Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Историята на ЕзекилИсторията на Езекил
17 Окт.
Цялото служене на Езекил е към пленниците във Вавилон. Езекил проповядва на заточените израилтяни, че Вавилон ще покори земята им и ще я унищожи напълно....
Пълнозърнест хлябПълнозърнест хляб
24 Февр.
Пълнозърнестият хляб е една от най-ценните храни за хората, стига той да е направен от качествена суровина и да не е придружен от нежелани съставки като подобрители, стабилизатори и консерванти. По своята същност пълнозърнест...
Перга (пчелен хляб)Перга (пчелен хляб)
26 Февр.
Освен мед, пчелинът предлага още много природни продукти с широко приложение в медицината, козметиката, стоматологията, фармацевтиката. Сред тях се отличава една субстанция, наричана перга, но позната и с други наименования...
ХлябХляб
17 Февр.
1
1. Замесете тесто по еднофазен (директен) начин от разбитите яйца, леко затоплените млека, захарта, солта и маята /размита в затопленото прясно мляко, ако е прясна/. 2. Добавете брашното (със сухата мая) постепенно, докато...
Ето как да приготвим полезен Жив хляб (Селски квасен хляб)Ето как да приготвим полезен Жив хляб (Селски квасен хляб)
05 Март
1
Българите са едни от хората, които консумират най-много хляб. Днес е трудно да се намери качествен и вкусен хляб. Магазините предлагат различни видове тестени изделия - пълнозърнести, многозърнести, речен хляб, черен, типов...
Истината за Ватиканския хляб!Истината за Ватиканския хляб!
21 Ноем.
Случайно попаднах в един български сайт на рецепта за Ватикански хляб. Започна да ме гложди любопитство, а това, че този хляб се прави само веднъж в живота, нещо не ми допадна. Другото, че някой трябва да ти даде закваска...
Не изхвърляйте коравия хлябНе изхвърляйте коравия хляб
09 Януари
Кризата сигурно се отразява и на вашия бюджет, затова, преди да изхвърлите стария корав хляб, помислете – не можете ли да приготвите от него нещо друго, което да ви е от полза? На първо място от коравия хляб става страхотна...
Икономични рецепти с хлябИкономични рецепти с хляб
25 Август
Остатъците от хляб лесно могат да бъдат оползотворени. С тях можете да си приготвите закуска или някакъв сладкиш, който да е подходяща компания на следобедния чай или кафе. Най-лесният и добре познат вариант за рецепта...
Ползата от черния хлябПолзата от черния хляб
04 Окт.
Черният хляб е едно от най-ефективните средства срещу анемия. В ръжения хляб се съдържат тридесет процента повече желязо, два пъти повече калий и три пъти повече натрий, отколкото в хляба от пшенично брашно. Особено...
Вредата от белия хлябВредата от белия хляб
21 Дек.
5
Още от деца повечето от нас са свикнали да си похапват от белия хляб и тестените изделия. На всички им е било много вкусно да си хапнат филийка със сладко, кифличка, палачинки, кексчета, торти. Докато си похапва...
Магията на ватиканския хлябМагията на ватиканския хляб
26 Януари
152
Стара италианска легенда разказва за веригата на Свети Антонио, в която се приготвял специален хляб, наречен Ватикански, който имал силата да сбъдва желания и да носи любовта в живота на хората. Според преданието Ватиканският...
Бързо отслабване с хлябБързо отслабване с хляб
13 Дек.
5
Разнообразието в диетите е огромно. Всеки ден излизат нови и нови планове за отслабване, някои с не дотам доказани резултати. Тук ще ви предложим една изцяло нова диета, която учудва с един от компонентите си, а именно...
Как да съхраняваме хлябКак да съхраняваме хляб
24 Септ.
1
Едно от най-важните неща за храната на поколенията – хлябът, е начинът на съхранение. Независимо дали го печете сами, взимате го от старата пекарна или от рафта в магазина, е важно да знаете как да го съхранявате, когато...
Кой хляб е полезен?Кой хляб е полезен?
19 Ноем.
Езекил хляб А чували ли сте за Езекил хляб (Ezekiel)? Той се прави от ечемик, пшеница, леща, боб, спелта и просо....
Магията на Обредния хлябМагията на Обредния хляб
20 Юли
Обредният хляб не е обикновен хляб. За него подготовката започва много рано, още по жътва. Подбират се здрави зърна от чиста пшеница или жито, които се измиват много добре и подсушават. Смилат се на брашно, което пък се...
Силата на обредния хлябСилата на обредния хляб
05 Май
Никой не е по-голям от хляба! Имайки предвид тази стара българска поговорка, на празници българката е приготвяла богата трапеза и най-важното място е отделяла винаги на хляба. Обредния хляб съпътства бита на...
Рецепти за кето хлябРецепти за кето хляб
05 Август
Кето хлябът е основен елемент от кето храненето. Ако трябва да го дефинираме, това е хранителен режим, познат и като високомазнинно хранене. При този тип диета се наблюдават високи нива на кетони в организма, чрез които...
Питка хлябПитка хляб
29 Февр.
Оформят се във вид на продълговат хляб. Нареждат се в намазнена тава, оставят се да втасат още малко, намазват се с разтопено масло. Правят се разрези отгоре и се поръсват със сусам....
Маймунски хлябМаймунски хляб
21 Дек.
Докато тестото за сладкия маймунски хляб втасва, разтопете маслото, а в чиния смесете кафявата захар и канелата. Когато тестото втаса го извадете от купата и го накъсайте на парчета с приблизително еднаква големина....
Сладък хлябСладък хляб
18 Дек.
Докато е още топъл на сладкият хляб може да се добави шоколад....
Леопардов хлябЛеопардов хляб
24 Февр.
Загрейте на котлона млякото, нишестето и солта до получаването на крем. Дръпнете от огъня и добавете маслото. Прехвърлете в друг съд и го оставете да се охлади за 30 минути. След това добавете захарта, брашното и маята...
Ръчен хлябРъчен хляб
17 Февр.
1
Разтворете маята в 1/2 ч.ч. хладка вода със солта и захарта и оставете да втаса. Пресейте брашното и оформете кладенче. Сложете активиралата се мая. Сложете олиото, 1 ч.ч. хладка вода и замесете тесто. Ако е нужно...
Тибетски хлябТибетски хляб
02 Февр.
2
Готовият хляб се изкарва от тигана и се слага в подходяща чиния. Нарязва се и се поднася....
Плодов хлябПлодов хляб
31 Януари
Плодовият хляб се оставя да изстине във формата, след което се изважда, завива се във фолио и се оставя да престои една нощ. Поднася се след това....
Тъмен хлябТъмен хляб
31 Януари
Двата вида брашно се пресяват със солта. Добавят се медът, разтворен в хладкото прясно мляко, и киселото мляко, към което е прибавена содата. Замесва се меко тесто, което се оставя да престои известно време. След...