Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Непознатите гъби: ТръбенкатаНепознатите гъби: Тръбенката
16 Май
Месото на Тръбенката е много тънко и крехко, хрущялно, на цвят сиво-червено със слаба приятна миризма и блудкав вкус....
Непознатите гъби: Гъба АнасонкаНепознатите гъби: Гъба Анасонка
17 Май
Гъбата с интересно име Анасонка носи латинското наименование Clitocybe odora и принадлежи към семейство Tricholomataceae - Есенни гъби. Името ѝ се дължи на силната миризма на анасон, заради която някои хора са я нарекли...
Непознатите гъби: Гъба ЛисичкаНепознатите гъби: Гъба Лисичка
15 Май
С остаряването на гъбата цветът се променя и преминава през жълто-кафяво, червено-кафяво, а при продължително засушаване избледнява....
Непознатите гъби: Седефена гъбаНепознатите гъби: Седефена гъба
11 Май
Седефената гъба в България е наречена още Снежанка. Носи латинското наименование Hygrophorus eburneus и принадлежи към семейство Hygrophoraceae. Гуглата на седефената гъба е полукълбовидна, когато гъбата е млада и изпъкнала...
Непознатите гъби: Бадемова гъбаНепознатите гъби: Бадемова гъба
03 Май
Бадемовата гъба носи интересно име и е вид ядлива гъба, която се среща в нашата страна. Латинското ѝ наименование е Hygrophorus agathosmus, причислява се към семейство Hygrophoraceae. Гуглата на бадемовата гъба, когато...
Непознатите гъби: Златистозърнеста седефенкаНепознатите гъби: Златистозърнеста седефенка
27 Април
Златистозърнестата седефенка е гъба, която расте основно в широколистни и иглолистни гори. Любителите на гъбите ще я открият в есенните месеци от септември до ноември. Гуглата, когато е млада, е изпъкнала с изразен подвит...
Непознатите гъби с удивителен вкус: НамекоНепознатите гъби с удивителен вкус: Намеко
29 Юни
Гъбите намеко са едни от най-известните в Япония. Те имат мек земен аромат с нотки на кашу. Добър източник са на витамини като тиамин, рибофлавин и ниацин, както и на минерали като калций, калий и натрий. Известни...
Защо еленът Рудолф има червен носЗащо еленът Рудолф има червен нос
27 Дек.
Поне така смята американският биолог Натаниъл Домини, който обяви, че е намерил рационално обяснение затова защо носът на елена Рудолф е червен, при това ярко червен....
Непознатите гъби Еноки: Природен еликсир за здравеНепознатите гъби Еноки: Природен еликсир за здраве
25 Август
С дългите, тънки стъбла, ултра-малки шапки и кремав бял цвят, гъбите еноки са едни от най-елегантните гъби в света. Тези крехки, леко сладки гъби, известни като "снежни бучки" в родната Япония, растат в букет и традиционно...
Коктейл Кучешки НосКоктейл Кучешки Нос
13 Окт.
Традиционен коктейл, направен с традиционни английски съставки. Изсипваме ейл бирата в охладена чаша за бира или халба. Изсипваме джина в бирата и леко разбъркваме. Внимавайте с коктейл Кучешки Нос....
Печен овчи бут с кисело мляко и гъбиПечен овчи бут с кисело мляко и гъби
14 Дек.
Прехвърляме в тавичка и около него нареждаме почистените, измити и нарязани моркови, целина, лук, гъби и парченца лимон....
Овчи КурбанОвчи Курбан
27 Февр.
3
Месото се почиства и се насича на парчета. Слагате месото в подходящ голям съд, добавяте водата и се вари на бавен огън. Пропорцията между месото и водата е 1:1. Ако имате една кофа месо, слагате една кофа вода или...
Солен разтвор за носСолен разтвор за нос
27 Дек.
1
Смесете 1 чаена лъжичка сол (без консерванти или добавки) в 2 чаши топла пречистена вода. Разбъркайте добре, докато солта се разтвори напълно. Използвайте шприца за изплакване на носа или носен аспиратор, за да поставите...
Домашен овчи катъкДомашен овчи катък
09 Април
Така престоялият овчи катък е готов за консумация....
Овчи обреден курбанОвчи обреден курбан
28 Февр.
Хубаво изплакнете овчето месо и го накиснете в студена вода поне за 4 часа. Извадете го, сложете го в подходяща тенджера и го залейте със студена вода. Кипнете и варете на тих огън, като периодично отпенвате. Оставете...
Мариновани овчи пържолиМариновани овчи пържоли
29 Януари
Поднесете маринованите овчи пържоли с хубаво червено или бяло вино....
Печен овчи бутПечен овчи бут
19 Март
В дълбок съд смесваме червено вино и оцет. Количеството вино, оцет трябва да е равно. Прибавяме пудра захар, смачкан чесън, черен пипер и сол. Разбъркваме цялата смес много добре....
Домашен овчи суджукДомашен овчи суджук
10 Януари
Месото се смила с месомелачка. Добавят се подправките, като се омесва много добре до хомогенна смес. Сместа се покрива с фолио и се оставя за 12-24 часа на студено място, за да поеме аромата на подправките. След това се...
Овчи кюфтета на скараОвчи кюфтета на скара
14 Юли
Поставяме готовите овчи кюфтета и печем до готовност....
Истински домашен овчи кашкавалИстински домашен овчи кашкавал
17 Март
След около 2 часа истинският домашен овчи кашкавал ще бъде готов. Може да го извадите и нарежете, предлагайки го на трапезата като чудесно мезе за вино или друго питие....
Овчи езици по френскиОвчи езици по френски
25 Април
Накиснете приготвения овчи език в студена вода за час, извадете ги и им отстранете твърдата обвивка и мазнините....
Илач с чесън за запушен носИлач с чесън за запушен нос
25 Януари
Настъргваме или лук, или чесън /с чесън резултатът е по-бърз, но е и по-люто/. От настъргания лук или чесън изстискваме сока и с капкомер слагаме в носа по една две капки. Ефектът е сигурен, но малко неприятен, понеже...
Каша от гъби с пушен червен пиперКаша от гъби с пушен червен пипер
07 Февр.
Когато останат на мазнина, добавяме пушен и сладък червен пипер, чубрица, черен пипер и сух магданоз. Ръсваме брашното, наливаме 1 и 1/2 л вода и добавяме натрошен пилешки бульон....
Овчи бут с кисело млякоОвчи бут с кисело мляко
26 Ноем.
Разбиваме киселото мляко с червения пипер и мажем месото. Печем в загрята фурна на 180 градуса за поне 3 часа, като от време на време поливаме месото със соса....
Курбан чорба с овчи джоланКурбан чорба с овчи джолан
10 Април
Месото и джоланът се посоляват и се сваряват. Пяната, която се образува при варенето, се маха. Когато месото е почти готово, се добавят зеленчуците, които не са нарязани. Варят се до омекване....