Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Празнична трапеза на НикулденНа Никулден се канят роднини и приятели, а именниците посрещат своите гости с тежка трапеза. Празненствата продължават до ранни зори.
Обредността на този ден освен всичко друго има и сватбен характер....
06 Дек.
Обичаи за НикулденНа трапезата за Никулден обредният хляб се освещава. Свещеникът отнася и опашката на шарана според традицията. Костите от рибата не се изхвърлят....
06 Дек.
Шаран за Никулден с ароматна плънкаСлед като изкарате шаран за Никулден с ароматна плънка от фурната, сменете лимоните с нови....
07 Дек.
Пълнен шаран за Никулден с булгур и празЗагрейте фурната на 180-200 градуса и изпечете шарана до хубав загар.
Пълненият шаран за Никулден с булгур и праз е готов....
03 Дек.
Билки на коледната трапеза: Легенди и обичаиСпоред българските традиции, орехите и чесънът задължително присъстват на българската коледна трапеза. Стар обичай е да има счукан чесън и орехи, размесени с вода....
20 Дек.
Люспите на рибата за Никулден - поверия и обичаиТова поверие подкрепя обичая за съхраняване и внимателно отношение към всички части, характерни за рибата, която е в центъра на празничните обичаи.
На трапезата по традиция се слага рибник....
06 Дек.
Риба на фурна за НикулденСложете рибата за Никулден да се пече в умерено загряна фурна до готовност. Поднася се охладена с резени лимон....
05 Дек.
Тежки мезета за коледната трапезаСпоред народните обичаи коледната трапеза трябва да е отрупана, пищна и богата. Дългоочакван момент от всички постещи християни....
08 Дек.
Козе сирене със сусам за празничната трапезаПърво и най-важно за нея е козето сирене да бъде от кремообразния тип, във вид на кръгло или четвъртито рулце с твърда обвивка.
Нарязваме го на дебели шайби и разбиваме леко яйцето....
16 Дек.
Шаран за НикулденШаранът се сервира на порции с гарнитура от задушения със зеленчуците орехите ориз.
Вкусотия е този мъжки шаран за Никулден....
07 Дек.
Питка за НикулденПочива 30 минути и пека в загрята на 170 градуса фурна около 30 минути.
Питката за Никулден е готова....
20 Ноем.
1
Бисквитки за НикулденОмесва се тесто, което се разточва на кора, дебела около 1 см.
От нея с помощта на нож или готови формички се изрязват рибки.
Те се поставят върху хартия за печене....
06 Дек.
Погача за НикулденБърка се и когато тестото вече се отделя от стените на съда, се вади върху набрашнена повърхност, за да се омеси.
След това тестото се оставя да втаса за 40 минути и се размесва пак....
06 Дек.
Гювеч за НикулденРибата се почиства и филетира. Получените парчета се нареждат в намаслен гювеч.
Поръсват се обилно с подправки и се затрупват с нарязани гъби, праз и ядки.
Налива се виното и яденето се подправя още веднъж.
Гювечът...
06 Дек.
Пълнен шаран за НикулденПочистете шарана от вътрешности, хриле и люспи, осолете го хубаво и го оставете да престои за 1-2 часа така. По желание после може да го измиете, за да не е прекалено солен.
През това време пригответе плънката. Загрейте...
06 Дек.
2
Чудна питка за НикулденПечем до готовност във фурната на 180 градуса.
Готовата чудна питка за Никулден поръсваме с вода и завиваме с дебела кърпа.
Източник: Цветомира Пенкова - Кулинарна Мрежа...
08 Дек.
Лимецова питка за НикулденПече се в предварително загрята фурна 40 мин. на 160 градуса на най-долното ниво на решетката.
Лимецовата питка за Никулден е готова....
08 Дек.
Содена питка за НикулденПече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути....
27 Ноем.
Обреден хляб за НикулденНа българската трапеза за всеки празник присъства различен хляб или питка.
Празникът Никулден е по време на Коледните пости и съответно трябва хлябът да е постен....
07 Дек.
Бабината скумрия за НикулденЗагрейте фурната на 180 градуса и изпечете до готовност.
Поднесете печената риба, като я поръсите с нарязан магданоз.
Бабината скумрия за Никулден е готова....
23 Ноем.