Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
БамяБамя
25 Февр.
Ето защо тя е толкова често употребявана за приготвяне на супи и яхнии. Бамята може да се консумира сурова, маринована или сготвена по различен начин....
БамяБамя
18 Септ.
От тях се приготвят зеленчукови супи, яхнии, салати, подправки и гарнитура към месни ястия и др....
Как да приготвя кашкавал в кори за баницаКак да приготвя кашкавал в кори за баница
29 Юли
Откакто разбрах как да приготвя кашкавал в кори за баница, го правя много често....
Съхранение на бамяСъхранение на бамя
12 Юли
Той се приготвя, като на 1 л вода се прибавят 20 г сол и 5 г винена киселина. След попарването бамята трябва да се охлади до 25°С. Червените домати, които ще се използват, трябва да са здрави и добре узрели....
Топящи се Маслени КроасанчетаТопящи се Маслени Кроасанчета
15 Дек.
Топящите се Маслени Кроасанчета са страхотни....
Топящ се паниран кашкавалТопящ се паниран кашкавал
05 Май
Топящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата. Добър апетит!...
Салата Преливащи се цветовеСалата Преливащи се цветове
28 Януари
Сварват се морковът, цвеклото и целината. Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
Така се осолява сланинаТака се осолява сланина
02 Март
3
Ето така се осолява сланина....
Как се бланшира бамя?Как се бланшира бамя?
30 Януари
Бамята е чудесен зеленчук, който е идеален както при приготвянето на салати, така и за солени ястия. Но това, което трябва да знаете, е, че бамята не трябва да се съхранява дълго време, без да бъде бланширана, а...
Как се почиства бамя?Как се почиства бамя?
25 Юли
Бамята е бедна на калории и с високо съдържание на калий, желязо и калций, затова много диетолози препоръчват приема ѝ при здравословно хранене, както и препоръчват да се приема и от деца. Бамята е мъхест зеленчук...
Как се замразява бамя?Как се замразява бамя?
24 Февр.
Но както и да я приготвим си остава също толкова вкусна и полезна. Разгледайте нашите прекрасни рецепти с бамя....
Как се вари бамя?Как се вари бамя?
02 Май
1
Има много начини за приготвяне на бамя, но най-простият е да я сварите. Ако обаче преварите бамята, тогава тя ще отделя много слуз....
Пържена бамяПържена бамя
30 Септ.
Измийте бамята, махнете дръжките и я подсушете. Нарежете на еднакви парченца. Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 5 минути. След това я отцедете в гевгир добре, като накрая пак попиете излишната влага. Разбийте...
Кисела бамяКисела бамя
04 Окт.
1
Изберете крехка и млада бамя, измийте я и я бланширайте, докато промени цвета си леко. На дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята. Долейте вода до гърлото на буркана, затворете...
Консервирана БамяКонсервирана Бамя
17 Април
1
Така приготвената бамя в обръщате няколко дни, за се консервира от аспирина и оцета. Консервираната Бамя е готова....
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
12 Дек.
2
Задължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена. Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок. Оставете зеленчуците да киснат в съд...
Маринована БамяМаринована Бамя
30 Април
Приготвяме си буркани, като на дъното им поставяме оцета, солта, захарта и други подправки. Нареждаме бамята, като накланяме самия буркан, за да се уплътни добре. Между бамята поставяме скилидките чесън....
Панирана бамяПанирана бамя
06 Януари
Измийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
20 Септ.
Измийте бамята и отстранете дръжките. Настържете доматите или ги смелете в машина за мелене. На дъното на буркан (400 мл) сложете 1 к.л. сол. Покрийте дъното с доматен сок и започнете да нареждате бамята. Редувайте...
Бамя - туршияБамя - туршия
03 Юли
Измиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее. Избираме достатъчно голям буркан и сипваме в него нарязания копър, магданоз, лук, скилидките чесън, солта, захарта,...
Пържена бамяПържена бамя
23 Август
Долейте толкова вода, че да се образува кашица, която да може да се закрепи по бамята при овалване. По желание към панировката добавете и едно яйце. Сипете бамята в панировката и я оваляйте....
Пикантна бамяПикантна бамя
14 Януари
Задушаваме нарязания на ситно лук в загряния зехтин под капак за кратко. Към него прибавяме лютия червен пипер и солта и разбъркваме. Добавяме нарязаните на ситно домати и задушаваме за 10 мин. Към тях прибавяме...
Панирана бамяПанирана бамя
06 Януари
Измийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
Бухти, които се обръщат самиБухти, които се обръщат сами
14 Ноем.
4
Пържат се до зачервяване. Поръсват се топли с пудра захар. Бухтите, които се обръщат сами са готови....
Палачинки, които не се късатПалачинки, които не се късат
11 Юни
5
Млякото леко се загрява. Яйцата се разбиват. Нишестето се смесва със захарта и солта и се разтваря в част от млякото. Добавят се останалото мляко и яйцата. Трябва да се получи гладка смес за палачинки....