Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Спанак с камутСпанак с камут
08 Септ.
Сварете камута според инструкциите на опаковката (може да отнеме между 90 минути и 2 часа). Отцедете го и сипете в дълбока купа. Добавете спанака, обелените и нарязаните мандарини и червения лук....
КамутКамут
19 Август
Камутът представлява древноегипетско жито, открито в египетските пирамиди, което има история, датираща преди 3000 години. Вярва се, че този сорт носи древното египетско наименование за пшеница – „камут“....
Древноегипетските изобретенияДревноегипетските изобретения
15 Април
4
Египетската цивилизация е родена на бреговете на река Нил през 3150 пр.Хр., когато долен и горен Египет се обединяват под управлението на първия фараон. През следващите три милениума цивилизацията просперира докато през...
Каму камуКаму каму
20 Февр.
Вреди от каму каму Могат да се приемат по 30 г каму каму, не повече от три пъти дневно. Внимавайте с дозите каму каму, защото при предозиране може да се появи диария....
Сладко житоСладко жито
01 Юни
1. В тенджера с вода сваряваме житото, докато не удвои първоначалното си количество. Изсипваме водата и го оставяме настрани да се отцеди. 2. През това време взимаме една купа и трошим бисквитките на прах (може да използвате...
Сватбарско житоСватбарско жито
10 Април
Житото се почиства и измива. Слага се в тенджера и се залива с вода, която да е три пръста над житото. Варим до сваряването му. Ако се наложи добавяме още малко вода. Когато е готово (може да е останала малко течност,...
Палачинки с кокосово брашно и брашно от камутПалачинки с кокосово брашно и брашно от камут
16 Януари
Сервирайте палачинките с кокосово брашно и брашно от камут топли или студени с мед, сладко или домашен течен шоколад...
Здравословни рецепти с камутЗдравословни рецепти с камут
02 Януари
1
Ашуре с камут Необходими продукти: 1 ч.ч. камут, 1 ч.ч. лимец, ½ ч.ч. киноа, ½ ч.ч....
Здравословни ползи от камутЗдравословни ползи от камут
30 Юли
Камут или наричаната още египетска пшеница е едно вкусно допълнение към ежедневното хранене....
Кулинарна употреба на камутКулинарна употреба на камут
20 Януари
Ето една лесна и вкусна рецепта с камут: Спанак с камут Необходими продукти: 2/3 ч.ч. камут, 300 г пресен спанак, 1 морков, 1 червена чушка, 1-2 скилидки див чесън, 1 кубче зеленчуков бульон, черен пипер...
Диета с житоДиета с жито
04 Август
Сега е времето да пречистите организма си от тлъстите храни, да свалите излишните килограми и да имате перфектна форма. Вече има всякакви разновидности на диети за отслабване, така че всяка жена може да прецени за себе си...
Варено сухо житоВарено сухо жито
09 Май
Предварително стафидите се оставят да се напоят в малкото ром за 12 часа. Житото се почиства и предварително се накисва в студена вода за около 3-4 ч. Изплаква се и се поставя в дълбока тенджера. Залива се с вода 2 -3...
Бисквити с житоБисквити с жито
09 Февр.
Сварих около 70 грама жито докато хубаво омекне и набъбне, след което го отцедих и оставих да изстине и изсъхне. Грамажът, след като се свари, се увеличава на 100-120 грама, поради това че е напоено и обема на зърното се...
Жито със спанакЖито със спанак
09 Февр.
Житото измийте под течаща вода. Поставете го в тенджерка с капак и го залейте с 2 ч.ч. вода да престои няколко часа, хубаво е дори цяла вечер. В тенджера се загряват 3-4 с.л. олио. Лукът се почиства и нарязва на ситно...
Жито с гъбиЖито с гъби
06 Февр.
Измийте житото в цедка и поставете в голяма тенджера с вода и щипка сол. Оставете да заври, след това намалете топлината до минимум. Покрийте и гответе около 45 минути на слаб огън. Отцедете водата. Загрейте зехтина...
Варено жито ПарастасВарено жито Парастас
11 Февр.
1
Изчистете житото, няколко пъти го измийте със студена вода. Поставете в тенджера, налейте студена вода и щипка сол. Поставете тенджерата на котлона на умерен огън и варите докато житото омекне, набъбне и се пукне....
Жито за ЗадушницаЖито за Задушница
03 Март
Житото се измива на течаща вода и се отцежда. В тенджерка се залива със студена вода и на умерен огън се вари до готовност, като по време на вареното пяната се изхвърля със решетъчна лъжица. Когато зрънцата се пукнат,...
Салата с житоСалата с жито
06 Май
Сваряваме житото в подсолена вода, изцеждаме и оставяме да изстине. Почистваме и нарязваме лука, чушката и доматите. В купа смесваме охладеното жито с нарязаните зеленчуци и поръсваме с наситнените магданоз и кориандър...
Варено жито за ЗадушницаВарено жито за Задушница
11 Ноем.
1
Рецептата за варено жито, която представям, е традиционна от пловдивското село Труд и се приготвяше както за помен (панихида), така и при сватба (сватбарско жито). Приготвянето започва вечерта преди Задушница или вечерта...
Сладка спелта (сладко жито)Сладка спелта (сладко жито)
21 Дек.
* За безглутенов вариант заменете спелтата с киноа, просо, елда или друго безглутеново зрънце. Накиснете суровите спелтови зърна от предния ден. Изплакнете добре и сложете сложете да се вари на тих огън. Варете до готовност...
Зимна салата с житоЗимна салата с жито
05 Дек.
Житото се сварява с 500 г вода и щипка сол до разпукване на зрънцата. Отцежда се и се остава да изстине. Доматите се нарязват на по-едри парчета, лука на полумесеци, сиренето на кубчета. В купа или салатиера се поставят...
Домашна ракия от житоДомашна ракия от жито
20 Юли
За домашната ракия от жито затопляме 12 литра вода и в нея разтваряме пакетчетата с мая. След като е вече разтворена, сипваме житото. Оставяме приготвения разтвор да престои 24 часа. След това в разтвора разтваряме...
Пържени кюфтета с житоПържени кюфтета с жито
04 Септ.
Житото се измива и сварява в голяма тенджера до пълно омекване. Отцежда се добре. Хлябът се накисва в прясно мляко. Лукът се настъргва при каймата, добавя се и накълцаният магданоз, сол и подправките. Към овкусената...
Варено жито за десертВарено жито за десерт
28 Дек.
1
Житото се залива с вода и се вари на умерен огън до омекване и се напука. Сваля се от огъня и се захлупва с капак да престои половин час. Орехите се начукват и заедно със захарта канелата и лимоновата кора се добавят...
Варено жито за поменВарено жито за помен
12 Юли
2
Житото се накисва от вечерта във вода, на другия ден се слага във вода и се сварява до разпукване на зърната. Отцежда се в гевгир и се измива под течаща студена вода, слага се на кърпа да попие излишната вода. После...