Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Любопитната история на кроасанаЛюбопитната история на кроасана
30 Януари
1
Кроасанът е вид кифла, направена от многолистно тесто, чиято форма наподобява полумесец. Кроасанът е типичен за френската кухня, той е един от символите на кулинарията и на Франция, поднася се с кафе или чай...
Любопитната история на фокачатаЛюбопитната история на фокачата
18 Юли
Когато става въпрос за изкушенията на италианската кухня, всички моментално се сещат за пицата. Има обаче близко до нея кулинарно вълшебство с адрес от Ботуша, което е също толкова известно, но и много по-древно. Нарича...
Любопитната история на Крем СабайонЛюбопитната история на Крем Сабайон
13 Юни
Френският крем Сабайон, подобно на много други ястия, има своята история. Създаден е през 16 век при обсадата на една италианска крепост....
Любопитната история на 5 любими коледни десертаЛюбопитната история на 5 любими коледни десерта
25 Дек.
Панетоне Народните легенди изобилстват от истории за това как панетонето се свързва толкова тясно с Коледа....
Любопитната история на някои от най-известните тортиЛюбопитната история на някои от най-известните торти
16 Юни
В следващите редове ще разгледаме любопитната история на едни от най-известните и обичани торти. Унгария – торта Естерхази....
Постно зеленчуково ризото на фурнаПостно зеленчуково ризото на фурна
17 Март
Постното ризото се сервира с накълцан магданоз....
Любопитните истории на кекса и чийзкейкаЛюбопитните истории на кекса и чийзкейка
31 Март
Кексът и чийзкейкът били приготвяни от древните хора още когато те открили брашното. В древните времена хлябът бил различаван от кекса по това, че в него имало сладки съставки - най-често били използвани плодове...
Любопитната история на рома от времето на Колумб до днесЛюбопитната история на рома от времето на Колумб до днес
22 Януари
Историята на рома започва на карибските острови по времето на Христофор Колумб и е много свързана със захарта и нейното производство....
Най-любопитните факти от модната историяНай-любопитните факти от модната история
02 Март
Червеният плат е първият известен в историята, който се е търгувал масово....
Ризото по пиемонтскиРизото по пиемонтски
21 Ноем.
Добавяме другата половина на маслото, настърганото сирене, нарязаните гъби и шунка. Разбъркваме и сервираме....
Ризото по китайскиРизото по китайски
16 Окт.
В два съда сварете поотделно ориза и месото, предварително нарязано на малки парченца. Нарежете лука на дребно, разбъркайте го с яйцата, посолете и прибавете парченцата сварено месо....
Ризото по миланскиРизото по милански
14 Февр.
Прибавя се още от бульона на порции по 1 ч.ч. до изчерпване на количеството. На ориза, за да се свари добре, са му нужни около 18-20 мин. Прибавя се шафранът и половината от пармезана....
Ризото по моряшкиРизото по моряшки
08 Февр.
Готвим 10 минути на тих огън. Накрая поръсваме с черен пипер и сол и сервираме....
Горчицата - любопитна история и невероятни здравословни ползиГорчицата - любопитна история и невероятни здравословни ползи
17 Юни
Горчицата може да е оживяла за американците в началото на 20-ти век, когато е била представена върху хот дог, но историята й е още по-дълга и по-пикантна, отколкото можете да предположите....
Морковена торта - любопитна история и класическа рецептаМорковена торта - любопитна история и класическа рецепта
03 Февр.
Малко история за Морковената торта Заради своя сладък вкус морковите се използват още от Средновековието за подслаждане на различни ястия....
Ризото за гарнитураРизото за гарнитура
05 Ноем.
Залейте го с гореща вода и след като заври, доливайте на още няколко пъти по малко вода, докато напълно омекне. Бъркайте регулярно. Финално разбъркайте с доматеното пюре и настъргания кашкавал....
Ризото в таваРизото в тава
06 Януари
Почиствате и измивате ориза. Слагате го в намазнена с олиото тава и му добавяте вода в съотношение 3:1 /вода:ориз/. Добавяте подправките и доматения сок/доматеното пюре. Печем в нагрята фурна около 15 -20 мин. След...
Ризото с патладжаниРизото с патладжани
15 Март
Оставете ризотото да се задуши за 10 минути, подправете със сол и черен пипер. Сервирайте....
Ризото с телешкоРизото с телешко
18 Април
Извадете вече готовото ризото и го оставете да изстине. Сега идва ред на телешкото. Овкусете го със соев сос, риган и осолете. На оребрен тиган поставете и останалото масло....
Ризото с шафранРизото с шафран
24 Май
Продължете да готвите, като прибавяте по малко от бульона, в продължение на 20 минути. Добавете водата с шафрана, оставащото масло и пармезана....
Ризото с доматиРизото с домати
06 Юли
Сервирайте ризотото с босилек и пармезан....
Ризото с ягодиРизото с ягоди
22 Февр.
1
Прибавя се виното и се държи на огъня, докато се изпари. Прибавя се 1/2 ч.ч. от бульона. Държи се на огъня, докато оризът поеме цялата течност....
Ризото с аспержиРизото с аспержи
14 Февр.
Избират се крехките връхчета, които се режат на едро. Запържват се в 2 с.л. от маслото. Добавя се 1 ч.ч. от зеленчуковия бульон и се варят около 15 мин....
Ризото с грейпфрутРизото с грейпфрут
13 Януари
Добавят се сокът от грейпфрут, и малко след това зеленчуковият бульон, постепенно - на порции по 1/2 ч.ч., всяка....
Ризото с къриРизото с къри
11 Дек.
Добавя се виното и се държи на огъня, докато се изпари, а след това и зеленчуковият бульон се добавя постепенно (на порции от 1/2 чаша или 125 мл)....