецепта ви предлагам по- семпъл вариант на тестото за киш, който не съдържа яйце....
15 Януари
Защо телешкото е жилаво?Телешкото месо е жилаво поради наличието на съединителна тъкан, особено колаген, в някои разфасовки....
23 Януари
Защо воденичките са жилави?Поради факта, че представляват един мускул, пилешките воденички са твърди и жилави, затова изискват специфична термична обработка, която обикновено продължава по-дълго от необходимата при обикновено месо....
12 Февр.
Защо тестото лепне?Всяка домакиня се е сблъсквала с проблем при омесването на тесто за хляб или сладки. Дори когато спазва най-точно дадените в рецептата пропорции, понякога тестото става твърде лепкаво....
02 Окт.
Защо сиренето става на дупки?Отворите в сиренето се формират благодарение на отделянето на въглероден диоксид по време на ферментацията. Микроорганизмите, които живеят в сиренето и участват в процеса на ферментация, отделят и образуват въглероден...
23 Юли
Защо сиренето става на шупли?Защо шуплите са важен показател за качеството на бялото саламурено сирене и въобще защо сиренето става на шупли....
15 Януари
Защо чесънът ми става син?Много от нас са били неприятно изненадали, когато са открили, че снежнобелият чесън, закупен от магазина или от сергия на пазара, е придобил подозрително син цвят. Обикновено това се случва на едри и добре изглеждащи глави...
17 Дек.
Защо оризът става на каша?Сигурно ви е направило впечатление ризотото, което сервират в добрите ресторанти. Оризът е пухкав, непреварен и никога не е на каша, зърната са с идеална твърдост и добре отделени едно от друго.
Чудесно би било, ако...
13 Януари
Какво става, когато биете тестото в масатаТова се повтаря сто пъти - по този начин глутенът се активира и тестото по-бързо и с по-малко усилия става гладко и еластично....
10 Април
1
Защо бурканите стават бомбаш?Най-често бомбаш стават буркани, които включват и лук (тези зеленчуци изискват особено внимателна стерилизация и спазване на всички правила за запазване на храната)....
11 Март
Защо хора стават серийни убийциЧовек понякога се пита какво кара хората да извършват подобни зверски престъпления като серийните убийства. Провеждани са много различни проучвания с надеждата да се даде отговор на този въпрос.
Резултатите водят до оформянето...
09 Окт.
Защо тестото се рони?От една страна, докато е меко, то е лепкаво, затова престоява в хладилник, за да стегне, но именно тогава започва да става по-ронливо тесто....
14 Януари
Защо тестото се къса?Тестото става ронливо главно, когато е твърде сухо. Ако няма достатъчно влага, която да поддържа гладката и еластична текстура на тестото, то просто ще се разпадне....
27 Януари
Защо питката не става на конци?Чрез месенето се активира глутенът в тестото и създава т.нар. глутенови връзки. Колкото по-продължително е, толкова по-еластично и гладко тесто ще получим....
08 Окт.
Защо домашното кисело мляко става рядко?Отговорът на въпроса: процесът на ферментация се провежда по-дълго от необходимото за млякото. Тъй като това е нежелан резултат за домашното киселото мляко, е необходимо да се определи времето за изчакване добре и да се...
26 Юли
Тайните на тестотоЗа да не става сладкишът глетав, използвайте умерено мазнините в тестото.
Когато тестото има нужда от повече сол, долейте малко вода, в която сте разбъркали сол, и малко брашно, след което омесете тестото отново....
22 Март
3
Ставна хирургия – кога е време за смяна на ставаОперациите на тазобедрената става и коляното, при които част от естествената става се премахва и заменя с протеза, са много разпространни....
06 Юни
Защо жените не стават суши-майсториУправителите на суши-ресторантите отказват да наемат жена за суши-майстор, а много ценители на този деликатес отказват да го консумират, ако е приготвен от жена.
Смята се, че температурата на тялото на жената е с два градуса...
13 Юни
1
Как се приготвя телешкото, за да не стане жилавоСъвсем младото месо е най-крехко, но в повечето случаи се налага да се обработва, за да не стане жилаво....
03 Септ.
Как се готви жилаво месо?Ако се съмнявате, че месото, което сте купили от магазина, може да стане твърде жилаво при печене, може предварително да го начукате леко с чук за месо....
01 Окт.
Защо белтъците не стават на сняг?Оказва се, че да разбиеш белтъци на сняг не е никак лесна работа. Очевидно не е достатъчно просто да отделиш белтъците и да разбиваш, за да получиш желания резултат. Опитните домакини обаче са наясно с всички тънкости за...
12 Дек.
Защо се слага мая в тестото?Маята, която се слага в тестото, е основната причина да бухне тестото. Но простото смесване на мая с брашно, кисело или прясно мляко и др. продукти няма да доведе автоматично до бухване на тестото....
13 Март