Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Непознатите гъби: ТръбенкатаМесото на Тръбенката е много тънко и крехко, хрущялно, на цвят сиво-червено със слаба приятна миризма и блудкав вкус....
16 Май
Непознатите гъби: Гъба АнасонкаГъбата с интересно име Анасонка носи латинското наименование Clitocybe odora и принадлежи към семейство Tricholomataceae - Есенни гъби. Името ѝ се дължи на силната миризма на анасон, заради която някои хора са я нарекли...
17 Май
Непознатите гъби: Гъба ЛисичкаС остаряването на гъбата цветът се променя и преминава през жълто-кафяво, червено-кафяво, а при продължително засушаване избледнява....
15 Май
Непознатите гъби: Седефена гъбаСедефената гъба в България е наречена още Снежанка. Носи латинското наименование Hygrophorus eburneus и принадлежи към семейство Hygrophoraceae.
Гуглата на седефената гъба е полукълбовидна, когато гъбата е млада и изпъкнала...
11 Май
Непознатите гъби: Бадемова гъбаБадемовата гъба носи интересно име и е вид ядлива гъба, която се среща в нашата страна. Латинското ѝ наименование е Hygrophorus agathosmus, причислява се към семейство Hygrophoraceae.
Гуглата на бадемовата гъба, когато...
03 Май
Непознатите гъби: Златистозърнеста седефенкаЗлатистозърнестата седефенка е гъба, която расте основно в широколистни и иглолистни гори. Любителите на гъбите ще я открият в есенните месеци от септември до ноември.
Гуглата, когато е млада, е изпъкнала с изразен подвит...
27 Април
Непознатите гъби с удивителен вкус: НамекоГъбите намеко са едни от най-известните в Япония. Те имат мек земен аромат с нотки на кашу. Добър източник са на витамини като тиамин, рибофлавин и ниацин, както и на минерали като калций, калий и натрий. Известни...
29 Юни
Защо еленът Рудолф има червен носПоне така смята американският биолог Натаниъл Домини, който обяви, че е намерил рационално обяснение затова защо носът на елена Рудолф е червен, при това ярко червен....
27 Дек.
Непознатите гъби Еноки: Природен еликсир за здравеС дългите, тънки стъбла, ултра-малки шапки и кремав бял цвят, гъбите еноки са едни от най-елегантните гъби в света. Тези крехки, леко сладки гъби, известни като "снежни бучки" в родната Япония, растат в букет и традиционно...
25 Август
Коктейл Кучешки НосТрадиционен коктейл, направен с традиционни английски съставки.
Изсипваме ейл бирата в охладена чаша за бира или халба.
Изсипваме джина в бирата и леко разбъркваме.
Внимавайте с коктейл Кучешки Нос....
13 Окт.
Печен овчи бут с кисело мляко и гъбиПрехвърляме в тавичка и около него нареждаме почистените, измити и нарязани моркови, целина, лук, гъби и парченца лимон....
14 Дек.
Овчи КурбанМесото се почиства и се насича на парчета.
Слагате месото в подходящ голям съд, добавяте водата и се вари на бавен огън.
Пропорцията между месото и водата е 1:1. Ако имате една кофа месо, слагате една кофа вода или...
27 Февр.
3
Солен разтвор за носСмесете 1 чаена лъжичка сол (без консерванти или добавки) в 2 чаши топла пречистена вода.
Разбъркайте добре, докато солта се разтвори напълно.
Използвайте шприца за изплакване на носа или носен аспиратор, за да поставите...
27 Дек.
1
Овчи обреден курбанХубаво изплакнете овчето месо и го накиснете в студена вода поне за 4 часа.
Извадете го, сложете го в подходяща тенджера и го залейте със студена вода.
Кипнете и варете на тих огън, като периодично отпенвате. Оставете...
28 Февр.
Мариновани овчи пържолиПоднесете маринованите овчи пържоли с хубаво червено или бяло вино....
29 Януари
Печен овчи бутВ дълбок съд смесваме червено вино и оцет.
Количеството вино, оцет трябва да е равно.
Прибавяме пудра захар, смачкан чесън, черен пипер и сол.
Разбъркваме цялата смес много добре....
19 Март
Домашен овчи суджукМесото се смила с месомелачка. Добавят се подправките, като се омесва много добре до хомогенна смес. Сместа се покрива с фолио и се оставя за 12-24 часа на студено място, за да поеме аромата на подправките.
След това се...
10 Януари
Истински домашен овчи кашкавалСлед около 2 часа истинският домашен овчи кашкавал ще бъде готов. Може да го извадите и нарежете, предлагайки го на трапезата като чудесно мезе за вино или друго питие....
17 Март
Овчи езици по френскиНакиснете приготвения овчи език в студена вода за час, извадете ги и им отстранете твърдата обвивка и мазнините....
25 Април
Илач с чесън за запушен носНастъргваме или лук, или чесън /с чесън резултатът е по-бърз, но е и по-люто/.
От настъргания лук или чесън изстискваме сока и с капкомер слагаме в носа по една две капки.
Ефектът е сигурен, но малко неприятен, понеже...
25 Януари
Каша от гъби с пушен червен пиперКогато останат на мазнина, добавяме пушен и сладък червен пипер, чубрица, черен пипер и сух магданоз.
Ръсваме брашното, наливаме 1 и 1/2 л вода и добавяме натрошен пилешки бульон....
07 Февр.
Овчи бут с кисело млякоРазбиваме киселото мляко с червения пипер и мажем месото.
Печем в загрята фурна на 180 градуса за поне 3 часа, като от време на време поливаме месото със соса....
26 Ноем.
Курбан чорба с овчи джоланМесото и джоланът се посоляват и се сваряват. Пяната, която се образува при варенето, се маха.
Когато месото е почти готово, се добавят зеленчуците, които не са нарязани. Варят се до омекване....
10 Април