Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Вкусна пшеница с орехиВкусна пшеница с орехи
17 Февр.
Пшеницата се сварява до омекване и изцежда от водата. След това прибавяте орехите, които са натрошени предварително. Поръсвате с канела и ванилия.Овкусявате със захар....
Грухана пшеница с млякоГрухана пшеница с мляко
30 Ноем.
1
Измиваме пшеницата и я сваряваме в 2 л. вряща вода за около 30 мин. Изцеждаме. Изсипваме млякото в тенджера и варим на бавен огън. След завирането изсипваме изцедената пшеница и варим за около 10 мин....
Кешкек (Грухана пшеница с пилешко)Кешкек (Грухана пшеница с пилешко)
24 Януари
Груханата пшеница се измива добре и се оставя да престои едно денонощие във вода....
Варена пшеница за поменВарена пшеница за помен
11 Февр.
Пшеницата се накисва във вода за няколко часа. Излива се водата, сипва се отново вода и се слага да се вари до пълна готовност....
Ашуре с пшеница и прясно млякоАшуре с пшеница и прясно мляко
15 Януари
Особено вкусно и полезно се получава с прясно мляко и мед. Този път сварих житото в мултикукъра на програма за бял ориз. Съотношение пшеница и вода е 1:3....
Ястие с пшеница и овче месоЯстие с пшеница и овче месо
10 Дек.
Месото се сварява със сол и се накъсва на дребно. Пшеницата се накисва с кубчето бульон във вода - толкова, колкото да покрие количеството. Нарязваме лука наситно, гъбите - на филийки, моркова и картофа рендосваме....
Грухана пшеница с мед и орехиГрухана пшеница с мед и орехи
08 Окт.
Залейте пшеницата с вода и я сложете на котлона да се вари до готовност. Затворете тенджерата с капак и я покрийте с чаршаф за няколко часа....
Ментова салата с пшеница и скаридиМентова салата с пшеница и скариди
30 Май
Шест часа преди приготвянето на салатата пшеницата се измива с топла вода. Залива се с вода със стайна температура и се оставя да набъбне....
Десерт от покълнала пшеница с ягодиДесерт от покълнала пшеница с ягоди
09 Септ.
Лененото семе се смила на прах. Смесва се с покълналата пшеница и сместа се залива с йогурт. Добавя се медът и канелата. Ягодите се нарязват на четвъртинки и се добавят към сместа....
Грухана пшеница за Бъдни ВечерГрухана пшеница за Бъдни Вечер
30 Септ.
Груханата пшеница за Бъдни Вечер е готова....
Грухана пшеница с лимон, канела и орехиГрухана пшеница с лимон, канела и орехи
11 Юли
В тенджера с вода изсипваме груханата пшеница и варим на котлона до готовност. Пшеницата поема част от водата. Готова е, когато се напука и е мека при хапване. Можем да пробваме при варенето....
Кремсупа от пшеница и домашно овче сиренеКремсупа от пшеница и домашно овче сирене
10 Дек.
Наливаме нова, чиста вода (съотношение една част пшеница-четири части вода), колкото да е един два пръста над зърното. Набъбналата пшеница се сварява единствено с няколко кристалчета едра морска сол....
Крокети с пшеница и два вида каймаКрокети с пшеница и два вида кайма
29 Окт.
Пшеницата се накисва до набъбване в разтвора на бульона, смесва се с телешката кайма и се подправя с черен пипер и сол....
Кълнове от пшеница с ябълки и медКълнове от пшеница с ябълки и мед
24 Окт.
Накъсайте марулята в купа и към нея добавете нарязаната на парченца ябълка и кълновете. Разбийте заедно меда, зехтина и лимоновия сок. Объркайте със салатата и поднесете красиво в чиния. По желание може да поръсите със...
Салата със сушени плодове, пшеница и нарСалата със сушени плодове, пшеница и нар
15 Юни
Джинджифилът се нарязва на ситно и се запържва в малко масло. Като стане леко златист, се прибавя пшеницата и се разбърква добре. Добавят се 1/2 ч.л. сол и 250 мл вода, и се оставя да покъкри....
Сарми от пшеница с листа от цвеклоСарми от пшеница с листа от цвекло
27 Януари
Подреждайте ги в плитка подмазнена тенджера, притиснете с чиния и залейте с малко топла вода и варете, докато водата се изпари. Поднесете сармите с пшеница с подлучено кисело мляко с чесън на вкус....
Защо се накисват ядкитеЗащо се накисват ядките
27 Януари
Друга основателна причина да накисвате ядки е, че те са много по-щадящи към зъбите ви, когато са престояли във вода известно време. Ядките да се накисват предварително, като това не е никак труден процес....
Защо се накисват ядкитеЗащо се накисват ядките
27 Януари
Време за накисване на ядките и семената бадеми - 8-12 часа кашу - 2-3 часа орехи - 4-8 часа лешници - 8 часа слънчогледово семе - 4 часа тиквено семе - 4 часа ленено семе - 4-6 часа....
ПшеницаПшеница
10 Септ.
Видове пшеница Най-разпространеният вид пшеница по света и у нас е зимната пшеница /T.Aestivum L./....
Защо и как се накисва чия?Защо и как се накисва чия?
30 Януари
Ако пък ги оставите да се накиснат за по-дълго, те ще се превърнат в чия гел и можете да ги ядете с лъжица....
Варена пшеницаВарена пшеница
08 Септ.
2
Пшеницата се почиства, измива се старателно и се сипва в тенджера. Залива се с вода и се оставя да ври за 40 минути на тих огън. Добавят се стафидите....
Бургери от пшеницаБургери от пшеница
03 Юли
1
Бургерите от пшеница са готови....
Варена грухана пшеницаВарена грухана пшеница
03 Юли
Варената грухана пшеница е готова....
Боза от пшеницаБоза от пшеница
05 Юли
1
Като изстине се добавя готовата боза. Разбърква се добре. Готова е за консумация след 24 часа. Ако е гъста, се добавя малко вода. За да стане резлива, трябват още 2-3 дена. Бозата от пшеница е готова....
Варена пшеница (Ашуре)Варена пшеница (Ашуре)
17 Януари
Измийте и почистете пшеницата, след което я накиснете във вода за няколко часа. Сложете я да се свари в същата вода на тих огън. Отделете 2/3 от пшеницата, претрийте я през цедка и залейте с отварата от варенето....