Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Оранжева лещаОранжева леща
28 Март
Лещата е продукт с богато протеиново съдържание от растителен произход. В нея има толкова протеини, колкото и в месото, а сложните въглехидрати, минералите и влакнините в допълнение към протеина, я правят изключително здравословен...
Зелена ЛещаЗелена Леща
09 Март
Лещата се отнася към бобовите култури и често се консумира в различни вариации на ястия. Има много разновидности на този растителен вид и всеки сорт има своите специфики, технология на готвене и други отличителни характеристики...
Червена ЛещаЧервена Леща
22 Окт.
Хранителните предпочитания на хората през хилядолетията са се променяли, но истински ценната храна се е запазила до днес. В повечето случаи тези хранителни продукти са натурални, те са едновременно храна и лекарство за редица...
Популярните сортове лещаПопулярните сортове леща
07 Ноем.
1
Лещата е сред най-полезните бобови култури и за разлика от самия боб, тя се сварява много бързо и не е необходимо предварително да бъде накисвана. Тук няма да отдаваме предпочитанията си на лещата за сметка на боба...
Леща със зеленчуциЛеща със зеленчуци
19 Август
Изненадайте гостите си с нетрадиционно сготвена леща. Всеки е свикнал да яде леща във вид на супа, но тя е много вкусна и във вид на ястие със зеленчуци. Лещата е много полезна, защото съдържа много ценни вещества. Това...
Тайната на вкусната лещаТайната на вкусната леща
18 Дек.
Лещата е страхотен продукт, особено за тези, които не обичат да ядат много-много месо. Тя е изключително здравословна и полезна. На пазара вече могат да се намерят различни разновидности на леща - червена, зелена, жълта...
Как да приготвим лещаКак да приготвим леща
03 Март
1. Избери твоят вид леща Лещата е високопротеинов, богат на фибри продукт, който се готви бързо и не изисква предварително накисване като други зърна. В зависимост от разнообразието от леща, която избирате, те могат да се...
Подправки, подходящи за лещаПодправки, подходящи за леща
04 Дек.
3
Хранителна и изключително вкусна, когато е приготвена както трябва, лещата има няколко особености, които може и да не знаете. Както повечето от вас процедират с боба – накисват го за няколко часа, след това хвърлят водата...
Диета с червена лещаДиета с червена леща
06 Дек.
Полезно свойство на лещата е способността ѝ бързо да ни кара да отслабнем, да понижава нивата на кръвната захар и да премахва вредните вещества от тялото. Според диетолозите този метод за отслабване - диетата с червена...
Как да готвим червена лещаКак да готвим червена леща
24 Юни
1
Червената леща, която доскоро беше не дотам позната на българските домакини, вече се вихри спокойно и в нашата кулинария. Освен че има атрактивен цвят, тя е много вкусна и се приготвя бързо и лесно. Богата е на много фибри...
Подходящи подправки за жълта лещаПодходящи подправки за жълта леща
20 Юни
Разнообразието от ароматни подправки, които могат да се използват с жълта леща, е доста голямо. Жълтата леща е популярна съставка в кулинарията, като се използва в различни ястия от множество кухни. Тук са някои от...
Как да сготвим зелена лещаКак да сготвим зелена леща
26 Юли
По целия свят лещата се счита за много полезен и натурален продукт. Има много видове леща, но днес ще обсъдим как се приготвя зелена леща. Колко се вари зелената леща? Зелената леща спада към недоузрелите бобови растения...
Съхранение и консервиране на лещаСъхранение и консервиране на леща
13 Април
Лещата може да бъде важна част от плана за здравословно хранене на хората, които следват вегетарианска диета, искат да отслабнат, да намалят холестерола или при диабет. Лещата е с високо съдържание на фибри и...
Видове леща. Всичко за лещата.Видове леща. Всичко за лещата.
10 Април
Всички ние, или почти, всички обичаме леща. Тя, освен, че е много вкусна, е и страшно полезна. Освен в Европа, леща се консумира най-вече в Турция, Русия, Индия и др. Лещата произлиза от Близкия Изток. В миналото историята...
Как да сготвим вкусна леща?Как да сготвим вкусна леща?
31 Дек.
Лещата е традиционно ястие за българската кухня. Яхния от това вариво редовно присъства на всяка трапеза. Тя е любимо ястие и на малки, и на големи, освен това е изключително хранителна и много полезна. Богата е на...
Как се приготвя червена леща?Как се приготвя червена леща?
27 Януари
Макар до неотдавна червената леща да се възприемаше от мнозина за прекалено екзотична и непозната за нас, тя вече може да бъде срещната в много от родните магазини. Какво обаче да правите с нея и как тя се приготвя, ви предлагаме...
Ползи от консумацията на лещаПолзи от консумацията на леща
14 Май
Ползите от лещата са наистина много, като така например тази зърнена култура е известна с множество си лечебни свойства. Богата е на растителни протеини, витамини, както и огромен брой микроелементи. Важно е обаче да имате...
Диета с боб и лещаДиета с боб и леща
15 Януари
Ако трябва някак да дефинираме идеалната диета, то тя трябва да бъде лесна за изпълнение, да не изисква усилията, присъщи на гладуването и да постигне основната си цел. Ако бъде съставена от вкусна и приятна храна, още...
Попска лещаПопска леща
15 Юни
5
Рецептата за попска леща е от пловдивското село Труд. 1. Патладжаните се белят и режат на средно големи кубчета. Всяка глава лук се реже на 4-6 едри полумесеца. Всеки домат се реже на 4 едри парчета. Главите чесън, без...
Вкусна ЛещаВкусна Леща
05 Дек.
3
Слагам лука, моркова и магданоза да се сварят в средно голяма тенджера. Когато омекнат, добавям добре измитата и почистена леща (ако има нужда, добавям още вода), също обеления и нарязан чесън. Щом се свари лещата,...
Леща фрикасеЛеща фрикасе
15 Януари
Смлените корени за супа и лук се задушават в растителното масло около 15 мин, като се прибавят малко сол и вода. Доливат се 3 чаени чаши гореща вода и се прибавя лещата. Вари се на тих огън до омекване. Прави се светла...
Бирена лещаБирена леща
29 Март
Измийте лещата и сложете да се вари, нарежете лука и морковите и ги прибавете. Варете на умерен котлон, след около 20 минути прибавете скилидките чесън и доматеното пюре. Когато поври и с пюрето, сипете бирата и подправките...
Леща ВитаминаЛеща Витамина
09 Дек.
2
Зеленчуците се нарязват и се запържват в сгорещено олио. Оставят се да се задушат около 10 минути. Налива се вода, колкото да ги покрие, добавят се подправките, и се оставят да врат на умерен огън. Когато всичко е сварено...
Леща плакияЛеща плакия
10 Септ.
Поставете измитата и почистена леща в тенджера с студена вода. Поставете тенджерата на котлона и 3 минути след като заври, премахнете. Измийте лещата отново и залейте с друга чиста студена вода. Налейте и половината мазнина...
Чили лещаЧили леща
16 Август
Лукът се нарязва на ситно, а пиперката - на кубчета. Чесънът само се обелва, а ако скилидките са много големи - може да се срежат на половинки. Доматите се нарязват на ситно. В сгорещено олио се запържват лукът и пиперката...