Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кекс за поменПекох кекса за помен, да се пукне и до суха клечка. Стана пухкав и вкусен кекс!...
04 Дек.
Питка за поменАктивираме маята във малка част от топлото мляко със захарта и малко брашно. Разбиваме яйцата и добавяме останалото мляко. При пресятото брашно прибавяме маята и млечната смес, след което замесваме еластично тесто.
Тестото...
29 Февр.
2
Погача за поменВ купа разтворете маята и захарта в 100 мл топло мляко, покрийте и оставете на топло място, за около 10 мин., за да втаса.
През това време в отделен съд пресейте брашното и солта, като в средата трябва да се направи кладенче...
08 Февр.
1
Сладки снежинки за елхата и трапезатаРазбийте яйцата със захарта и като старателно разбърквате, сипете меда, затоплен в микровълнова фурна или на котлона, за да стане течен, и добавете подправки по ваш избор.
В тава насипете брашното, настържете отгоре маслото...
11 Май
Пита за помен ПътнинаПоставете тавата във вече нагрялата фурна и печете питката за помен 20 минути на 180 градуса и около още 20 минути на 160 градуса....
12 Юни
Варено жито за поменЖитото се накисва от вечерта във вода, на другия ден се слага във вода и се сварява до разпукване на зърната.
Отцежда се в гевгир и се измива под течаща студена вода, слага се на кърпа да попие излишната вода.
После...
12 Юли
2
Обредна Пита за ПоменВърху всяко охлювче поставяме парче маслина, а в средата се оформя кръст за помен на нашите починали близки.
Печем в загрята фурна 170°C до златисто около 40-45 минути....
30 Август
Варена пшеница за поменПшеницата се накисва във вода за няколко часа. Излива се водата, сипва се отново вода и се слага да се вари до пълна готовност.
Сварената пшеница се отцежда от водата, разстила се върху чиста кърпа и се оставя за час,...
11 Февр.
Постни питки за поменВ купа пресейте брашното, добавете солта, захарта, олиото и разтворената мая в малко топла вода.
Замесете тесто, като наливате поетапно по малко топла вода (никога не съм измервала количеството на водата). Намажете купата...
15 Юни
2
Трапезата на ВеликденТе са първият елемент, който ще присъства на Великденската трапеза.
Традиция да се боядисват яйцата съществува от хиляди години. Това се е случвало още в древен Египет, Рим, Персия и Китай....
05 Май
1
Трапезата на БлаговещениеПрепоръчва се на трапезата за Благовещение да има ярки цветове и живи пролетни цветя....
25 Март
Каква е трапезата на Коледа?Трапезата на Коледа е изключително богата и за разлика от трапезата за Бъдни вечер на нея се сервират отбрани месни ястия....
10 Дек.
Трапезата на Сирни ЗаговезниНа Сирни заговезни – неделята преди започването на строгите Великденски пости, се прави трапеза с животински продукти, но без месо.
На трапезата присъстват ястия, направени от сирене и яйца, от масло и мляко....
26 Февр.
Трапезата на Малка БогородицаТова е семеен празник, като някъде се правят на тази дата и събори с игри, надпявания и се приготвя обилна празнична трапеза....
08 Септ.
Как се прави помен за задушницаТрадицията изисква да се правят и помени или наричани още раздавки, подавки....
18 Февр.
Как се прави помен за мъртвите?Традиционно на помените на три или шест месеца дрехите на починалия се раздават на приятелите и близките му, прави се и богата трапеза.
Последният канонен помет за покойника се прави на една година от смъртта му....
06 Март
Подгответе трапезата за Бъдни ВечерКъсно тази вечер цялото семейство ще се събере около трапезата, с която да посрещне Рождество Христово. Трапезата на Бъдни вечер трябва да е тържествена....
24 Дек.
Задължителните храни за трапезата виУчени от Великобритания ви отговарят, като съставиха списък с продуктите, които задължително трябва да присъстват почти винаги на трапезата.
1. Зехтин. Ако обичате салати, то започнете със зехтина....
22 Август
2
Афродизиаците са на трапезата ниАфродизиаците могат да направят незабравима една обикновена вечеря. Те са мощно оръжие за съблазняване и поддържане на огъня на любовната страст.
Много афродизиаци влизат във всекидневното ни меню, а ние дори не се досещаме...
30 Януари
Какво се слага на трапезата за Великден?Основното ястие на Великденската трапеза, разбира се, е печено агнешко с дроб сарма.
Традиционно на Великденската трапеза на българина присъства и козунакът....
27 Февр.
Как се прави жито за помен?Основните съставки за приготвяне на жито за помен са: жито, около 250 грама, един пакет обикновени бисквити. Като трябва да знаем, че няма да използваме цялото количество на опаковката....
23 Септ.
Помело, полято с ромОбелете, почистете от бялата кожичка плода помело и разделете месестата част на филенца.
Залейте ги със смес от захарта и рома, украсете с листенцата мента и поднесете....
18 Февр.
ПомелоНевероятно полезният и същевременно сочен и вкусен плод помело е познат на хората от цели 4000 години назад във времето, като първи започват да отглеждат помело китайците....
29 Юли
4
Трапезата на Благовещение: Рецепти и традицииИзключение прави единствено готвенето, защото на всеки християнски празник трябва да има и празнична трапеза....
25 Март