Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
БамяЕто защо тя е толкова често употребявана за приготвяне на супи и яхнии.
Бамята може да се консумира сурова, маринована или сготвена по различен начин....
25 Февр.
БамяОт тях се приготвят зеленчукови супи, яхнии, салати, подправки и гарнитура към месни ястия и др....
18 Септ.
Как да приготвя кашкавал в кори за баницаОткакто разбрах как да приготвя кашкавал в кори за баница, го правя много често....
29 Юли
Съхранение на бамяТой се приготвя, като на 1 л вода се прибавят 20 г сол и 5 г винена киселина. След попарването бамята трябва да се охлади до 25°С.
Червените домати, които ще се използват, трябва да са здрави и добре узрели....
12 Юли
Топящ се паниран кашкавалТопящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата.
Добър апетит!...
05 Май
Салата Преливащи се цветовеСварват се морковът, цвеклото и целината.
Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
28 Януари
Как се бланшира бамя?Бамята е чудесен зеленчук, който е идеален както при приготвянето на салати, така и за солени ястия.
Но това, което трябва да знаете, е, че бамята не трябва да се съхранява дълго време, без да бъде бланширана, а...
30 Януари
Как се почиства бамя?Бамята е бедна на калории и с високо съдържание на калий, желязо и калций, затова много диетолози препоръчват приема ѝ при здравословно хранене, както и препоръчват да се приема и от деца.
Бамята е мъхест зеленчук...
25 Юли
Как се замразява бамя?Но както и да я приготвим си остава също толкова вкусна и полезна.
Разгледайте нашите прекрасни рецепти с бамя....
24 Февр.
Как се вари бамя?Има много начини за приготвяне на бамя, но най-простият е да я сварите. Ако обаче преварите бамята, тогава тя ще отделя много слуз....
02 Май
1
Пържена бамяИзмийте бамята, махнете дръжките и я подсушете. Нарежете на еднакви парченца. Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 5 минути.
След това я отцедете в гевгир добре, като накрая пак попиете излишната влага.
Разбийте...
30 Септ.
Кисела бамяИзберете крехка и млада бамя, измийте я и я бланширайте, докато промени цвета си леко.
На дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята.
Долейте вода до гърлото на буркана, затворете...
04 Окт.
1
Консервирана БамяТака приготвената бамя в обръщате няколко дни, за се консервира от аспирина и оцета.
Консервираната Бамя е готова....
17 Април
1
Стерилизирана бамяЗадължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена.
Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок. Оставете зеленчуците да киснат в съд...
12 Дек.
2
Маринована БамяПриготвяме си буркани, като на дъното им поставяме оцета, солта, захарта и други подправки.
Нареждаме бамята, като накланяме самия буркан, за да се уплътни добре.
Между бамята поставяме скилидките чесън....
30 Април
Панирана бамяИзмийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути.
Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
06 Януари
Стерилизирана бамяИзмийте бамята и отстранете дръжките.
Настържете доматите или ги смелете в машина за мелене.
На дъното на буркан (400 мл) сложете 1 к.л. сол. Покрийте дъното с доматен сок и започнете да нареждате бамята. Редувайте...
20 Септ.
Бамя - туршияИзмиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее.
Избираме достатъчно голям буркан и сипваме в него нарязания копър, магданоз, лук, скилидките чесън, солта, захарта,...
03 Юли
Пържена бамяДолейте толкова вода, че да се образува кашица, която да може да се закрепи по бамята при овалване.
По желание към панировката добавете и едно яйце. Сипете бамята в панировката и я оваляйте....
23 Август
Пикантна бамяЗадушаваме нарязания на ситно лук в загряния зехтин под капак за кратко.
Към него прибавяме лютия червен пипер и солта и разбъркваме.
Добавяме нарязаните на ситно домати и задушаваме за 10 мин.
Към тях прибавяме...
14 Януари
Панирана бамяИзмийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути.
Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
06 Януари
Бухти, които се обръщат самиПържат се до зачервяване.
Поръсват се топли с пудра захар.
Бухтите, които се обръщат сами са готови....
14 Ноем.
4
Палачинки, които не се късатМлякото леко се загрява. Яйцата се разбиват.
Нишестето се смесва със захарта и солта и се разтваря в част от млякото.
Добавят се останалото мляко и яйцата. Трябва да се получи гладка смес за палачинки....
11 Юни
5