Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Пържен сомИзмийте сома, подсушете го и го нарежете на по-големи филии.
Всички подправки накълцайте ситно или счукайте.
Натрийте с тях всяко парче риба. Загрейте олио и изпържете рибата от двете страни.
При поднасяне залейте...
18 Април
Пържен сомНарежете сома на парчета и го мариновайте със сол и оцет. Оставете го да престои така 10-15 минути и отцедете. Оваляйте парчетата риба в брашното и ги изпържете.
В останалата мазнина от пърженето сложете ситно нарязания...
15 Август
Паниран сомВземете готовите парчета сом и ги овкусете добре със сол, черен и червен пипер и лимонов сок. Оставете да се мариноват за половин час на хладно.
След това загрейте мазнина в тиган. Всяко парче сом панирайте в брашно,...
17 Юли
Задушен сомРибата се приготвя на порции, посолява се и се нарежда в тава, намазана с олио.
От страни се слагат парченца целина, магданозени корени, лук, дафиновият лист и черният пипер на зърна. Залива се с вода и се задушава. По...
23 Окт.
Сом на тиганНарязваме сома на филета, като внимаваме да не останат кости.
Овалваме в брашно и изтупваме да падне излишното.
Поръсваме със сол и пържим на тиган на средна температура до златисто.
Поднасяме пържената риба с...
19 Ноем.
Чорба от сомКартофите, морковите, целината и лукът се обелват, измиват и нарязват на ситни кубчета.
В голяма тенджера се слагат картофите, целината, морковите, лукът и се заливат с водата.
Сомът се филетира и филетата се отделят...
13 Юни
Сом на скараФилетата сом поръсете със сол и прясно смлян черен пипер.
Полейте ги със сместа от соев сок и балсамов оцет и ги оставете в купа за 15 минути в хладилник, като ги обърнете на 2-3 пъти.
Загрейте скарата и намазнете...
12 Дек.
1
Яхния от сомПочистваме, измиваме, нарязваме и посоляваме рибата.
Изпържваме лука до златисто. Прибавяме обелените и настъргани домати и пресования чесън.
Пускаме парчетата риба, дафиновите листа, червеният пипер, черния пипер....
03 Март
Сом на фурнаПочистете сома и го нарежете на порции. Овкусете го хубаво със сол, черен пипер и го накиснете в прясно изцеден лимонов сок.
Прехвърлете сома в йенска тава с капак и я залейте с бяло вино. Сложете рибата покрита в хладилника...
22 Ноем.
Пържен дунавски сомРибата се почиства, измива се дорте и се нарязва на котлети. Осолява се и се оставя да престои на хладно около час.
Пшениченото и царевичното брашно се смесват до еднородност. Парчетата риба се овалват в сместа и се поставят...
02 Септ.
Сом в гювечНарязваме рибата на парчета, овкусяваме я със сол, черен пипер и сока от един лимон, така я оставяме да престои един час.
Нарязваме лука на филии и го запържваме в олиото, прибавяме нарязаните чушки и запържваме и тях...
07 Окт.
Сом на фурнаПочистете сома и го нарежете на порции. Овкусете го хубаво със сол, черен пипер и го накиснете в прясно изцеден лимонов сок.
Прехвърлете сома в йенска тава с капак и я залейте с бяло вино. Сложете рибата покрита в хладилника...
22 Ноем.
Печен сом на фурнаИзмиваме и подсушаваме рибата. Режем на тънки парчета.
Всяко се натърква с подправки. След това овалваме всяко парче в брашното, като потупваме, за да изпада излишното.
В тавичката разтапяме малкото във вече загрятата...
16 Дек.
Пържен сом на котлетиПочистете сома, измийте го добре и го нарежете на котлетчета.
Осолете рибата и оставете в хладилник за около час.
Смесете двата вида бршано и оваляйте рибата.
Сгорещете достатъчно количество олио в тиган и изпържете...
14 Окт.
Задушен сом с гъбиРибата се нарязва и се нарежда в тенджера, намазана с мазнина, като се отделят две парчета. Те се сваряват на бульон и с този бульон се залива рибата в тавата.
Добавят се целината и лукът, нарязаните на ситно, нарязаният...
10 Юли
2
Пържен сом с гарнитураИзмийте и почистете рибата. Нарежете я на порции я натъркайте с подправките от всички страни. Оставете я настрани, за да има време да усвои ароматите.
Оваляйте я в брашно и изтупайте, за да падне излишният материал. Пържете...
12 Ноем.
Задушен сом с гъбиНамазвате предварително голяма тава с олиото и нареждате посолените парчета сом.
Прибавяте нарязаните целина, лук, чесъна, дафиновия лист и зърната черен пипер.
Заливате с виното и малко вода. Захлупвате и оставяте...
19 Януари
Сом със сос TартарРибата се нарязва на парчета, измива се, осолява се и се оставя да престои половин час.
Овалва се в брашно и се пържи, след което се подрежда в голяма чиния и се поръсва с част от магданоза, нарязан на ситно.
Приготвя...
01 Юни
Печен сом на фурнаРазрежете почистения сом на парчета. По кожата направете прорези с нож. Хубаво посолете и поръсете с черен пипер равномерно, полейте парчетата сом с лимонов сок и виното и оставете да престоят за 2 часа.
След това ги подредете...
13 Март
Варен сом с орехов сосНарязваме на едро лука, морковите и девесила. Режем сома на порции и го сваряваме заедно с нарязаните продукти.
Междувременно приготвяме орехов сос, като смесваме смлените орехи с накиснатия и изцеден хляб, счукания чесън...
26 Юни
Котлет от сом на фурнаПосолените котлети се овалват в смес от царевичното брашно и сухите подправки.
Върху всеки котлет риба се слага малко олио.
Нареждат се в тава заедно с нарязаните на парчета сладки картофи и се пече сомът за около...
08 Дек.
Пържен сом с царевично брашноИзчиствам сома, като го натривам с едра сол.
Така отстранявам слузта, която пуска.
Измивам го добре и нарязвам на шайби.
Посолявам всяко парче и оставям да си поеме солта.
В тавичка слагам царевичното брашно...
08 Януари
Африкански сом с доматен сосЗа тази печена риба с домати сипвам доматите в дълбок тиган и оставят да се изварят.
Изпържвам лука, слагам подправките, разбърквам.
Всичко се сипва в тава, след това се нарежда сомът, нарязан на шайби.
Пека афрканския...
13 Дек.
Сом на фурна със заливкаПочистваме рибата, измиваме я, отцеждаме и режем на парчета. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и намазваме с олио и нареждаме в тава.
Заливаме с виното, покриваме и държим на студено 2 часа. През това време обръщаме...
06 Февр.
Филе от сом с риганНарежете филето на филийки, овкусете със сол черен пипер и риган.
Смесете брашното с галетата, сол и риган.
Овалвайте всяко парче брашняната смес и след това слагайте в нагорещен тиган с олио.
Пържете до златисто...
20 Февр.