Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Основни сосове от плодове в кулинариятаБоровинков сос
Редица сосове се приготвят от сметана, мляко, пюре и още нещо, но напоследък популярност набират плодовите сосове. Може би най-широко разпространеният, за който се сещате, е боровинков сос....
14 Юли
Червен сос за основни ястияПриготвяне на домашен демиглас бульон: Начупваме костите и запържваме се от всички страни. Прибавяме нарязаните зеленчуци.
Потъмнелите кости прехвърляме в тенджера и се долива гореща вода. Варят се 4 часа на бавен огън...
02 Ноем.
Всички видове основни сосове и тяхната кратка историяСега нека по отделно ви запознаем с основните видове сос.
Сос Бешамел
Той е един от най-лесните сосове за приготвяне. Белите сосове, какъвто е Бешамелът, винаги са на основата на ру блан - запържено брашно в масло....
03 Окт.
Бял, черен, с лимон… прочутите френски сосове с маслоЕмблеми на голямата френска кухня - сосовете, ароматизират, свързват и дават характер....
15 Март
1
Пет основни акцента във френския стил на обличанеПо-малко аксесоари – простотата на вида е основна за френския стил. Още Коко Шанел е казвала, че преди да излезе, една жена трябва да се погледне в огледалото и да свали един аксесоар от себе си....
09 Септ.
Пиле с френски сос от вишниПилето се разрязва на четири части. Лукът се реже на едро. Чесънът се реже на ситно. В купа се смесват олиото, чесънът, мащерката, солта и всичко се разбърква. С тази смес се натърква пилето.
Парчетата се редят с кожата...
20 Юни
Винени сосовеВинените сосове са винаги предпочитани на трапезата. Както подсказва името им, в състава си те винаги съдържат вино. То придава на соса много по-различен вкус от този на обикновените сосове....
05 Август
Френски предястияАртишокът със сос винегрет е традиционно френско предястие, което е много вкусно и ароматно....
23 Юли
1
Сосове за барбекюОсвен изброените барбекю сосове, виж също как да си направиш:
- барбекю сос Мемфис;
- сладъл барбекю сос;
- и сос Грейви....
10 Май
Най-вредните сосовеЧесто виновникът за наддаването на тегло и здравословните проблеми не е това, което хапваме, а прекалената употреба на сосове за пици, дресинги за салати, сосове за месо и всякакви калорични дипове....
05 Юни
Френски еклерМоже да се замени с олио, но това вече няма да е френски еклер, а печени тестени топки пълнени с крем и се загубва хрупкава текстура на тестото, също така и аромат на хубаво масло, което не е без значение....
14 Май
3
Френски омлетЗа приготвянето на френски омлет първото, което правим, е да счупим яйцата в купичка и след това разбиваме много добре.
Разбиването продължава, докато изчезнат следите от белтък....
01 Август
1
Френски козунакМаята се разтваря в половината мляко и се оставя да втаса. Яйцата се разбиват със захарта, маслото, солта и останалото мляко на топло.
Добавя се втасалата мая и се замесва тесто. Меси се, докато стане на конци. Оставя...
21 Февр.
Френски сладкишПрясното мляко се сварява заедно с 1 к.ч. от захарта и солта. Прибавя се полусвареният ориз. Оставя се да изстине, след което се прибавят разбитите с пудрата захар и 1 белтък жълтъци.
Ябълките се обелват и настъргват....
16 Февр.
Френски целувкиФренските целувки се пекат до покафеняване в предварително загрята на 190 градуса фурна....
22 Юни
Френски коктейлДжинът, захарта и прясно изцеденият сок от лимона се разбиват с леда в шейкър.
Разпределят се в чаши за шампанско и се заливат с ледено шампанско....
05 Януари
Френски макарониРазбийте мекото масло на крем, добавете лъжица по лъжица брашното, млякото, маслото, жълтъците от яйцата и овкусете със сол и пипер, както и скълцан магданоз.
Отделно разбийте белтъците на пухкав сняг и ги объркайте към...
28 Ноем.
Френски кроасаниФренските кроасани се пекат 18 минути в предварително загрята фурна на 220 градуса.
Сервирайте със сладко или масло....
29 Май
1
Френски сладоледОригиналната рецепта на френския сладолед се приготвя със сладко от смокини, но по желание може да използвате и друго....
20 Юни
1
Френски сандвичиСложете френските сандвичи да се запекат в предварително загряна фурна за няколко минути....
20 Май
2
Френски фланКипнете прясното мляко. В отделен съд разбийте яйцата със захарта на пяна, добавете разтопеното масло и ванилиите. Постепенно добавете брашното и разбъркайте добре.
Към брашнената смес добавете на тънка струйка и врялото...
11 Април
Френски дресингСмесете всички съставки в шейкър и разбийте до получаване на гладка смес.
Опитайте и добавете още подправки, ако желаете. Съхранявайте в буркан в хладилник....
25 Февр.