Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Непознатите гъби: ТръбенкатаНепознатите гъби: Тръбенката
16 Май
Месото на Тръбенката е много тънко и крехко, хрущялно, на цвят сиво-червено със слаба приятна миризма и блудкав вкус....
Непознатите гъби: Гъба АнасонкаНепознатите гъби: Гъба Анасонка
17 Май
Гъбата с интересно име Анасонка носи латинското наименование Clitocybe odora и принадлежи към семейство Tricholomataceae - Есенни гъби. Името ѝ се дължи на силната миризма на анасон, заради която някои хора са я нарекли...
Непознатите гъби: Гъба ЛисичкаНепознатите гъби: Гъба Лисичка
15 Май
С остаряването на гъбата цветът се променя и преминава през жълто-кафяво, червено-кафяво, а при продължително засушаване избледнява....
Непознатите гъби: Седефена гъбаНепознатите гъби: Седефена гъба
11 Май
Седефената гъба в България е наречена още Снежанка. Носи латинското наименование Hygrophorus eburneus и принадлежи към семейство Hygrophoraceae. Гуглата на седефената гъба е полукълбовидна, когато гъбата е млада и изпъкнала...
Непознатите гъби: Бадемова гъбаНепознатите гъби: Бадемова гъба
03 Май
Бадемовата гъба носи интересно име и е вид ядлива гъба, която се среща в нашата страна. Латинското ѝ наименование е Hygrophorus agathosmus, причислява се към семейство Hygrophoraceae. Гуглата на бадемовата гъба, когато...
Непознатите гъби: Златистозърнеста седефенкаНепознатите гъби: Златистозърнеста седефенка
27 Април
Златистозърнестата седефенка е гъба, която расте основно в широколистни и иглолистни гори. Любителите на гъбите ще я открият в есенните месеци от септември до ноември. Гуглата, когато е млада, е изпъкнала с изразен подвит...
Непознатите гъби с удивителен вкус: НамекоНепознатите гъби с удивителен вкус: Намеко
29 Юни
Гъбите намеко са едни от най-известните в Япония. Те имат мек земен аромат с нотки на кашу. Добър източник са на витамини като тиамин, рибофлавин и ниацин, както и на минерали като калций, калий и натрий. Известни...
Защо еленът Рудолф има червен носЗащо еленът Рудолф има червен нос
27 Дек.
Поне така смята американският биолог Натаниъл Домини, който обяви, че е намерил рационално обяснение затова защо носът на елена Рудолф е червен, при това ярко червен....
Непознатите гъби Еноки: Природен еликсир за здравеНепознатите гъби Еноки: Природен еликсир за здраве
25 Август
С дългите, тънки стъбла, ултра-малки шапки и кремав бял цвят, гъбите еноки са едни от най-елегантните гъби в света. Тези крехки, леко сладки гъби, известни като "снежни бучки" в родната Япония, растат в букет и традиционно...
Коктейл Кучешки НосКоктейл Кучешки Нос
13 Окт.
Традиционен коктейл, направен с традиционни английски съставки. Изсипваме ейл бирата в охладена чаша за бира или халба. Изсипваме джина в бирата и леко разбъркваме. Внимавайте с коктейл Кучешки Нос....
Печен овчи бут с кисело мляко и гъбиПечен овчи бут с кисело мляко и гъби
14 Дек.
Прехвърляме в тавичка и около него нареждаме почистените, измити и нарязани моркови, целина, лук, гъби и парченца лимон....
Овчи КурбанОвчи Курбан
27 Февр.
3
Месото се почиства и се насича на парчета. Слагате месото в подходящ голям съд, добавяте водата и се вари на бавен огън. Пропорцията между месото и водата е 1:1. Ако имате една кофа месо, слагате една кофа вода или...
Солен разтвор за носСолен разтвор за нос
27 Дек.
1
Смесете 1 чаена лъжичка сол (без консерванти или добавки) в 2 чаши топла пречистена вода. Разбъркайте добре, докато солта се разтвори напълно. Използвайте шприца за изплакване на носа или носен аспиратор, за да поставите...
Печен овчи бутПечен овчи бут
19 Март
В дълбок съд смесваме червено вино и оцет. Количеството вино, оцет трябва да е равно. Прибавяме пудра захар, смачкан чесън, черен пипер и сол. Разбъркваме цялата смес много добре....
Домашен овчи суджукДомашен овчи суджук
10 Януари
Месото се смила с месомелачка. Добавят се подправките, като се омесва много добре до хомогенна смес. Сместа се покрива с фолио и се оставя за 12-24 часа на студено място, за да поеме аромата на подправките. След това се...
Домашен овчи катъкДомашен овчи катък
09 Април
Така престоялият овчи катък е готов за консумация....
Мариновани овчи пържолиМариновани овчи пържоли
29 Януари
Поднесете маринованите овчи пържоли с хубаво червено или бяло вино....
Овчи обреден курбанОвчи обреден курбан
28 Февр.
Хубаво изплакнете овчето месо и го накиснете в студена вода поне за 4 часа. Извадете го, сложете го в подходяща тенджера и го залейте със студена вода. Кипнете и варете на тих огън, като периодично отпенвате. Оставете...
Овчи кюфтета на скараОвчи кюфтета на скара
14 Юли
Поставяме готовите овчи кюфтета и печем до готовност....
Истински домашен овчи кашкавалИстински домашен овчи кашкавал
17 Март
След около 2 часа истинският домашен овчи кашкавал ще бъде готов. Може да го извадите и нарежете, предлагайки го на трапезата като чудесно мезе за вино или друго питие....
Овчи езици по френскиОвчи езици по френски
25 Април
Накиснете приготвения овчи език в студена вода за час, извадете ги и им отстранете твърдата обвивка и мазнините....
Илач с чесън за запушен носИлач с чесън за запушен нос
25 Януари
Настъргваме или лук, или чесън /с чесън резултатът е по-бърз, но е и по-люто/. От настъргания лук или чесън изстискваме сока и с капкомер слагаме в носа по една две капки. Ефектът е сигурен, но малко неприятен, понеже...
Каша от гъби с пушен червен пиперКаша от гъби с пушен червен пипер
07 Февр.
Когато останат на мазнина, добавяме пушен и сладък червен пипер, чубрица, черен пипер и сух магданоз. Ръсваме брашното, наливаме 1 и 1/2 л вода и добавяме натрошен пилешки бульон....
Овчи бут с кисело млякоОвчи бут с кисело мляко
26 Ноем.
Разбиваме киселото мляко с червения пипер и мажем месото. Печем в загрята фурна на 180 градуса за поне 3 часа, като от време на време поливаме месото със соса....
Курбан чорба с овчи джоланКурбан чорба с овчи джолан
10 Април
Месото и джоланът се посоляват и се сваряват. Пяната, която се образува при варенето, се маха. Когато месото е почти готово, се добавят зеленчуците, които не са нарязани. Варят се до омекване....