Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Гликемичен индекс на различните продуктиХраните, които имат висок гликемичен индекс, се усвояват много по-бързо от организма и отново се връща чувството на глад, което ни кара да похапваме прекалено.
Гликемичен индекс на храните (ГИ) за 100 г продукт....
28 Май
2
Храни с нисък гликемичен индексПричината за това се крие във факта, че на тях им се налага да преминат на хранителен режим, при който се избягват продуктите с висок гликемичен индекс....
14 Май
Плодовете с висок гликемичен индексЗа щастие много малко плодове имат висок гликемичен индекс, което означава, че той е повече от 70 по скалата определяща индекса на храните от 0 до 100....
02 Ноем.
Плодовете с нисък гликемичен индексПовечето плодове, които виреят в умерени климатични условия имат нисък гликемичен индекс....
29 Окт.
Гликемичен индекс в различните храниКолкото по-бързо се преобразува продуктът, толкова по-висок е гликемичният му индекс. За еталон е приета глюкозата, тя е с гликемичен индекс 100....
01 Юни
Какво е гликемичен индекс?Храните с висок гликемичен индекс (GI) бързо се усвояват, което води до бързо повишаване на кръвната захар....
26 Май
Гликемичен индекс на тиквичкитеДиета с нисък гликемиен индекс
Диетата с нисък гликемичен индекс (ГИ) е хранителен режим, който чрез приема на определени храни влияе върху нивото на кръвната захар в организма....
05 Януари
Гликемичен индекс на различните видове месоВ зависимост от гликемичния индекс храните се разделят на три групи:
- Храни с нисък гликемичен индекс - това са храни, които са с гликемичен индекс под 55 се смятат за нисък индекс;
- Храни със среден гликемичен индекс...
26 Март
Гликемичен индекс, гликоген, калории - всичко, което трябва да знаетеХраните с висок гликемичен индекс се разграждат бързо и представляват бърз източник на енергия....
25 Април
ОризОризът е една от най-древните храни, известна от около 5000 г. пр. Хр. В Китай са се провеждали годишни оризови церемонии още около 2300 г. пр. Хр. Вярва се, че оризът произхожда от Индия и Тайланд.
Оризът става популярен...
05 Март
Ориз БалдоБалдо е сорт италиански ориз, въведен през 1977 г. Днес той е добре познат и много ценен ориз. Неговият изобретател, д-р Антонио Тинарели, създава този нов сорт след години на изследвания, проведени от 1952 до 1977 г....
04 Април
Ориз БасматиИмайте предвид, че обикновеният бял ориз има висок гликемичен индекс, дори по-висок от 80, докато оризът Басмати има по-нисък гликемичен индекс, тъй като е по-богат на амилопектин, вещество, което помага да не се повишават...
24 Февр.
Ориз БомбаКогато помислим за Испания в кулинарен план, това, което веднага изниква в съзнанието, е паеля. Това е ястие с ориз, смятано за типична испанска храна от чужденците и за ястие от района на Валенсия за всички испанци. Жителите...
12 Дек.
Ориз КарнаролиЕдна от най-старите зърнени култури, познати на човека, е оризът. Този хранителен продукт е много популярен във всички страни по света, а рецептите с ориз са безбройни.
Съществуват различни видове и хиляди сортове ориз...
13 Юли
Видове оризОризът е една от най-древните култури. Последните данни сочат, че за първи път е бил култивиран преди повече от шест хилядолетия в Китай. Прародителят е сорт див ориз, който е в изобилие по тези географски ширини и в наши...
09 Януари
1
Ориз АрбориоНай-важното за ориза е, че той е базова храна за повече от половината население на Земята. Този впечатляващ факт прави тази култура една от основните в кулинарията. Култивирането му е много ранна практика, още през 3500 година...
20 Септ.
Черен оризЧерен ориз /Black rice/ представлява зърнена култура, която е опитомена в Азия. По тази причина се използва широко в кулинарията на много страни като Китай, Япония и Корея. Наричан е още и пурпурен ориз, заради нюанса, който...
14 Март
Кафяв ОризКафявият ориз, който мнозина наричат диамантът сред зърнените храни и хляб за всеки, е изключително полезен продукт, чиито хранителни и вкусови качества събират редица почитатели из целия свят. Интересен факт е, че всички...
13 Май
1
Пълнозърнест оризОризът е познат като храна на човека отпреди 6 хиляди години. Първоначално е диворастящ вид, а по-късно е култивиран. Днес хората го отглеждат по цял свят, а сортовете му са многобройни.
Началото на всички видове ориз...
04 Май
Инстантен ОризГолямото разнообразие от видове ориз може да ви се струва наистина огромно - бял ориз, кафяв ориз, бланширан ориз, ориз Басмати, жасминов ориз и т.н. Това, което вероятно не знаете обаче, е че в търговската ни мрежа...
21 Януари
Глутинов ОризБързаме да поясним – не става дума за ориз, който съдържа глутен, напротив! Наименованието на този сорт ориз идва от латинската дума glūtinōsus, което означава лепкав, слепящ се. Точно това е основната характеристика на...
14 Юни
Среднозърнест ОризМнозина не знаят каква е разликата между различните видове ориз според вида на зърната. Тук ще ви представим особеностите на среднозърнестия ориз. Той има някои безценни предимства, които го правят незаменим за приготвянето...
29 Май