Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Патешко магре със сос от физалис и медПатешко магре със сос от физалис и мед
15 Март
Пържете лука на слаб/умерен огън с щипка сол, за да омекне и започне да се карамелизира. Тогава сложете нарязани на колелца плодчета физалис и бъркайте 1-2 минути....
Кулинарна употреба на суроваткатаКулинарна употреба на суроватката
13 Окт.
Млечната суроватка или т. нар. цвик е често подценявана и смятана за отпадъчен продукт. Истината е, че тя може да използва изключително успешно както в кулинарията, така и в козметиката. Суроватката е изключително...
Кулинарна употреба на ПрошутоКулинарна употреба на Прошуто
30 Юни
Ето какви са основни кулинарния приложения на прошутото: Салати с прошуто Едно от най-известните и популярни кулинарни приложения на прошутото са именно салатите....
Кулинарна употреба на нектариниКулинарна употреба на нектарини
15 Юни
Името на нектарините идва от гръцката дума нектар. Те зреят през лятото и носят неописуема наслада. Често нектарините биват бъркани с голата праскова. Те принадлежат към семейството на прасковите, черешите и кайсиите...
Кулинарна употреба на ескаролаКулинарна употреба на ескарола
25 Февр.
Ескарола е зеленолистен зеленчук, член на семейството на цикорията. Има широки, зелени, къдрави листа и леко горчив вкус. Може да се консумира както сурова, така и сготвена. Ескарола е по-малко горчива в сравнение с...
Кулинарна употреба на индришеКулинарна употреба на индрише
21 Август
За кулинарна употреба от индришето се използват красивите цветовете. С тях прекрасно могат да аранжират всякакви кулинарни произведения....
Кулинарна употреба на мескитаКулинарна употреба на мескита
28 Юли
В последствие той може да се употребява като брашно, подсладител или като основна съставка за приготвянето на сладки напитки и ферментирал алкохол....
Кулинарна употреба на арарутКулинарна употреба на арарут
27 Юли
Малцина са чували думата "арарут", а тези, които все пак са я доловили отнякъде, нямат ни най-малка представа какво е това. Арарутът е вид житна култура, малко позната в България. Тя е обаче много полезна, защото...
Кулинарна употреба на мащеркаКулинарна употреба на мащерка
24 Юни
1
Ароматната мащерка се използва не само за приготвяне на чай от мащерка, но също така има голямо приложение и в кухнята на много държави. Мащерката се използва при приготвянето на ястия от месо, риба, бобови култури,...
Кулинарна употреба на камутКулинарна употреба на камут
20 Януари
Кулинарната употреба на камут изисква предварителна обработка. Една нощ преди това трябва да се накисне във вода. След това се вари във вода, като съотношението трябва да е 1:5....
Кулинарна употреба на рожковКулинарна употреба на рожков
24 Ноем.
Рожков представлява растение от семейството на бобовите култури. За разлика от повечето от тях то е сладко. Шушулките му, изсушени и смлени, са отличен заместител на познатото ни какао. Вечнозеленото растение...
Кулинарна употреба на КамамберКулинарна употреба на Камамбер
18 Ноем.
Камамберът е меко и мазно френско сирене, което е покрито с фина коричка от благородна бяла плесен. Камамберът много често може да се сбърка със сирене бри. Те се различават по това, че мазнините в камамбера са повече,...
Кулинарна употреба на марципанКулинарна употреба на марципан
12 Окт.
Марципанът е едно от най-древните лакомства. У нас обаче от години цари мнението, че марципанът е онова странно подобие на шоколад, с не дотам приятен вкус, но на доста ниска цена. Това обаче е огромна заблуда. Марципанът...
Кулинарна употреба на ечемикКулинарна употреба на ечемик
04 Окт.
Въпреки че е една от най-древните култури, днес употребата на ечемик се измества от тази на ръж. Основна причина за това е затоплянето на климата, както и възходът на съвременната икономика....
Кулинарна употреба на СтилтънКулинарна употреба на Стилтън
23 Септ.
Ако се натроши и се добави в крем-супи, сиренето Стилтън ги превръща в изискани кулинарни шедьоври. Такива супи стават с по-плътна и кадифена консистенция, щом се добави Стилтън в тях....
Кулинарна употреба на ЕменталКулинарна употреба на Ементал
31 Август
То е и основа на националното швейцарско кулинарно изкушение – фондю със сирене. Аристократичното сирене Ементал има наситен аромат, леко сладникав вкус и има доста дупки....
Кулинарна употреба на шафранКулинарна употреба на шафран
04 Юни
1
В кулинарно отношение употребата на шафрана е най-застъпена в индийската, арабската и азиатска кухня. В Европа най-много се използва в Средиземноморието, където се и отглежда....
Кулинарна употреба на хрянКулинарна употреба на хрян
01 Юни
Освен тези му приложения апетитният корен може да се влага в още редица кулинарни изкушения. Той е прекрасна подправка за всякакви месни супи и кебапи....
Кулинарна употреба на пармезанКулинарна употреба на пармезан
02 Май
Вкусното италианско сирене има доста по-различен вкус от нашето българско сирене. Препоръчително е да купувате парче пармезан, което да стържете непосредствено преди да го добавите към някакво ястие, сос, салата и пр....
Кулинарна употреба на сусамКулинарна употреба на сусам
11 Април
2
Сусамът е едно от най-старите растения, култивирано в Близкия и Далечен Изток за кулинарна употреба. Всяко негово зрънце придава на всяко ястие идентичност. Една от най-ценените му ползи е фактът, че е диетичен....
Кулинарна употреба на исопКулинарна употреба на исоп
18 Март
Исоп е изключително ароматно тревисто растение с тъмносини цветове. У нас се среща предимно в Белоградчика област. Използва се както като билка, така и като подправка. Билката исоп се прилага при възпаления от типа на...
Кулинарна употреба на ревенКулинарна употреба на ревен
01 Май
В България е по-познат като билка, а не толкова като кулинарна съставка. Ревенът успешно се добавя в доста ястия от европейската кухня. А неотдавна в САЩ са приготвяли само десерти с него....
Кулинарна употреба на резенеКулинарна употреба на резене
26 Април
Има два вида култивирано резене, чиято употреба се различава. То бива луковично и обикновено. Обикновеното резене се използва най-често. В кулинарната традиция от него се използват семената и листата....
Кулинарна употреба на амарантКулинарна употреба на амарант
02 Април
През последните години все повече се говори за здравословно хранене и специалистите се присещат за отдавна забравени продукти, които са били ценени още в древността. Типичен пример за това е амарантът. Той представлява...
Кулинарна употреба на тефКулинарна употреба на теф
10 Март
Позната повече сред африканските народи, тя постепенно добива популярност из цял свят, като предпочитан кулинарен продукт. Културата е предпочитана поради няколко фактора....