Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Най-вкусните видове мидиНай-вкусните видове миди
04 Ноем.
Тези няколко вида миди са безспорно едни от най-вкусните, които могат да се открият на европейския пазар. Mорска фина мида (Ruditapes Decussatus) Една от най-вкусните миди. Скъпа е заради специфичния си вкус, текстура...
Как да готвим мидиКак да готвим миди
08 Юни
За да се радвате на вкуса на прясно приготвени миди, трябва да знаете, че за готвене стават само миди, които са плътно затворени и без никакви дефекти. След топлинна обработка мидите трябва да се отворят, в противен...
Как да сготвим мидиКак да сготвим миди
26 Март
Мидите са вкусна морска храна, която се отличава с особения си солено-сладък вкус. Тези морски дарове са изключително апетитни и не е изненада, че отдавна присъстват и в българския рецептурник. Мидите са полезни, защото...
Как да ядем мидиКак да ядем миди
10 Септ.
1
Мидите са познати още от детството на много от нас. Тези, които са вадили миди от морето, знаят, че те стават много вкусни, опечени на ламарина. Тогава мидите се разтварят сами и са много вкусни. Но в ресторант трябва...
Яжте миди срещу косопадЯжте миди срещу косопад
25 Окт.
Загубата на коса е свързана много често с генетични или хормонални проблеми. Но освен това през зимата, при заболявания като ковид и след навършване на 40-годишна възраст може да се получи засилена загуба на коса. Процесът...
Пикантни миди по гръцки (Миди Саганаки)Пикантни миди по гръцки (Миди Саганаки)
13 Август
Името "саганаки” идва от името на съда, в който се приготвя ястието – дълбок тиган с две дръжки, нещо подобно на нашия сахан. Черупките на мидите се почистват старателно с телена четка, измиват се и се прехвърлят в дълбок...
Миди ЕскабешМиди Ескабеш
25 Ноем.
Старателно почистете мидите от мустачки и твърди образувания по черупката. Тези със наранени и счупени черупки изхвърлете, те не са годни за консумация. Поставете морските дарове в тенджера заедно с 2 дафинови листа,...
Миди ТигреМиди Тигре
12 Август
През лятото обичаме да похапваме морски дарове. Аз съм любител на натуралният им вкус и традиционните рецепти, но понякога ми харесва да разнообразявам с нещо по- различно. Ето един интересен начин за приготвяне на любимите...
Пържени мидиПържени миди
12 Септ.
Мидите почистваме хубаво и измиваме под течаща вода. Оставяме да се отцедят. След като са готови, осоляваме и поръсваме с черен пипер на вкус. В тиган си загряваме зехтина потапяме всяка мида в бирата, след което...
Миди плакияМиди плакия
10 Август
1
Измийте мидите, с подходяща тел ги почистете от брадичката. Сложете на котлона да заврят виното, водата, нарязаният морков, дафиновият лист, целината и лукът. След около 5 минути се слагат и мидите. Разбъркват се, слага...
Миди НатюрМиди Натюр
29 Септ.
1
Сложете мидите да престоят в солена вода, преди да започнете да ги готвите. След като са престояли, трябва да ги измиете и почистите под течаща вода с телена четка, като премахнете и мустачките. Ако има отворени миди...
Миди яхнияМиди яхния
05 Ноем.
Почистете добре мидите, като ги измиете и ги остържете с камък. Нарежете ситно лука и го запържете в сгорещено олио, като след това добавите нарязания чесън. Овкусете със сол, черен и червен пипер. Отгоре върху лука подредете...
Миди МедитеранеоМиди Медитеранео
16 Януари
Нарежете лука на полумесеци и го запържете в зехтин. Добавете към него ситно нарязаната чушка, нарязаните маслини и парчетата портокал. Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте. Добавете мидите и пак разбъркайте...
Миди СаганакиМиди Саганаки
01 Март
5
Загрейте зехтина в дълбок тиган на котлона и запържете леко лука и пипера до омекване. Прибавете почистените предварително миди и след няколко секунди долейте бялото вино. Добавете и разбъркайте с горчицата, и подправки...
Мариновани мидиМариновани миди
08 Януари
Ако мидите са с черупка все още, ги слагаме в подсолена вряща вода да врят за около - 4-5 минути, след което ги почистваме от черупките и измиваме хубаво. Слагаме ги в купа. Нарязваме лука и копъра на ситно и ги добавяме...
Миди ФантазияМиди Фантазия
25 Април
Залейте мидите със студена вода, така че да ги покрива добре, сложете 1 с.л. сол и разбъркайте. Трябва да престоят така поне 3 часа, като 2-3 пъти през това време солената вода се сменя с нова. Така морските дарове ще...
Панирани мидиПанирани миди
25 Март
2
Измитите и остъргани миди варим с малко вода и сол, докато се отворят черупките. Вадим мидите от тях и почистваме. Слагаме ги в маринатата от: виното, лимоновия сок, олиото, магданоза и солта за около 30 мин. През...
Пържени мидиПържени миди
01 Юли
Почиствате хубаво мидите и ги измивате под течаща вода. Оставяте ги да се отцедят. Осолявате ги и ги овалвате в брашно, в което сте добавили малко черен пипер. Загрявате зехтина. Потапяте всяка мида в бирата, след...
Панирани мидиПанирани миди
25 Март
2
Измитите и остъргани миди варим с малко вода и сол, докато се отворят черупките. Вадим мидите от тях и почистваме. Слагаме ги в маринатата от: виното, лимоновия сок, олиото, магданоза и солта за около 30 мин. През...
Чувствате постоянна умора? Яжте миди!Чувствате постоянна умора? Яжте миди!
23 Юни
От авокадо, през чия, та до годжи бери списъкът на суперхраните никога не е бил толкова дълг, колкото в последните години. Много от нас харчат голяма част от трудно спечелените си пари за купуването им, докато се...
Как да готвим замразени миди?Как да готвим замразени миди?
15 Януари
Месото на мидите е вкусно, полезно и от него почти не се пълнее. В 100 грама от него е съдържат едва 50 калории. Отделно от това то съдържа огромни количества качествени протеини, витамин Е, витамин В, както и полиненаситени...
Миди по каварненскиМиди по каварненски
22 Април
Мидите се измиват и се слагат в тенджера на котлона. Заливат се с бялото вино и се добавят нарязаните на ситно подправки. Девесилът не се реже, а се слага на клончета. Маслото също се слага при мидите и се изчаква,...
Слоести кифли МидиСлоести кифли Миди
06 Дек.
1
Разтворете в купа, маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Добавете разбитите яйца, киселото мляко, олиото и солта и разбъркайте сместа. Добавяйки брашното на етапи, замесете меко и еластично тесто. Разделете...
Миди с оризМиди с ориз
29 Август
Остържете с помощта на нож мидите от черупките, хубаво ги измийте и ги сварете в малко вода, която е и подсолена. Запазете мидения бульон. Задушете в олио нарязаните ситно лук, моркови, целина. Добавете измития предварително...
Миди на параМиди на пара
01 Май
Изчистете мидите от израстъците по черупката и мустачките от водорасли. Отстранете счупените или отворени от тях, които при почукване не се затварят - това означава, че не са живи и не са годни за консумация. Измийте добре...