Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Светъл сосСветъл сос
22 Август
Запържете брашното в маслото. Прибавете киселото мляко, разбитите яйца, 1/2 ч.ч. вода, лимонтузуто и сол на вкус. Варете соса на умерен огън до сгъстяване, като е важно непрекъснато да разбивате с телена лъжица....
Светъл рибен сосСветъл рибен сос
19 Март
Освен този основен рибен сос има светъл рибен сос Американски, Матроски, Аншуа, Сос със сметана....
Светъл сметанов сосСветъл сметанов сос
18 Септ.
Сосът от печеното месо се разрежда с бульона, добавят се подправките и сместа се кипва за 2-3 минути. Махнете от котлона и застройте с разбитото в лимоновия сок яйце. Накрая се добавя сметаната и се разбърква старателно...
Кокошка със светъл сосКокошка със светъл сос
21 Септ.
В отделен съд запържваме брашното с маслото до светла запръжка, разреждаме с бульона от кокошката и оставяме да ври до сгъстяване. Сваляме соса от котлона и го застройваме с жълтъците....
Питка за ГергьовденПитка за Гергьовден
06 Май
3
Приготвя се закваска от маята, натрошена в топло прясно мляко със захарта и малко брашно. Оставя се да шупне за 10 минути. Щом шупне, сипваме в средата на пресято брашно, добавят се останалите продукти, като се отделя...
Торта за ГергьовденТорта за Гергьовден
19 Август
Тортата за Гергьовден е готова....
Агнешко месо със светъл сосАгнешко месо със светъл сос
27 Юли
Измиваме месото и нарязваме на порции. Слагаме да се вари в 5-6 чаени чаши вода. Варим месото и когато е почти сварено посоляваме на вкус. Варим до готовност. Свареното месо изваждаме и оставяме в съд с капак да се запази...
Телешки език със светъл сосТелешки език със светъл сос
25 Септ.
Сваряваме телешкия език до готовност и още докато е топъл, го обелваме и нарязваме на тънки филийки. Взимаме малко от бульона, в който се е варил, и го разбиваме с брашното, сол и малко лимон на вкус. Слагаме соса на...
Погача Слънце за ГергьовденПогача Слънце за Гергьовден
06 Май
Весел празник Гергьовден на всички именници!...
Празнична питка за ГергьовденПразнична питка за Гергьовден
06 Май
Честит Гергьовден и ден на овчаря, бъдете здрави!...
Печено агне за ГергьовденПечено агне за Гергьовден
03 Май
Печеното агне за Гергьовден е готово....
Усукана питка за ГергьовденУсукана питка за Гергьовден
29 Ноем.
Замесете тестото, като се стараете да бъде много хубаво омесено. Колкото по-дълго го месите, толкова по вкусна става питката. Оставете го да втаса, след което разделете на пет еднакви части, около 380 грама всяка. Останалото...
Агнешко дробено за ГергьовденАгнешко дробено за Гергьовден
18 Април
Агнешкият набор се изкисва в студена вода 2-3 часа, за да излезе кръвта. Сварява се в тенджера под налягане в 1 литър подсолена вода заедно със зърната черен пипер и бахар около 45-50 мин. След това се нарязва на парченца...
Плетена пита за ГергьовденПлетена пита за Гергьовден
06 Май
Натрошава се маята в хладка вода със захарта, разбърква се и оставяме да се активира. С останалите продукти, без изварата, се замесва средно меко тесто. Покрива се с фолио и оставяме на топло да втаса 40-50 минути. Разделя...
Питка цвете за ГергьовденПитка цвете за Гергьовден
06 Май
От изброените продукти се замесва тесто, покрива се и се оставя да втаса за 20 минути. Премесва се отново и се дели на 8 равни части. Седем от тях се разточват на еднакви кори с големината на чиния. Всеки се намазва обилно...
Питка подарък за ГергьовденПитка подарък за Гергьовден
07 Май
7
Първо активирам маята, след което разбивам яйцата с останалото мляко и добавям при пресятото брашно. Замесвам средно твърдо тесто, което оставям да втаса. Tестото разделям на 5 топки и всяка разточвам на обла кора. Редя...
Празнична пита за ГергьовденПразнична пита за Гергьовден
07 Май
Затоплете леко прясното млякото и в 100 мл от него разтворете маята и захарта и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. Пресейте брашното и солта и направете кладенче. В него сипете яйцето, олиото, останалото прясно...
Цветна пита за ГергьовденЦветна пита за Гергьовден
06 Май
2
В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята с лъжица захар и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното оформено като кладенче, добавя се останалото прясно мляко, сол, олио, киселото мляко с разбит в него бакпулвер...
Агнешка супа за ГергьовденАгнешка супа за Гергьовден
06 Май
Нарежете агнешкото месо на дребни парчета, залейте със студена вода, кипнете и сварете до омекване на тих огън. Посолете и добавете ситно нарязания лук, ориза и маслото. Овкусете с кубчето бульон, чубрицата, наситнен магданоз...
Разкошно мезе за ГергьовденРазкошно мезе за Гергьовден
05 Май
Измиваме добре агнешките дреболийки. Поставяме ги в тенджера с подсолена вода, като добавяме и дафиновия лист и черния пипер. Оставяме ги да врят до готовност. След като са добре сварени, отцеждаме от водата и нарязваме...
Език със светъл сос с бадемиЕзик със светъл сос с бадеми
08 Август
Прибавяме брашното и правим светла запръжка. Разреждаме запръжката с част от водата, в която се е варил езикът. Варим соса около 10 минути на тих огън, след което добавяме маслото и необелените бадеми....
Пухкава празнична питка за ГергьовденПухкава празнична питка за Гергьовден
06 Май
Пухкава празнична питка за Гергьовден е звездата на празничната гергьовска трапеза....
Празнична пита агънце за ГергьовденПразнична пита агънце за Гергьовден
06 Май
Затоплете прясното мляко и го разбъркайте с маята, захарта и брашното, докато се получи консистенция на боза. Оставете маята да се активира. След като маята е шупнала, добавете 3 цели яйца, 1 жълтък (а белтъка отделете...
Печено агнешко месо за ГергьовденПечено агнешко месо за Гергьовден
07 Май
След 15 минути отстранете фолиото и запечете печеното агнешко месо за Гергьовден до хубава червена запечена коричка....
Питка с масло за ГергьовденПитка с масло за Гергьовден
06 Май
В хладка вода разтворете маята заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно. Покрийте съда и го оставете на топло за 10-15 минути. Погасете содата в киселото мляко. Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте...