Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Светъл сосЗапържете брашното в маслото. Прибавете киселото мляко, разбитите яйца, 1/2 ч.ч. вода, лимонтузуто и сол на вкус.
Варете соса на умерен огън до сгъстяване, като е важно непрекъснато да разбивате с телена лъжица....
22 Август
Светъл рибен сосОсвен този основен рибен сос има светъл рибен сос Американски, Матроски, Аншуа, Сос със сметана....
19 Март
Светъл сметанов сосСосът от печеното месо се разрежда с бульона, добавят се подправките и сместа се кипва за 2-3 минути.
Махнете от котлона и застройте с разбитото в лимоновия сок яйце.
Накрая се добавя сметаната и се разбърква старателно...
18 Септ.
Кокошка със светъл сосВ отделен съд запържваме брашното с маслото до светла запръжка, разреждаме с бульона от кокошката и оставяме да ври до сгъстяване.
Сваляме соса от котлона и го застройваме с жълтъците....
21 Септ.
Питка за ГергьовденПриготвя се закваска от маята, натрошена в топло прясно мляко със захарта и малко брашно. Оставя се да шупне за 10 минути.
Щом шупне, сипваме в средата на пресято брашно, добавят се останалите продукти, като се отделя...
06 Май
3
Агнешко месо със светъл сосИзмиваме месото и нарязваме на порции. Слагаме да се вари в 5-6 чаени чаши вода. Варим месото и когато е почти сварено посоляваме на вкус.
Варим до готовност. Свареното месо изваждаме и оставяме в съд с капак да се запази...
27 Юли
Телешки език със светъл сосСваряваме телешкия език до готовност и още докато е топъл, го обелваме и нарязваме на тънки филийки.
Взимаме малко от бульона, в който се е варил, и го разбиваме с брашното, сол и малко лимон на вкус. Слагаме соса на...
25 Септ.
Усукана питка за ГергьовденЗамесете тестото, като се стараете да бъде много хубаво омесено. Колкото по-дълго го месите, толкова по вкусна става питката.
Оставете го да втаса, след което разделете на пет еднакви части, около 380 грама всяка. Останалото...
29 Ноем.
Агнешко дробено за ГергьовденАгнешкият набор се изкисва в студена вода 2-3 часа, за да излезе кръвта.
Сварява се в тенджера под налягане в 1 литър подсолена вода заедно със зърната черен пипер и бахар около 45-50 мин. След това се нарязва на парченца...
18 Април
Плетена пита за ГергьовденНатрошава се маята в хладка вода със захарта, разбърква се и оставяме да се активира. С останалите продукти, без изварата, се замесва средно меко тесто.
Покрива се с фолио и оставяме на топло да втаса 40-50 минути. Разделя...
06 Май
Питка цвете за ГергьовденОт изброените продукти се замесва тесто, покрива се и се оставя да втаса за 20 минути. Премесва се отново и се дели на 8 равни части. Седем от тях се разточват на еднакви кори с големината на чиния.
Всеки се намазва обилно...
06 Май
Питка подарък за ГергьовденПърво активирам маята, след което разбивам яйцата с останалото мляко и добавям при пресятото брашно. Замесвам средно твърдо тесто, което оставям да втаса.
Tестото разделям на 5 топки и всяка разточвам на обла кора. Редя...
07 Май
7
Празнична пита за ГергьовденЗатоплете леко прясното млякото и в 100 мл от него разтворете маята и захарта и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. Пресейте брашното и солта и направете кладенче.
В него сипете яйцето, олиото, останалото прясно...
07 Май
Цветна пита за ГергьовденВ 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята с лъжица захар и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното оформено като кладенче, добавя се останалото прясно мляко, сол, олио, киселото мляко с разбит в него бакпулвер...
06 Май
2
Агнешка супа за ГергьовденНарежете агнешкото месо на дребни парчета, залейте със студена вода, кипнете и сварете до омекване на тих огън. Посолете и добавете ситно нарязания лук, ориза и маслото.
Овкусете с кубчето бульон, чубрицата, наситнен магданоз...
06 Май
Разкошно мезе за ГергьовденИзмиваме добре агнешките дреболийки.
Поставяме ги в тенджера с подсолена вода, като добавяме и дафиновия лист и черния пипер.
Оставяме ги да врят до готовност.
След като са добре сварени, отцеждаме от водата и нарязваме...
05 Май
Език със светъл сос с бадемиПрибавяме брашното и правим светла запръжка. Разреждаме запръжката с част от водата, в която се е варил езикът.
Варим соса около 10 минути на тих огън, след което добавяме маслото и необелените бадеми....
08 Август
Пухкава празнична питка за ГергьовденПухкава празнична питка за Гергьовден е звездата на празничната гергьовска трапеза....
06 Май
Празнична пита агънце за ГергьовденЗатоплете прясното мляко и го разбъркайте с маята, захарта и брашното, докато се получи консистенция на боза.
Оставете маята да се активира.
След като маята е шупнала, добавете 3 цели яйца, 1 жълтък (а белтъка отделете...
06 Май
Печено агнешко месо за ГергьовденСлед 15 минути отстранете фолиото и запечете печеното агнешко месо за Гергьовден до хубава червена запечена коричка....
07 Май
Питка с масло за ГергьовденВ хладка вода разтворете маята заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно. Покрийте съда и го оставете на топло за 10-15 минути.
Погасете содата в киселото мляко.
Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте...
06 Май