Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кулинарен учебник: Обработка и готвене на домашно птиче месоКулинарен учебник: Обработка и готвене на домашно птиче месо
04 Юни
Месото на домашните птици е богато на вода, соли, белтъчини и витамини. Освен това то е много вкусно, лесносмилаемо и намира голямо приложение в диетичната и детската кухня....
Кулинарна обработка на дивечКулинарна обработка на дивеч
29 Март
Преди да стигне месото от дивеч до топлинна обработка, то се подлага на различни видове обработка в продължение на няколко дни. Месото на голяма част от дивите животни и птици трябва да се маринова дълги часове....
Кулинарен учебник: Топене на свинска масКулинарен учебник: Топене на свинска мас
02 Юни
Сланината, определена за стопяване на мас, се нарязва на не много големи парчета, които се поставят в голям съд и се заливат със студена вода да киснат 1-2 денонощия. През време на кисненето водата се сменява няколко...
Кулинарен учебник: Приготвяне на домашно сладкоКулинарен учебник: Приготвяне на домашно сладко
17 Април
Сладка се варят от различни плодове, които трябва да са съвършено пресни, здрави и добре узрели. Всеки плод съобразно своето естество изисква съответна преработка. Така например при ягодите и малините е необходимо да...
Кулинарен учебник: Приготвяне на сурови туршииКулинарен учебник: Приготвяне на сурови туршии
17 Април
Един от най-разпространените начини у нас за запазване на зеленчуци за по-дълго време е приготвянето на туршии. За туршии са годни почти всички видове зеленчуци, но те трябва да бъдат съвършено здрави и чисти. Туршиите...
Кулинарен учебник: Приготвяне на тъмен бульонКулинарен учебник: Приготвяне на тъмен бульон
16 Април
Отделените при обезкостяването на телешко и свинско месо кости се насичат на дребно и се пекат във фурна с мазнина, докато получат блясък. Към изпечените кости се прибавят ароматични корени - моркови, целина, магданоз...
Кулинарен учебник: Печене на тестени изделияКулинарен учебник: Печене на тестени изделия
14 Април
1
Една от предпоставките за получаването на висококачествени тестени изделия е навременното им и правилно изпичане. Приготвените в заведенията за обществено хранене тестени изделия се пекат във фурни на печки с твърдо и...
Кулинарен учебник: Правилно варене на рибаКулинарен учебник: Правилно варене на риба
14 Април
Много удобни съдове за варене на риба са специалните за целта дълги тенджери с решетка, която има дръжки встрани. Така рибата се изважда леко от водата, без да се разкъсва. При липса на такъв съд се препоръчва големите...
Кулинарен учебник: Недостатъците на различните домакински съдовеКулинарен учебник: Недостатъците на различните домакински съдове
06 Август
През време на топлинната обработка използваните съдове не бива да придават на ястието странично оцветяване, дъх или вкус....
Кулинарни тънкости при обработка на кестениКулинарни тънкости при обработка на кестени
19 Окт.
Ето няколко кулинарни тънкости за лесна обработка на кестени: За улесняване на процеса, кестените се варят около 3 минути с някаква растителна мазнина. Белят се, преди да са изстинали напълно....
Кулинарен учебник: Домашно песто ала ДженовезеКулинарен учебник: Домашно песто ала Дженовезе
22 Април
Природата се е събудила, пролетта е пристигнала, всичко е зелено и красиво. Време е да пренесем италианската кухня в дома си, време е за песто! Не е известно кой и кога е направил първото песто, но се знае, че...
Картофено пюре по учебникКартофено пюре по учебник
29 Януари
Така за мен се прави картофено пюре по учебник....
Кулинарен учебник: Правила при приготвянето на домашен сиропКулинарен учебник: Правила при приготвянето на домашен сироп
17 Юли
Мнозина от нас си спомнят с носталгия за онези времена, когато една от най-вкусните напитки в детството ни е бил домашно приготвеният сироп или сок, направен с истински майсторлък от нашите баби или майки. Това...
Кулинарен учебник: Приготвяне на плодови и млечни желетаКулинарен учебник: Приготвяне на плодови и млечни желета
14 Април
При обработката им се постъпва по следния начин....
Кулинарен учебник: Как се прави перфектен кисел?Кулинарен учебник: Как се прави перфектен кисел?
14 Април
Киселите са лек, вкусен и ароматичен десерт, а много от тях са и с голямо съдържание на витамини, плодова захар и плодови киселини. Те се приготвят както от пресни или сушени плодове, така и от плодови сиропи, компоти...
Кулинарен учебник: Как правилно да съхранявате сладкиши?Кулинарен учебник: Как правилно да съхранявате сладкиши?
13 Април
2
Готовите тестени изделия се съхраняват по различни начини и за различно време. Изделията от ронливо маслено и бъркано маслено тесто, приготвени с конфитюри и мармалад, издържат няколко дни в сухи и проветриви помещения...
Кулинарен учебник: Перфектните сандвичи, хапки и платаКулинарен учебник: Перфектните сандвичи, хапки и плата
23 Януари
Сандвичите са добре познати на студената кухня. Приготвят се и се сервират лесно, дават възможности за разнообразно приготвяне. Отрязват се тънки филийки не много мек хляб, за да не се деформира при рязане. Предварително...
Пастет от птициПастет от птици
03 Дек.
Изпържете почистената и измита птица, отделете месото и го нарежете на ситно. Добавете белия сос, настъргания кашкавал и пасирайте....
Кулинарен учебник: Приготвяне на домашни суджуци от свинско месоКулинарен учебник: Приготвяне на домашни суджуци от свинско месо
02 Юни
Свинските суджуци се приготвят от 4 части смляно свинско месо и 1 част твърда сланина, нарязана на малки квадратчета. На всеки килограм от сместа се прибавят по 25 г сол, 2 сг селитра, 2 г счукан черен пипер, 5 г...
Кулинарен коктейл от пилеКулинарен коктейл от пиле
09 Окт.
2
Нарежете магданоза на ситно, намажете ръбчетата на чашите с лимонов сок и ги потопете в магданоза. Разбийте сметаната до пухкава консистенция. Сварете пилешкото филе. Нарежете го на жулиени....
Кулинарен учебник: Как се варят месо и зеленчуци?Кулинарен учебник: Как се варят месо и зеленчуци?
17 Април
За да се получи силен бульон, наситен с хранителни вкусови вещества, нужно е продуктите (месо, кокали, риба или зеленчуци) да се поставят в студена вода и бавно да се загряват на котлона, а още по-добре е да се...
Бисквитена торта без топлинна обработкаБисквитена торта без топлинна обработка
11 Април
Белият шоколад се рязтопява на водна баня и се изсипва във форма за бонбони (в случая с форма на сърца, а може и друга форма)....
Първична яйчникова недостатъчностПървична яйчникова недостатъчност
09 Юли
Видове първична яйчникова недостатъчност Първичната яйчникова недостатъчност се разделя на индуцирана и спонтанна. Спонтанната се осъществява по два механизма – фоликулна дисфункция и изчерпване на фоликулите....
Кулинарен коктейл с пилешко месоКулинарен коктейл с пилешко месо
03 Март
Сварете си пилешкото месо и го нарежете на жулиени, които да са дълги около 25 см. Нарежете си портокала на същите ивици. Разбийте сметаната с миксер, докато стане като крем....
Кулинарен учебник: Как да приготвим бели и маслени сосовеКулинарен учебник: Как да приготвим бели и маслени сосове
27 Юли
Добрият сос, приготвен наистина професионално и с наситен вкус и аромат, е наистина едно малко чудо. Той може да превърне яйцата на очи в истински празник, а скучното парче пилешко – в нещо направо изключително. ...