Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Произход, история и видове суши клечкиПроизход, история и видове суши клечки
02 Май
Техният произход се търси в дълбока древност. Родина на симпатичните клечки за хранене е Китай, откъдето се разпространяват в Япония, Корея, Камбоджа, Лаос, Малайзия и на още много други места....
Произход на прабългаритеПроизход на прабългарите
30 Май
Всички тези неясноти са пречка пред създаване на единна, сигурна и стройна теория за произхода на прабългарите....
История и приготвяне на класически френски Петел с виноИстория и приготвяне на класически френски Петел с вино
06 Юни
История на кок о вен - френски петел с вино Макар някои историци да търсят корените на този френски специалитет още от времето на галите, първите писмени сведения за приготвянето на бавно задушаван във вино петел се появяват...
Тайната на медените мумииТайната на медените мумии
09 Март
2
С лекарството получено от медените мумии могат да се лекуват както външни травми, като се намажат, така и вътрешни болести – като се погълне малка част от екстракта....
Произход на кафе ХарарПроизход на кафе Харар
09 Март
Харар е град в Източна Етиопия, известен с две неща: историята си като основен свещен град в исляма и естествено обработеното кафе....
Произход на различните символиПроизход на различните символи
11 Ноем.
Удивителният знак, известен като „! ”, произлиза от латинската дума за обозначаване на радост „Io” която се пишела, като буквата „I” се изписвала над буквата „о”. За първи път удивителният знак се е появил в Катехизиса...
Произход на числото 13Произход на числото 13
02 Септ.
4
Загадъчното число тринадесет от векове смущава спокойствието на хората. В някои страни няма вагон номер тринадесет, нито тринадесети етаж. В петък, тринадесети, по законите на щата Индиана собствениците на черни котки...
Коктейлът - дефиниция и всички истории за произхода муКоктейлът - дефиниция и всички истории за произхода му
13 Март
Има много истории за произхода на името коктейл. Както винаги, някои са нелепи, някои правдоподобни и кой знае - може пък някоя наистина да е вярна. Въпреки това историите са интересни: 1....
7 интересни истории, стоящи зад произхода на любимите ви коктейли7 интересни истории, стоящи зад произхода на любимите ви коктейли
05 Август
Казва се, че името произхожда от шега. Легендата разказва, че през 1987 във Флорида, по време на лятната ваканция, млад барман на име Тед смесил прасковен шнапс, водка, портокалов сок и гренадин в коктейл....
Заешко на фурна с виноЗаешко на фурна с вино
19 Март
Покриваме с алуминиево фолио и печем на 220°С за около 2 часа. 15 мин преди да е готово, махаме фолиото да се запече леко....
Разгадаха произхода на ЛунатаРазгадаха произхода на Луната
10 Юни
2
В проби, донесени от мисиите Аполо, се съдържат доказателства, че Луната се е формирала, след като планета с големината на Марс се е блъснала в Земята преди около 4.5 милиарда години, предадоха световните информационни...
Разкриха произхода на ЙетиРазкриха произхода на Йети
25 Окт.
1
Проучване на британския генетик Брайан Сайкс от Оксфорския университет разкри произхода на прочутия Снежен човек - Йети....
Значение и произход на наименованието българиЗначение и произход на наименованието българи
22 Ноем.
2
Съществуват множество хипотези, които се опитват да обяснят произхода и значението на нашето национално наименование....
Произход и значение на името КирилПроизход и значение на името Кирил
20 Март
Макар да има две версии за произхода на името Кирил, със сигурност е по-достоверна първата, според която Кирил произхожда от древногръцката дума „cyr“, означаваща „господар“, „могъщ“ или „притежаваш сила“....
Бяла риба с вино на фурнаБяла риба с вино на фурна
21 Май
Около нея се нареждат доматите и лукът, нарязани на кръгчета. Добавят се маслото, дафиновите листа, чубрицата, черният пипер и солта. Залива се с виното и се запича в умерена фурна. Сервира се топла....
Пържоли с бяло вино на фурнаПържоли с бяло вино на фурна
25 Ноем.
1
Оставят се за 3 часа на студено, след което се посоляват, заливат се с виното, покриват се с алуминиево фолио и се запичат в загрята фурна....
Октопод в червено вино на тиганОктопод в червено вино на тиган
05 Дек.
Почистваме и нарязваме октопода на по-едри парчета, защото доста се свива. Слагаме го в сух тиган и включваме котлона на слаба степен (моя е с 6 степени, използвам 2-ра или 3-та степен)....
Хек с бяло вино на фурнаХек с бяло вино на фурна
24 Април
Печем я в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути от двете страни. Поднасяме с гарнитура по желание....
Ребра на фурна с червено виноРебра на фурна с червено вино
08 Май
Ребрата на фурна с червено вино са готови....
Пъстърва на фурна с бяло виноПъстърва на фурна с бяло вино
03 Окт.
Загрейте фурната на 200°C. Направете марината от виното, лимоновия сок, морската сол, магданоза и зехтина. Измийте лимона и го нарежете на шайби....
Каракуда на фурна с бяло виноКаракуда на фурна с бяло вино
08 Юли
Поднесете каракудата на фурна с омекналите и поели вкуса на бялото вино тиквички и сгъстеното сосче, останало на дъното на стъклената тава....
Паламуд на фурна с бяло виноПаламуд на фурна с бяло вино
28 Януари
Залейте с вино до половината на рибата (количеството е в зависимост от големината на тавата Ви). Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност....
Кексът с червено вино на прабабаКексът с червено вино на прабаба
23 Ноем.
2
Кексът се пече се в загрята фурна на 180 градуса до суха клечка, не трябва да полепва тесто. След изпичане кексът с червено вино се оставя да се охлади и се нарязва на парчета....
Пъстърва с бяло вино на фурнаПъстърва с бяло вино на фурна
09 Март
Сипете виното на дъното на тавичката - трябва да покрива не повече от половин пръст. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете на умерена фурна около 25-30 минути под фолио и 15 открити, за да се запече кожата....
Сочни пържоли на тиган с виноСочни пържоли на тиган с вино
31 Окт.
Забъркайте каша от 1 с.л. масло, горчица, оцет черен пипер, червен пипер и сол. С тази марината намажете месото и го оставете да почине 3-4 часа. С нож остържете излишната марината. Запържете пържолите в незалепващ тиган...