Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Най-вкусните видове мидиТези няколко вида миди са безспорно едни от най-вкусните, които могат да се открият на европейския пазар.
Mорска фина мида (Ruditapes Decussatus)
Една от най-вкусните миди. Скъпа е заради специфичния си вкус, текстура...
04 Ноем.
Как да готвим мидиЗа да се радвате на вкуса на прясно приготвени миди, трябва да знаете, че за готвене стават само миди, които са плътно затворени и без никакви дефекти.
След топлинна обработка мидите трябва да се отворят, в противен...
08 Юни
Как да сготвим мидиМидите са вкусна морска храна, която се отличава с особения си солено-сладък вкус. Тези морски дарове са изключително апетитни и не е изненада, че отдавна присъстват и в българския рецептурник.
Мидите са полезни, защото...
26 Март
Как да ядем мидиМидите са познати още от детството на много от нас. Тези, които са вадили миди от морето, знаят, че те стават много вкусни, опечени на ламарина. Тогава мидите се разтварят сами и са много вкусни.
Но в ресторант трябва...
10 Септ.
1
Яжте миди срещу косопадЗагубата на коса е свързана много често с генетични или хормонални проблеми. Но освен това през зимата, при заболявания като ковид и след навършване на 40-годишна възраст може да се получи засилена загуба на коса.
Процесът...
25 Окт.
Пикантни миди по гръцки (Миди Саганаки)Името "саганаки” идва от името на съда, в който се приготвя ястието – дълбок тиган с две дръжки, нещо подобно на нашия сахан.
Черупките на мидите се почистват старателно с телена четка, измиват се и се прехвърлят в дълбок...
13 Август
Миди ЕскабешСтарателно почистете мидите от мустачки и твърди образувания по черупката. Тези със наранени и счупени черупки изхвърлете, те не са годни за консумация.
Поставете морските дарове в тенджера заедно с 2 дафинови листа,...
25 Ноем.
Миди ТигреПрез лятото обичаме да похапваме морски дарове. Аз съм любител на натуралният им вкус и традиционните рецепти, но понякога ми харесва да разнообразявам с нещо по- различно.
Ето един интересен начин за приготвяне на любимите...
12 Август
Пържени мидиМидите почистваме хубаво и измиваме под течаща вода.
Оставяме да се отцедят.
След като са готови, осоляваме и поръсваме с черен пипер на вкус.
В тиган си загряваме зехтина потапяме всяка мида в бирата, след което...
12 Септ.
Миди плакияИзмийте мидите, с подходяща тел ги почистете от брадичката. Сложете на котлона да заврят виното, водата, нарязаният морков, дафиновият лист, целината и лукът.
След около 5 минути се слагат и мидите. Разбъркват се, слага...
10 Август
1
Миди НатюрСложете мидите да престоят в солена вода, преди да започнете да ги готвите.
След като са престояли, трябва да ги измиете и почистите под течаща вода с телена четка, като премахнете и мустачките.
Ако има отворени миди...
29 Септ.
1
Миди яхнияПочистете добре мидите, като ги измиете и ги остържете с камък. Нарежете ситно лука и го запържете в сгорещено олио, като след това добавите нарязания чесън.
Овкусете със сол, черен и червен пипер. Отгоре върху лука подредете...
05 Ноем.
Миди МедитеранеоНарежете лука на полумесеци и го запържете в зехтин.
Добавете към него ситно нарязаната чушка, нарязаните маслини и парчетата портокал. Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте.
Добавете мидите и пак разбъркайте...
16 Януари
Миди СаганакиЗагрейте зехтина в дълбок тиган на котлона и запържете леко лука и пипера до омекване.
Прибавете почистените предварително миди и след няколко секунди долейте бялото вино.
Добавете и разбъркайте с горчицата, и подправки...
01 Март
5
Мариновани мидиАко мидите са с черупка все още, ги слагаме в подсолена вряща вода да врят за около - 4-5 минути, след което ги почистваме от черупките и измиваме хубаво. Слагаме ги в купа.
Нарязваме лука и копъра на ситно и ги добавяме...
08 Януари
Миди ФантазияЗалейте мидите със студена вода, така че да ги покрива добре, сложете 1 с.л. сол и разбъркайте.
Трябва да престоят така поне 3 часа, като 2-3 пъти през това време солената вода се сменя с нова. Така морските дарове ще...
25 Април
Панирани мидиИзмитите и остъргани миди варим с малко вода и сол, докато се отворят черупките. Вадим мидите от тях и почистваме.
Слагаме ги в маринатата от: виното, лимоновия сок, олиото, магданоза и солта за около 30 мин.
През...
25 Март
2
Пържени мидиПочиствате хубаво мидите и ги измивате под течаща вода. Оставяте ги да се отцедят.
Осолявате ги и ги овалвате в брашно, в което сте добавили малко черен пипер.
Загрявате зехтина. Потапяте всяка мида в бирата, след...
01 Юли
Панирани мидиИзмитите и остъргани миди варим с малко вода и сол, докато се отворят черупките. Вадим мидите от тях и почистваме.
Слагаме ги в маринатата от: виното, лимоновия сок, олиото, магданоза и солта за около 30 мин.
През...
25 Март
2
Чувствате постоянна умора? Яжте миди!От авокадо, през чия, та до годжи бери списъкът на суперхраните никога не е бил толкова дълг, колкото в последните години. Много от нас харчат голяма част от трудно спечелените си пари за купуването им, докато се...
23 Юни
Как да готвим замразени миди?Месото на мидите е вкусно, полезно и от него почти не се пълнее. В 100 грама от него е съдържат едва 50 калории.
Отделно от това то съдържа огромни количества качествени протеини, витамин Е, витамин В, както и полиненаситени...
15 Януари
Миди по каварненскиМидите се измиват и се слагат в тенджера на котлона. Заливат се с бялото вино и се добавят нарязаните на ситно подправки.
Девесилът не се реже, а се слага на клончета.
Маслото също се слага при мидите и се изчаква,...
22 Април
Слоести кифли МидиРазтворете в купа, маята и захарта в леко затопленото прясно мляко.
Добавете разбитите яйца, киселото мляко, олиото и солта и разбъркайте сместа. Добавяйки брашното на етапи, замесете меко и еластично тесто.
Разделете...
06 Дек.
1
Миди с оризОстържете с помощта на нож мидите от черупките, хубаво ги измийте и ги сварете в малко вода, която е и подсолена. Запазете мидения бульон.
Задушете в олио нарязаните ситно лук, моркови, целина. Добавете измития предварително...
29 Август
Миди на параИзчистете мидите от израстъците по черупката и мустачките от водорасли. Отстранете счупените или отворени от тях, които при почукване не се затварят - това означава, че не са живи и не са годни за консумация. Измийте добре...
01 Май