Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ЛаймЛайм
22 Юли
Други видове зелен лимон са мандаринов лайм (Citrus limonia), кафиров лайм (Citrus hystrix), няколко австралийски лайма, испански лайм (Melicoccus bijugatus), див лайм (Adelia ricinella), сладък лайм (Citrus limetta), палестински...
Пръстов лаймПръстов лайм
13 Март
Пръстов лайм /Citrus australasica/ представлява екзотично цитрусово растение от семейство Седевчеви /Rutaceae/. То може да се види в тропическите гори на Източна Австралия. Силно разпространено е в Нов Южен Уелс. Citrus australasica...
Лайм батидоЛайм батидо
26 Март
Сипете във високи охладени чаши сока от лимон, пудрата захар и белия ром. Накрая прибавете счукан лед и разбъркайте. Украсете с резени зелен лимон, бъркалки и хартиени чадърчета по желание....
Лимон или лайм?Лимон или лайм?
28 Юни
Много хора изобщо не правят разлика между лимон и лайм, а са на мнение, че зеленият лайм просто е неузрял лимон. Но всъщност тези цитрусови плодове изобщо не си приличат! Лимоните са жълти, кисели и растат в субтропиците...
Лимети или лайм?Лимети или лайм?
25 Август
Лаймът е широко употребявано название за вид цитруси, които имат сходни с лимона характеристики. Произходът му е от Южна Азия. Може да бъде срещнат и като „лимета”, но това не е коректно наименование. Най-големите му...
Непознатите испански сиренаНепознатите испански сирена
29 Юли
1
Най-популярното испанско синьо сирене е Кабралес. То зрее 3 месеца в пещери. Кората му се пробожда с пръчици, за да проникне в сиренето синята плесен, която е характерна за определени пещери....
Коктейл с лаймКоктейл с лайм
25 Дек.
Развеселете се , когато виждате лошия край или когато всичко изглежда, че върви в грешната посока с този семпъл, но чудесен коктейл с джин. Слагаме малко лед в миксираща чаша. Капваме сока от лайм върху леда и добавяме...
Вода с лаймВода с лайм
17 Юли
Нарежете лайма на парченца, сложете ги във водата. Добавете в нея и захарта, меда и стръкчетата мента. Разбъркайте и съхранява се в хладилник....
Мус от лаймМус от лайм
11 Юли
Желатинът се накисва в 12 супени лъжици преварена охладена вода и се оставя за 40 минути да набъбне. След това се отцежда и се разтваря на водна баня с 1 чаша вода. Предварително разтопения до състояние на крем сладолед...
Лимонада с лаймЛимонада с лайм
06 Юли
Измийте много добре лимоните и отделете един лимон и един лайм. Изстискайте сока от останалите цитруси и го смесете с меда и захарта. Налейте водата и сложете леко намачканите листа мента. Настържете кората на 2 от изцедените...
Чийзкейк с лаймЧийзкейк с лайм
10 Март
Смесват се счуканите бисквити, канелата, индийското орехче, карамфилът и разтопеното краве масло. Сместа се разстила по дъното и стените на кръгла тава и се оставя в хладилника. Желатинът се накисва в 3 с.л. вода и се...
Крем от лаймКрем от лайм
08 Юли
Изстискваме лайма, като премерваме точно 1/2 ч.ч. сок. Желатиновите пластири се накисват със студена вода за да набъбнат. Млякото се смесва с жълтъците и 100 г от захарта и се разбива на пяна. Маслената смес се слага...
Испански ЧуросИспански Чурос
10 Януари
Потапяме единия край на готовите Испански Чуроси в ганаша....
Испански крокетиИспански крокети
09 Юли
1
Испанските крокети се поднасят със салата по избор или пикантно доматено пюре....
Испански сосИспански сос
01 Окт.
Загрейте маслото и изпържете ситно нарязания бекон/сланина. Добавете скоро ситно нарязаното телешко и шунката. Добавете и дребно нарязаните корени за супа - глава лук, морков, малко целина. Овкусете с черен пипер и подправки...
Испански омлетИспански омлет
07 Февр.
Нарежете лука и го сипете в тенджерка заедно с бульона. Сложете ги на котлона да заврят и похлупете с капак. След 5 минути махнете капака, намалете огъня и оставете лука да се задушава за около 20 минути. Междувременно...
Испански пуричкиИспански пурички
01 Януари
Загрейте силно фурната. Намазнете леко с масло и брашно 2 или 3 тавички за бисквити. Разбийте белтъците със захарта и солта до получаването на пухкава смес. След това внимателно прибавете брашното и разтопеното масло....
Испански МагдаленкиИспански Магдаленки
16 Януари
За Испански Магдаленки счупете яйцата в купа и добавете захарта. Разбийте с миксер до бял, пухкав крем. Добавете на тънка струя прясното мляко и олиото, като не спирате да бъркате, но на ниски обороти....
Испански оризИспански ориз
06 Окт.
1
Почистения и измит ориз сложете да се свари с млякото, щипка сол, масло. Разбийте маслото на пяна с пудра захар и добавете настърганата лимонова кора, един след друг жълтъците и бадемите, предварително изпечени и нарязани...
Испански сосИспански сос
09 Август
Запържете брашното в загрятото масло и добавете ситно нарязания лук. След малко сипете скълцаната ситно чушка, магданоз, дафиновия лист, объркайте и долейте бульона и шерито. Оставете соса да заври и прибавете ситно нарязаните...
Испански сандвичиИспански сандвичи
12 Септ.
1
Лукът и чушките се нарязват на кръгчета, задушават се в растително масло до омекване. Като се прибавя по малко вода. Оставят се една нощ (ако нямате време, може и 1 час) да киснат в марината от лимонов сок, кетчуп, сол...
Най-популярните испански деликатесиНай-популярните испански деликатеси
24 Юли
Един от най-популярните испански деликатеси. Хамон Хамонът или сушената шунка е един от най-известните испански хранителни продукти. Нарязва се на тънки резени, почти прозрачни, които просто се топят в устата....
Чесново масло с лаймЧесново масло с лайм
10 Юни
1
По традиция чесновото масло за кулинарна употреба се приготвя с разтапяне на обикновено краве масло и добавяне на пресован чесън и по желание различни билки. Аз го правя, без да разтапям, само оставям на стайна температура...
Пикантни скариди с лаймПикантни скариди с лайм
10 Август
Натъркайте с чесъна тиган. Добавете маслото и го разтопете, прибавете нарязаната люта чушка и скаридите. Запържете за 1-2 минути. Овкусете със сол и черен пипер, напръскайте с лайм и поднесете веднага....
Чийзкейк Лайм с рикотаЧийзкейк Лайм с рикота
10 Май
Бисквитите ги натрошете и ги смесете с канелата, карамфила, индийското орехче и кравето масло, разтопено преди това на водна баня. Върху дъното и по стените на формата сипете сместа и за да се стегне блатът, я оставете...