Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Фондю по селскиРазтопява се краве маслото, добавя се натрошеното сирене и изварата и се разбърква до получаване на кремообразна смес.
Овкусява се с подправките.
Филиите хляб се нарязват на кубчета....
08 Юни
1
Фондю по парижкиВиното се налива в дълбока тенджера и се добавят сирената, нарязани на кубчета, и подправките.
Оставя се на котлона да заври при непрекъснато бъркане.
Добавя се ликьорът и се сваля от котлона....
29 Април
Фондю с бутер тесто на фурнаПритискаме кръговете добре към ръбовете на купите.
Печем фондюто за 20 минути в загрята фурна на 200 градуса на фурна без вентилатор....
09 Дек.
Фондю с ФонтинаНарежете сиренето на кубчета и го смесете млякото. Оставете да престои за 2 часа.
Прехвърлете в тенджерка и сложете на котлона в друга по-голяма тенджера с топла вода. Разбъркайте....
20 Юли
Фондю с вишниВишните се измиват, почистват се от костилките и се варят 15 минути на слаб огън заедно с виното, канелата и захарта.
Пасират се, преместват се в уред за фондю и се подгряват на слаб огън....
25 Юли
Фондю с бяло сиренеДобавете и сиренето и бъркайте леко на огъня, докато се сгъсти.
Накрая се овкусява със сол и се долива шерито. Фондюто се поднася с хапки хляб....
23 Юли
История и приготвяне на фондюНаименованието „фондю” идва от френския глагол fonder, който означава „стопявам”, се посочва в книгата „В света на кулинарното изкуство”.
Фондюто всъщност представлява „топено ястие”....
03 Юни
1
Фондю с шоколад и кафеСъдът за фондю се подгрява и в сместа се потапят резени ябълки, круши и банани, а също така начупеният на парченца блат....
07 Януари
Фондю с кашкавал в тикваЛукът се реже на кубчета, чесънът се реже на ситно. Лютата чушка се реже на ситно. Лукът, лютата чушка и чесънът се пържат в зехтина. Печурките се нарязват на резени и се добавят към лука. Всичко се задушава 5 минути....
27 Окт.
Зелево фондю с ябълков сосБульонът се загрява в съд за фондю до кипване. Парченцата зеленчуци се набождат на специални вилички, топват се в бульона, за да се загреят, и се хапват с ябълков сос....
13 Окт.
Фондю с четири вида сиренаСирената се настъргват на едро ренде. Ако сте решили да ги ползвате в топения им вид, най-добре е да се накъсат на малки парчета. Съдът за фондю се натърква добре със скилидката чесън....
17 Януари
Ананасово фондю с бял шоколадШоколадът се разтопява на водна баня, добавя се сметаната и след 1 минута се добавя ликьорът.
Сместа се топли на бавен огън още 2 минути.
Парченцата ананас се набождат на вилица и се топват във фондюто....
13 Юли
Фондю с шоколад и портокалиВ съд за фондю се слага начупеният шоколад и сметаната. Всичко се загрява на бавен огън до разтопяването на шоколада. Портокалът се изцежда и сокът се добавя в сместа....
11 Януари
Кралско фондю с четири вида месоБроколите се разделят на съцветия, морковите се режат на кръгчета, телешкото и сърнешкото месо се режат на кубчета, свинското и пилешкото месо – на лентички. Сваряват се и се отцеждат от бульона....
23 Юни
Беден швейцарец измислил фондютоПрочутото фондю, без което изисканите коктейли биха изглеждали доста по-семпло, е „родено” в Швейцария....
22 Окт.
3
История на бургераХамбургерът или наричан още бургер, хамбург, е сандвич, който се приготвя обикновено с говежда кайма, поставена в средата на питка. Той често се сервират с добавки от маруля, домати, лук, кисели краставички, кашкавал...
26 Юли
История на сайдераСайдерът /cider или cyder/ представлява алкохолна напитка, която се приготвя по специална технология от ферментиралия ябълков сок. Сайдерът е силно газиран, сладникав и леко кисел. Напитката има златист или зеленикав цвят...
19 Юни
История на еклеритеЕклерите са сред любимите десерти на много хора. За разлика от повечето други сладки изкушения, еклерите радват човечеството само от няколко века.
Първите сведения за съществуването на апетитните сладкиши датират...
03 Юни
1
История на марципанаУ нас марципанът не се припознава като много качествен десерт. Причина за това е времето на комунизма, когато с наименованието марципан са се продавали продукти с твърда какаова маса, наподобяващ шоколад, но с доста занижено...
12 Януари
История на сиренетоВ САЩ отбелязват деня на сиренето от повече от 100 години, като на тази дата акцентът е да се научи повече за производството и историята на сиренето, да се отпразнува весело събитието и разбира се - да се хапнат сиренца на...
04 Юни
История на артишокаЕдна легенда разказва, че веднъж, когато Зевс гостувал на брат си Посейдон, забелязал как по брега на остров Зинари се разхождала невероятно красива млада девойка. Името и било Кинара.
Тъй като се боял да не я изплаши...
07 Август