Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Масло от макМаковото масло широко се използва в различни области на човешкия живот. Базовото масло се получава чрез студено пресоване на зърна от семейство Макови (Papaveraceae). Мазната течност няма цвят (понякога присъства жълтеникав...
20 Юли
Шкубанки с мак (топчета с мак)Сипете настърганите картофи в подсолена вряща вода и ги сварете до полуомекване.
Излейте 2/3 от водата, прибавете брашното, направете няколко отвора в брашното с лъжица, похлупете съда с капак и досварете картофите на...
17 Ноем.
Гризини с макРазтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Оставете да шупне за 10 минути.
В купа смесете двата вида брашно, маковото семе и солта. Направете кладенче, в което сипете млякото с маята и зехтина.
Замесете...
23 Март
Щрудел с макСмесете захарта, 200 г брашно, маята и хладкото мляко, след което оставете за 10-15 минути.
Добавете олиото, лимоновата кора, заквасената сметана, жълтъците и ваниловата захар. Разбъркайте всичко добре.
В друга купа...
08 Дек.
Кекс с макРазбийте яйцата, захарта и ваниловата захар. Когато захарта се разтопи, прибавете брашното и бакпулвера, разбъркайте отново (сместа ще е малко по-гъста, така трябва да е).
След това прибавете млякото и олиото, кокосовото...
22 Юли
Кифлички с макЗатоплете до 37 градуса прясното мляко и в него разтворете маята и лъжичка от захарта. Оставете да шупне за 10-15 минути.
Пресейте брашното и в средата направете кладенче, в което сложете маслото - меко, леко разбитите...
31 Дек.
Мак-енд-чийзМакароните се слагат да врат в гореща, подсолена вода. Не трябва да са напълно готови, а да останат леко жилави, защото ще преминават и друга термична обработка. Прибавя се малко зехтин към тях.
През това време се приготвя...
16 Дек.
1
Торта с макРазбийте захарта със сметаната, маргарина и смления мак. Добавете пресятото с бакпулвера брашно и прясното мляко.
Сместа се изсипва в малка форма, намазнена предварително и се изпича в слаба фурна.
Тортата се реже...
28 Окт.
Руло с макСмесваме брашното със содата и пресяваме. Добавяме нарязаното на дребно масло и втриваме в брашното до образуването на трохи.
Правим в средата на брашното кладенче и добавяме 3 яйца, заквасената сметана, захарта и солта...
08 Ноем.
Коливо с макЕчемичените ядки се измиват, сваряват се на умерен огън, като постоянно се маха пяната. Когато ядките започнат да отделят слузесто вещество, водата се отцежда, а ядките се слагат в друг съд. Добавя се млякото и се вари до...
24 Април
Сиренки с макОмесва се тесто, като маята е размесена в пресятото брашно. Водата и млякото трябва да бъдат топли. Накрая на месенето, тестото се разтяга напред и се полива с по 1-2 с.л олио. Това се прави на два -три пъти.
След това...
25 Февр.
Пита с макПресейте брашното и направете кладенче. Разтворете маята в затопленото прясно мляко и добавете захарта и лъжица брашно, разбъркайте и оставете да шупне.
В кладенчето на брашното сложете разбитите яйца, маслото, киселото...
11 Окт.
Погача с макЗатоплете млякото леко и разчупете кубчето мая в него, добавете захарта и лъжица брашно. Разбъркайте и оставете за 15 минути да шупне. Пресейте 800 г от брашното, останалото оставете за доомесване.
Направете кладенче в...
04 Окт.
Охлювчета с макКъм пресятото брашно добавяме размитата в малко топло мляко мая със захар, разбъркваме и прибавяме малко по малко прясното млякото, захарта, яйцето, маслото и солта. Замесваме меко тесто, която оставяме да втаса за 40 минути...
05 Август
Кифли с макМаслото, ванилията и захарта се разбиват на пяна. Прибавете мака, след това бакпулвера и брашното, разбъркани с малко прясно мляко.
Оформете кифли, и ги сложете в тава, обилно поръсена с мазнина и намазана с галета....
23 Март
Македония каза сбогом на Биг МакМакедония стана третата страна в света след Исландия и Боливия, които казаха „Сбогом“ на нездравословните пържени картофки и бургери на американската верига за бързо хранене McDonald's.
В края на миналия месец...
13 Юни
1
Ябълкова шарлота с макРазбийте яйцата. Към тях добавете захарта и продължете да разбивате. Накрая прибавете пресятото брашно с бакпулвера. Прибавете и маковото семе и разбъркайте.
Изсипете сместа във форма, застлана с хартия за печене....
26 Юни
Пита Слънце с макРазтваряме маята и захарта с малко топла вода и оставяме да шупне. Пресяваме брашното, правим "кладенче" и сипваме млякото, цялото яйце и белтъка (разбити с вилица), солта и половината от маслото (разтопено).
Замесваме...
20 Ноем.
10
Козуначени кифлички с макМаята се активира с малка част от прясното мляко и лъжичка захар. Останалото мляко и захарта се загряват, докато тя се разтопи.
Оставят се да се охладят, а през това време се пресява брашното. Хубаво е да се пресее поне...
10 Май
Питка-пухкавелка с макЗамесва се меко тесто от изброените продукти и се оставя да се удвои.
Разделяме на две части. Всяка част се разделя на 4. По същия начин и другата част или общо на 8 броя.
Всяка част разстилам на правоъгълник намазвам...
21 Май
Въздушна торта с макБелтъците се разбиват на сняг, като постепенно се смесват с една трета от захарта.
Добавя се и останалата захар, смесена с орехите, лешниците, маковото семе, сусамовото семе и всичко се разбърква много внимателно....
31 Август
Лимонови кексчета с макБрашното се смесва с пудрата захар, солта, бакпулвера и содата. Добавя се настърганата лимонова кора и маковото семе.
Яйцето се смесва с омекналото масло. Тази смес се добавя към брашното.
С лъжица се запълват 12...
25 Август
Обикновен кекс с макРазбийте яйцата и захарта до пухкав крем и добавете последователно при непрекъснато разбиване млякото с разтворената сода, олиото, пресятото брашното, ванилията и накрая мака.
Сипете кексовата смес в намазнена форма....
26 Май
Козуначено руло с макРазтворете маята в 1 ч.ч. хладко прясно мляко и 1/2 ч.ч. топличка вода с лъжичка захар и оставете на топло да втаса. В голяма тава пресейте 2 пъти брашното и в кладенче посредата добавете останалата захар, сол, маята и останалото...
11 Април
Беларуски шулики с макЯйцата се смесват с меда, добавя се предварително попареното маково семе и се добавят млякото, маслото, содата и брашното.
Разточва се тънко, набожда се с вилица. Изпича се до готовност в загряана на 160 градуса фурна...
06 Август