Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кулинарен учебник: Обработка и готвене на домашно птиче месоМесото на домашните птици е богато на вода, соли, белтъчини и витамини. Освен това то е много вкусно, лесносмилаемо и намира голямо приложение в диетичната и детската кухня....
04 Юни
Кулинарна обработка на дивечПреди да стигне месото от дивеч до топлинна обработка, то се подлага на различни видове обработка в продължение на няколко дни. Месото на голяма част от дивите животни и птици трябва да се маринова дълги часове....
29 Март
Кулинарен учебник: Топене на свинска масСланината, определена за стопяване на мас, се нарязва на не много големи парчета, които се поставят в голям съд и се заливат със студена вода да киснат 1-2 денонощия.
През време на кисненето водата се сменява няколко...
02 Юни
Кулинарен учебник: Приготвяне на домашно сладкоСладка се варят от различни плодове, които трябва да са съвършено пресни, здрави и добре узрели. Всеки плод съобразно своето естество изисква съответна преработка. Така например при ягодите и малините е необходимо да...
17 Април
Кулинарен учебник: Приготвяне на сурови туршииЕдин от най-разпространените начини у нас за запазване на зеленчуци за по-дълго време е приготвянето на туршии. За туршии са годни почти всички видове зеленчуци, но те трябва да бъдат съвършено здрави и чисти.
Туршиите...
17 Април
Кулинарен учебник: Приготвяне на тъмен бульонОтделените при обезкостяването на телешко и свинско месо кости се насичат на дребно и се пекат във фурна с мазнина, докато получат блясък. Към изпечените кости се прибавят ароматични корени - моркови, целина, магданоз...
16 Април
Кулинарен учебник: Печене на тестени изделияЕдна от предпоставките за получаването на висококачествени тестени изделия е навременното им и правилно изпичане. Приготвените в заведенията за обществено хранене тестени изделия се пекат във фурни на печки с твърдо и...
14 Април
1
Кулинарен учебник: Правилно варене на рибаМного удобни съдове за варене на риба са специалните за целта дълги тенджери с решетка, която има дръжки встрани. Така рибата се изважда леко от водата, без да се разкъсва. При липса на такъв съд се препоръчва големите...
14 Април
Кулинарен учебник: Недостатъците на различните домакински съдовеПрез време на топлинната обработка използваните съдове не бива да придават на ястието странично оцветяване, дъх или вкус....
06 Август
Кулинарни тънкости при обработка на кестениЕто няколко кулинарни тънкости за лесна обработка на кестени:
За улесняване на процеса, кестените се варят около 3 минути с някаква растителна мазнина. Белят се, преди да са изстинали напълно....
19 Окт.
Кулинарен учебник: Домашно песто ала ДженовезеПриродата се е събудила, пролетта е пристигнала, всичко е зелено и красиво. Време е да пренесем италианската кухня в дома си, време е за песто!
Не е известно кой и кога е направил първото песто, но се знае, че...
22 Април
Кулинарен учебник: Правила при приготвянето на домашен сиропМнозина от нас си спомнят с носталгия за онези времена, когато една от най-вкусните напитки в детството ни е бил домашно приготвеният сироп или сок, направен с истински майсторлък от нашите баби или майки.
Това...
17 Юли
Кулинарен учебник: Приготвяне на плодови и млечни желетаПри обработката им се постъпва по следния начин....
14 Април
Кулинарен учебник: Как се прави перфектен кисел?Киселите са лек, вкусен и ароматичен десерт, а много от тях са и с голямо съдържание на витамини, плодова захар и плодови киселини.
Те се приготвят както от пресни или сушени плодове, така и от плодови сиропи, компоти...
14 Април
Кулинарен учебник: Как правилно да съхранявате сладкиши?Готовите тестени изделия се съхраняват по различни начини и за различно време.
Изделията от ронливо маслено и бъркано маслено тесто, приготвени с конфитюри и мармалад, издържат няколко дни в сухи и проветриви помещения...
13 Април
2
Кулинарен учебник: Перфектните сандвичи, хапки и платаСандвичите са добре познати на студената кухня. Приготвят се и се сервират лесно, дават възможности за разнообразно приготвяне. Отрязват се тънки филийки не много мек хляб, за да не се деформира при рязане. Предварително...
23 Януари
Пастет от птициИзпържете почистената и измита птица, отделете месото и го нарежете на ситно.
Добавете белия сос, настъргания кашкавал и пасирайте....
03 Дек.
Кулинарен учебник: Приготвяне на домашни суджуци от свинско месоСвинските суджуци се приготвят от 4 части смляно свинско месо и 1 част твърда сланина, нарязана на малки квадратчета. На всеки килограм от сместа се прибавят по 25 г сол, 2 сг селитра, 2 г счукан черен пипер, 5 г...
02 Юни
Кулинарен коктейл от пилеНарежете магданоза на ситно, намажете ръбчетата на чашите с лимонов сок и ги потопете в магданоза.
Разбийте сметаната до пухкава консистенция.
Сварете пилешкото филе. Нарежете го на жулиени....
09 Окт.
2
Кулинарен учебник: Как се варят месо и зеленчуци?За да се получи силен бульон, наситен с хранителни вкусови вещества, нужно е продуктите (месо, кокали, риба или зеленчуци) да се поставят в студена вода и бавно да се загряват на котлона, а още по-добре е да се...
17 Април
Бисквитена торта без топлинна обработкаБелият шоколад се рязтопява на водна баня и се изсипва във форма за бонбони (в случая с форма на сърца, а може и друга форма)....
11 Април
Първична яйчникова недостатъчностВидове първична яйчникова недостатъчност
Първичната яйчникова недостатъчност се разделя на индуцирана и спонтанна. Спонтанната се осъществява по два механизма – фоликулна дисфункция и изчерпване на фоликулите....
09 Юли
Кулинарен коктейл с пилешко месоСварете си пилешкото месо и го нарежете на жулиени, които да са дълги около 25 см.
Нарежете си портокала на същите ивици.
Разбийте сметаната с миксер, докато стане като крем....
03 Март
Кулинарен учебник: Как да приготвим бели и маслени сосовеДобрият сос, приготвен наистина професионално и с наситен вкус и аромат, е наистина едно малко чудо. Той може да превърне яйцата на очи в истински празник, а скучното парче пилешко – в нещо направо изключително.
...
27 Юли