Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Тънкости при варенето на млякоТрябва да знаете обаче, че има тънкости при варенето на мляко, които ще изброим сега.
1. Добре е да се вари в тенджера с дебело дъно, да не загаря, или пък в такава с двойно дъно;
2....
26 Ноем.
Раздаваме варено жито на Голяма ЗадушницаНа Голяма Задушница християните раздават варено жито, домашен обреден хляб и вино за починалите си близки....
18 Февр.
Тънкости при варене на яйцаАко приготвяте яйцата за Великден, пропускайте охлаждането, тоест оставете ги за кратко в течаща вода, колкото да се спре процеса на варене....
02 Май
2
Тънкости при варене на спагетиПроверявайте от време на време докъде е стигнал процесът на варене и разбърквайте много внимателно спагетите;
8....
04 Януари
22
Тънкости при варене на черен оризРецептите с черен ориз стават все по-популярни поради уникалните свойства на този продукт. Домакините, които не знаят как да готвят черен ориз и поради тази причина не включват продукта в диетата си, губят много. Тази...
06 Февр.
Полезно ли е вареното жито?Вареното жито е подходящо да се хапва на закуска, обяд или вечеря. Освен в комбинация със захар, сушени плодове и ядки, вареното жито също така може да се прибавя и към различни видове салати....
02 Април
Жито за раздаване на ЗадушницаСлед което поставете житото в тава, поръсете със смлените на по едро бисквити и орехи, настърганата кора на лимона, ванилиите и добавете стафидите (те поемат излишната влага и омекват)....
24 Февр.
Сватбарско житоОсобено популярно е в Троянския край, където се сервира на сватби и се поднася като мезе за ракията....
10 Април
Сладко житоСледва да сложим пудрата захар, ванилията, смлените орехите и да настържем кората на лимона. Разбъркваме вкусното ашуре всичко с помощта на лъжица.
4....
01 Юни
Лападови сарми с ориз и жито на фурнаЗаливаме с 1 ч.ч. вода и зареждаме във фурната да се пекат на 200 градуса (отгоре и отдолу) за 35-40 минути.
Поднасяме ароматните лападови сарми с ориз и жито на фурна топли, в допълнение с млечен сос!...
01 Май
Диета с житоСега е времето да пречистите организма си от тлъстите храни, да свалите излишните килограми и да имате перфектна форма. Вече има всякакви разновидности на диети за отслабване, така че всяка жена може да прецени за себе си...
04 Август
Камут - древноегипетското житоКамутът е древен вид египетска пшеница. Тя е била позната още на строителите и ползвателите на пирамидите, тъй като нейни останки се откриват именно там.
Това я прави по-стара от 3000 години. Самото име - камут, е древноегипетското...
15 Август
Бисквити с житоГрамажът, след като се свари, се увеличава на 100-120 грама, поради това че е напоено и обема на зърното се е увеличил тройно (поне при житото, което аз използвам се получава така)....
09 Февр.
Жито със спанакОставете ястието да се свари на слаб огън, като периодично разбърквате, за да не загори.
Житото със спанак е готово....
09 Февр.
Варено жито ПарастасПоставете тенджерата на котлона на умерен огън и варите докато житото омекне, набъбне и се пукне.
Прецедете и изплакнете житото под течаща вода много добре. Подсушете върху чиста кърпа за няколко часа....
11 Февр.
1
Варено сухо житоОформя се с ръце на купол, покрива се плътно с пудра захар през цедка. Отгоре се декорира с църковен кръст с канелата.
Вареното сухо жито е готово....
09 Май
Жито за ЗадушницаЖитото се измива на течаща вода и се отцежда. В тенджерка се залива със студена вода и на умерен огън се вари до готовност, като по време на вареното пяната се изхвърля със решетъчна лъжица....
03 Март
Салата с житоСваряваме житото в подсолена вода, изцеждаме и оставяме да изстине.
Почистваме и нарязваме лука, чушката и доматите.
В купа смесваме охладеното жито с нарязаните зеленчуци и поръсваме с наситнените магданоз и кориандър...
06 Май
Тънкости при приготвяне на зеленчуци темпураТемпурата е японска техника за пържене на зеленчуци, риба или морски дарове. Общо взето тя представлява лека панировка от брашно, сол, яйце и студена газирана вода. Известна с хрупкавостта си и лекия си вкус...
08 Август
Варено жито за поменЖитото се накисва от вечерта във вода, на другия ден се слага във вода и се сварява до разпукване на зърната.
Отцежда се в гевгир и се измива под течаща студена вода, слага се на кърпа да попие излишната вода....
12 Юли
2
Домашна ракия от житоТази смес оставяме да отлежи 12 дни, като разбъркваме два пъти на ден.
На 13 ден затопляме 36 л вода и разтваряме в нея 12 кг захар.
Двата разтвора ги смесваме и оставяме на страна....
20 Юли
Варено жито за ЗадушницаНепосредствено преди консумация всичко в купичката се разбърква, за да се подслади варено жито за Задушница.
Сполай Ви!...
11 Ноем.
1
Зимна салата с житоЖитото се сварява с 500 г вода и щипка сол до разпукване на зрънцата.
Отцежда се и се остава да изстине.
Доматите се нарязват на по-едри парчета, лука на полумесеци, сиренето на кубчета....
05 Дек.