Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кои са нетлъстите рибиКои са нетлъстите риби
18 Август
Видовете риба се делят на три вида - тлъсти, средно тлъсти и нетлъсти. Ярки представители на нетлъстите риби са треска, пъстърва, платика, щуката и други....
Кои подправки подхождат на различните месаКои подправки подхождат на различните меса
08 Май
Всеки човек има собствени предпочитания към подправките, които използва за овкусяване на храната си. В следващите редове ще се спрем конкретно на месото и по-точно на подправките за различните видове месо. - Универсалните...
Кои подправки подхождат на различните месаКои подправки подхождат на различните меса
19 Май
За да е вкусно свинското месо, то има нужда от черен и червен пипер, за предпочитане млян. Черният пипер и лютият червен пипер са перфектни подправки за пилешкото месо. Лютият червен пипер е подходящ за пилешки...
Полезни ли са мазните меса?Полезни ли са мазните меса?
07 Март
Консумацията на месо предизвиква все по-яростни дискусии в обществото и между дискусиите остава малко назад един частен случай около консумацията, а именно мазното месо. Първата реакция обикновено е, че такова место трябва...
Диетична кухня: Кои меса са подходящи и как да ги приготвямеДиетична кухня: Кои меса са подходящи и как да ги приготвяме
03 Февр.
При спазването на диети се предпочитат нетлъсти меса и то от млади животни - телешко, говеждо, птиче и агнешко. При различни заболявания може да се разреши свинското и овчето месо, но без мазнината....
Пълнена тиква с месаПълнена тиква с меса
20 Ноем.
На дъното на тиквата слагам гъбите, 1 парче нарязано от топеното сирене, подправки /всички подправки са по желание, вие можете да ги замените по ваш вкус/ + унисос, месото + парче нарязано топено сирене + подправки, маринованите...
Сос за печени месаСос за печени меса
27 Април
1
Сосът от печеното се разрежда с бульон, в който предварително е разбъркано брашното. Прибавят се лимонът, почистен от кората и семките и нарязан на кръгчета, виното, захарта и черният пипер. Сосът се посолява и се...
Сос за варени месаСос за варени меса
17 Окт.
Оцетът, зърната черен пипер и лукът се варят, докато остане половината /около 2 лъжици/. Прибавя се бульонът и се разбива добре. Вари се на тих огън, докато сместа се сгъсти. Прибавят се жълтъците, предварително разбити...
Желиращ бульон от месаЖелиращ бульон от меса
04 Дек.
Щом заврат, се отпенват, прибавя се оцет и се варят 4 часа, като непрекъсната се отстранява пяната. 30 минути преди да са готови, се слагат едро нарязаните целина, моркови, корените от магданоз и лук....
Кафяв сос за месаКафяв сос за меса
03 Април
Брашното препечете до зачервяване в сух тиган на котлона, като непрекъснато бъркате. Започнете да доливате към препеченото брашно бульон от варенето на месото, като непрекъснато разбивате. Разредете соса до желаната...
Сос за печени месаСос за печени меса
27 Април
1
Сосът от печеното се разрежда с бульон, в който предварително е разбъркано брашното. Прибавят се лимонът, почистен от кората и семките и нарязан на кръгчета, виното, захарта и черният пипер. Сосът се посолява и се...
Белите или червените меса са по-полезниБелите или червените меса са по-полезни
03 Март
Консумацията на месо датира от зората на цивилизацията. Още в древността хората са ловували, за да се изхранват. Въпреки че днес ловът е едно от най-предпочитаните хобита сред мъжете, той не е средство за препитание, а...
Вредни ли са пушените меса и сиренаВредни ли са пушените меса и сирена
23 Ноем.
В последните години се тиражира мнението, че пушените продукти са вредни. Това е вярно. В пушените продукти – меса, риба, сирене, се съдържат канцерогенни вещества, т. нар. N-нитрозамини. Те се разпространяват...
Апетитно пикантна глазура за месаАпетитно пикантна глазура за меса
11 Май
Тази глазура ще ви изненада с божествения си аромат от характерните за тази кухня специфични подправки, с добавена пикантна нотка и цитрусова свежест. Подходяща е както за свински ребърца, така и за пилешко месо, шунка или...
Марината за меса на скараМарината за меса на скара
12 Март
1
Обелете лука и нарежете на ленти или пръстени. Обелете чесъна и нарежете на ситно. Подправете добре желаното месо със сол, черен пипер и червен пипер. Покрийте с лук и чесън и поръсете с масло. Сложете толкова масло...
Меден сос за печени месаМеден сос за печени меса
10 Ноем.
Разбийте добре горчицата с меда. Прибавете към тях оцета и зехтина, а накрая сипете соевия сос. Ако желаете, може да поръсите соса с черен пипер. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Съхранявайте соса за...
Пикантен кетчуп за печени месаПикантен кетчуп за печени меса
01 Август
Тази рецепта за домашен кетчуп се приготвя лесно и бързо, която сервирам към печени меса или сандвичи. Измивам доматите и ги смилам в блендер. Лютите чушки обработвам задължително с ръкавици. Отстранявам дръжките,...
Зелеви сарми с нарязани месаЗелеви сарми с нарязани меса
10 Дек.
Сервирайте зелевите сарми, докато са още топли....
Магданозен сос за студени месаМагданозен сос за студени меса
13 Януари
Поставяме изчистения чесън, измития и подсушен магданоз, доматеното пюре, краставичките, горчицата, лютата чушка без семките, солта, зехтина и балсамикото в купата на блендер или миксер и пасираме, докато се получи еднородна...
Варени меса с хрянов сосВарени меса с хрянов сос
20 Дек.
Нарежете месото на порции и го сварете в подсолена вода. Сервира се залято с разтопеното масло и хряновия сос, поръсено с нарязан на ситно магданоз. Сос: В студена вода размийте брашното и го смесете с киселото мляко и...
Прясно зеле с меса и туршияПрясно зеле с меса и туршия
23 Окт.
Нарязвам зелето и го осолявам, намачквам хубаво с ръце. В подходяща тенджера слагам олиото, като загрее, сипвам зелето. Запържвам, докато поомекне, добавям нарязания лук и чесън, нарязани на ситно. Изпържвам за 5-...
Пълнена тиква с 3 вида месаПълнена тиква с 3 вида меса
22 Януари
1
Първо се заемаме с подготовката на тиквата - внимателно изрязваме капаче и с помощта на лъжичка започваме да дълбаем тиквата, като отстраняваме семето, а и част от стените, за да поизтънеят. Правят се леки разрези по цялото...
Меса с кисело зеле в гювечМеса с кисело зеле в гювеч
30 Юни
Нарязваме пилешкото и свинското месо на средно големи парчета. Нарязваме и наденицата на вкус. Накълцайте зелето на тънко. Вземете гювеч и сложете капки олио на дъното. Редувайте продуктите в гювече. Сложете зеле,...
Капама със сарми и четири месаКапама със сарми и четири меса
03 Януари
За тази уникална празнична капама тиган се загрява олио. Запържва се каймата, като се прави на парченца. Добавя се и оризът, за да се запържи. Добавя се около 900 милилитра вода, за да се сготви оризът, като периодично...
Кисело зеле с меса и сармиКисело зеле с меса и сарми
27 Май
2
Отделете около 10 листа от зелето за сармите. Останалото зеле нарежете на ситно. Нарежете лука и в малко мазнина го запържете. Добавете каймата и разбърквайте докато се запържи. Сложете ориза, черния, червения пипер...