Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Как се меси тесто?Как се меси тесто?
26 Ноем.
1
Но как да замесим хубаво тесто? Най-общо тестото бива два вида – с и без мая. Нито един набухвател не може да увеличи обема на тестото толкова много, колкото маята. В магазините има суха и прясна мая....
Тесто с маяТесто с мая
17 Август
От тестото може да си приготвите пици, питки, кифли, мекици....
Тесто с грисТесто с грис
15 Дек.
След това започнете да добавяте гриса на порции. добавете толкова грис, че да се получи топка меко тесто. Доомесете тестото с още малко брашно и го оставете да втаса за около 40 минути на топло....
Тесто с яйцаТесто с яйца
24 Ноем.
1
Смесват се продуктите и се бърка докато тестото набухне, след това се оставя да втаса....
Тесто с яйцаТесто с яйца
24 Ноем.
1
Смесват се продуктите и се бърка докато тестото набухне, след това се оставя да втаса....
Козуначено тесто в хлебопекарнаКозуначено тесто в хлебопекарна
06 Ноем.
Прибавя се малко по малко брашно, включва се на програма тесто, ако има нужда, се добавя още - до получаване на меко нелепнещо козуначено тесто, не трябва да се залепва по бъркалките....
Универсално тесто в хлебопекарнаУниверсално тесто в хлебопекарна
10 Дек.
3
Пуска се програма за тесто. При мен е 90 минути. Тестото може да се ползва за пици, закуски, питки, хляб и т.н. Универсалното тесто в хлебопекарна е готово....
Маслено тесто с яйцаМаслено тесто с яйца
11 Март
Брашното и солта се пресяват. Използва се блендер, за да се разбие и втрие маслото, докато сместа заприлича на трохи. Добавят се водата и жълтъците. Меси се бързо, за да се получи твърдо тесто....
Маслено тесто с виноМаслено тесто с вино
14 Ноем.
Прибавете захарта, бялото вино, солта и замесете гладко тесто. Оставете го да почине, увито във фолио на хладно. След това го разточете и го сложете в овална тавичка....
Тесто с прясна маяТесто с прясна мая
19 Февр.
Както разтворената мая, така и тестото трябва да са на топло, температурата трябва да не е под 25 градуса - в противен случай няма да се получи тестото....
Пухкаво тесто с водкаПухкаво тесто с водка
25 Март
Добавете по малко брашното, докато се получи меко и нелепнещо тесто. Тестото е подходящо както за вкусни мекици, така и за пухкави домашни питки....
Универсално тесто с бираУниверсално тесто с бира
26 Юли
Добавете солта и по малко брашното, като след всяко добавяне бъркате добре, докато брашното се поеме от течността. Процедира се така, докато се получи меко, нелепкаво тесто....
Тесто за всичкоТесто за всичко
10 Септ.
1
Към тях прибавете разбитите яйца, киселото мляко, олиото, хладката вода и надигналата се мая. Замесете меко, еластично и нелепящо се по ръцете тесто....
Тесто за поничкиТесто за понички
14 Ноем.
6
Забъркайте тестото, докато стане гладко и прибавяйки маслото. Щом спре да лепне по пръстите, значи е готово. Покрийте го и го оставете да втаса на топло до удвояване на обема си....
Тесто за хлябТесто за хляб
10 Март
Тестото трябва да е гладко и еластично, а под повърхността му трябва да се виждат въздушни мехурчета и да си възвръща формата, ако се притисне с длан....
Тесто за питиТесто за пити
02 Февр.
1
Содата се гази в киселото мляко. От брашното се прави кладенче и се изсипва всички съставки. В начало сложете малко брашно и постепенно прибавяйте още, докато се получи меко тесто, но не и да лепне....
Тесто за щруделТесто за щрудел
19 Ноем.
Замесете гладко тесто постепенно, като доливате по малко вода на няколко пъти, докато тестото стане стегнато и еластично. Започнете да месите с дясната ръка - разтегляйте и отделяйте постоянно от масата....
Тесто за мекициТесто за мекици
15 Януари
В средата на брашното се прави дупка и в нея се изсипва получената смес като се бърка с лъжица и когато вече може да се меси, се продължава с ръце. Меси се докато спре да лепне по ръцете....
Тесто за пициТесто за пици
19 Май
6
Останалото тесто се съхранява в хладилника....
Тесто за ХалаТесто за Хала
03 Окт.
Доомесваме на набрашнен плот, докато стане гладко и се виждат ясно изразени глутенови връзки. Преди да стане готово за оформяне, тестото за Хала оставяме в купата, завиваме и изчакваме да бухне двойно или тройно....
Тесто за соленкиТесто за соленки
24 Януари
Оставете маслото на стайна температура да се отпусне. В купа счупете яйцето и разбийте с вилица. Добавете и останалите продукти като заделите малко брашно, за да доизмесите тестото за соленки на плота....
Тесто за баницаТесто за баница
26 Окт.
9
Разбъркайте първоначално брашното, водата, оцета, захарта и солта и постепенно замесете гладко тесто. Месете продължително и старателно, докато стане гладко. След това го разделете на около 15 топки....
Тесто за фунийкиТесто за фунийки
04 Април
6
Започнете да добавяте брашно и замесете тесто, което може да се точи. Оставете тестото да почине за малко, след което го разточете на тънък лист. От листа се режат ленти с ширина около 2 см....
Тесто за фокачаТесто за фокача
15 Май
Замесете гладко тесто, като по някое време го прехвърлите върху набрашнен плот и продължите да месите за около 10 минути. Извадете го от купата, посипете работния плот с малко брашно и месете тестото 10 минути....
Тесто за декорацияТесто за декорация
24 Януари
Този тип тесто може да се ползва и в суров вид на питки или торти, но може и да се изсуши във фурната на 45-50 градуса за около 20 минути....