Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Вкусна пшеница с орехиПшеницата се сварява до омекване и изцежда от водата.
След това прибавяте орехите, които са натрошени предварително.
Поръсвате с канела и ванилия.Овкусявате със захар....
17 Февр.
Грухана пшеница с млякоИзмиваме пшеницата и я сваряваме в 2 л. вряща вода за около 30 мин. Изцеждаме.
Изсипваме млякото в тенджера и варим на бавен огън.
След завирането изсипваме изцедената пшеница и варим за около 10 мин....
30 Ноем.
1
Кешкек (Грухана пшеница с пилешко)Груханата пшеница се измива добре и се оставя да престои едно денонощие във вода....
24 Януари
Варена пшеница за поменПшеницата се накисва във вода за няколко часа. Излива се водата, сипва се отново вода и се слага да се вари до пълна готовност....
11 Февр.
Ашуре с пшеница и прясно млякоОсобено вкусно и полезно се получава с прясно мляко и мед.
Този път сварих житото в мултикукъра на програма за бял ориз. Съотношение пшеница и вода е 1:3....
15 Януари
Ястие с пшеница и овче месоМесото се сварява със сол и се накъсва на дребно.
Пшеницата се накисва с кубчето бульон във вода - толкова, колкото да покрие количеството. Нарязваме лука наситно, гъбите - на филийки, моркова и картофа рендосваме....
10 Дек.
Грухана пшеница с мед и орехиЗалейте пшеницата с вода и я сложете на котлона да се вари до готовност.
Затворете тенджерата с капак и я покрийте с чаршаф за няколко часа....
08 Окт.
Ментова салата с пшеница и скаридиШест часа преди приготвянето на салатата пшеницата се измива с топла вода. Залива се с вода със стайна температура и се оставя да набъбне....
30 Май
Десерт от покълнала пшеница с ягодиЛененото семе се смила на прах. Смесва се с покълналата пшеница и сместа се залива с йогурт.
Добавя се медът и канелата. Ягодите се нарязват на четвъртинки и се добавят към сместа....
09 Септ.
Грухана пшеница с лимон, канела и орехиВ тенджера с вода изсипваме груханата пшеница и варим на котлона до готовност. Пшеницата поема част от водата. Готова е, когато се напука и е мека при хапване. Можем да пробваме при варенето....
11 Юли
Кремсупа от пшеница и домашно овче сиренеНаливаме нова, чиста вода (съотношение една част пшеница-четири части вода), колкото да е един два пръста над зърното.
Набъбналата пшеница се сварява единствено с няколко кристалчета едра морска сол....
10 Дек.
Крокети с пшеница и два вида каймаПшеницата се накисва до набъбване в разтвора на бульона, смесва се с телешката кайма и се подправя с черен пипер и сол....
29 Окт.
Кълнове от пшеница с ябълки и медНакъсайте марулята в купа и към нея добавете нарязаната на парченца ябълка и кълновете.
Разбийте заедно меда, зехтина и лимоновия сок. Объркайте със салатата и поднесете красиво в чиния. По желание може да поръсите със...
24 Окт.
Салата със сушени плодове, пшеница и нарДжинджифилът се нарязва на ситно и се запържва в малко масло. Като стане леко златист, се прибавя пшеницата и се разбърква добре. Добавят се 1/2 ч.л. сол и 250 мл вода, и се оставя да покъкри....
15 Юни
Сарми от пшеница с листа от цвеклоПодреждайте ги в плитка подмазнена тенджера, притиснете с чиния и залейте с малко топла вода и варете, докато водата се изпари.
Поднесете сармите с пшеница с подлучено кисело мляко с чесън на вкус....
27 Януари
Защо се накисват ядкитеДруга основателна причина да накисвате ядки е, че те са много по-щадящи към зъбите ви, когато са престояли във вода известно време.
Ядките да се накисват предварително, като това не е никак труден процес....
27 Януари
Защо се накисват ядкитеВреме за накисване на ядките и семената
бадеми - 8-12 часа
кашу - 2-3 часа
орехи - 4-8 часа
лешници - 8 часа
слънчогледово семе - 4 часа
тиквено семе - 4 часа
ленено семе - 4-6 часа....
27 Януари
ПшеницаВидове пшеница
Най-разпространеният вид пшеница по света и у нас е зимната пшеница /T.Aestivum L./....
10 Септ.
Защо и как се накисва чия?Ако пък ги оставите да се накиснат за по-дълго, те ще се превърнат в чия гел и можете да ги ядете с лъжица....
30 Януари
Варена пшеницаПшеницата се почиства, измива се старателно и се сипва в тенджера. Залива се с вода и се оставя да ври за 40 минути на тих огън. Добавят се стафидите....
08 Септ.
2
Боза от пшеницаКато изстине се добавя готовата боза. Разбърква се добре.
Готова е за консумация след 24 часа. Ако е гъста, се добавя малко вода.
За да стане резлива, трябват още 2-3 дена.
Бозата от пшеница е готова....
05 Юли
1
Варена пшеница (Ашуре)Измийте и почистете пшеницата, след което я накиснете във вода за няколко часа. Сложете я да се свари в същата вода на тих огън.
Отделете 2/3 от пшеницата, претрийте я през цедка и залейте с отварата от варенето....
17 Януари