Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ЛукЛукът се класира в първата десетка зеленчуци, произвеждани по света. Смята се, че лукът произхожда от Азия и започва да се култивира в след 1630 г.
Лукът е сезонно растение, което расте добре при широк диапазон от температури...
01 Февр.
Зелен лукВсеки знае колко полезни са зеленчуците и как консумацията им ни дава здраве и дълголетие. Един много често използван зеленчук на българската трапеза е зеленият лук, който повечето хора смятат за съвсем обикновен и не се...
23 Август
1
Див ЛукДивият лук (Allium schoenoprasum) с неговите фини зелени пера е най-малкият вид ядлив лук. Дивият лук е многогодишно растение, достигащо височина до 50 см, като за негова родина се считат както Азия и Европа, така и Северна...
31 Юли
Сортове лукУ нас съществуват няколко обособени сортове лук. Те се различават по своите биологични особености и стопански качества. Основно са разделени в три категории – сладък лук, лютив и по-лютив. Всеки един от тях има по няколко...
20 Юли
Различните видове лукЛукът е изключително популярен зеленчук по цял свят. В България почти няма гозба, в която да не се слага лук, а освен в кулинарията, той е чудесен помощник и в целебната народна медицина. Познати са около 1200 вида лук, от...
02 Окт.
3
Алергия към лукАко и двамата родители страдат от алергии, то шансът детето да развие алергии става 90%....
26 Юни
Торене на лукДори и най-непретенциозните растения се нуждаят от достатъчно хранителни вещества за правилното си развитие. Съставът на почвата има пряко влияние върху растителността, образуването на плодове, следователно, за да получите...
31 Март
Ядеш хот-дог, вредиш на сърцетоХот-догът е една от най-масовите храни за бърза закуска не само в САЩ, но на много места по света. В България включително.
Ново американско изследване на факултета на медицина в Харвард установи, че само по едно...
01 Юли
Какво обичаш да ядеш, показва какъв сиКогато се запознавате с някого, вие автоматично си създавате определено първо впечатление за него. Това е напълно нормално, защото по този начин вие анализирате хората около вас, техните постъпки, поведение, външен вид и...
10 Юни
Лечебни рецепти с лукОт далечни времена хората са използвали лука като лечебно средство. Най-често са го използвали за лечение на различни простудни заболявания. Най-чисто се използва през зимните месеци, когато ни застигне простуда или...
06 Февр.
Червеният лук стопира инфарктаАко не сте чували, е време да разберете, че червеният лук (кромид) намалява риска от коронарна болест на сърцето. Помага и при проблеми с щитовидната жлеза.
В България използваме повече белия и жълтия лук, но е...
26 Май
Маринованият лук овкусява салатиВсеки ден проветрявайте помещението, в което съхранявате лук. Можете да го наредите в торбички от порест плат или да го подредите красиво върху рафт.
Ако искате да си направите маринован лук, ще получите вкусен и полезен...
01 Април
Ползи от дивия лукПолзите от консумацията на зеленчуци са известни още от древни времена. Свежите зеленчуци действат благоприятно на човешкия организъм, защото са естествени източници на ценни хранителни вещества като минерали, витамини, фибри...
06 Август
Ползата от зеления лукСъществуват растения, които са известни с лечебните си свойства. Едно от тях е зеленият лук, който повечето хора смятат за съвсем обикновен продукт. Но истината е, че ползите от зеления лук често са подценявани несправедливо...
26 Май
Отглеждане на зимен лукПрибирането на реколтата става, когато главите станат достатъчно големи. Това е в края на пролетта и началото на лятото....
28 Ноем.
Сеитба на семена лукСъхраняването на лук за зимата става задължително в сухо помещение.
Предимства на лука от семена
Има няколко предимства на отглеждането на лук от семена, които са в полза на избора на този метод.
1....
10 Април
Ставна хирургия – кога е време за смяна на ставаОперациите на тазобедрената става и коляното, при които част от естествената става се премахва и заменя с протеза, са много разпространни....
06 Юни
Пет причини да ядеш повече маруля това лятоСвежата маруля стои в основата на всяка свежа и диетична салата. Тя е идеална за летните дни, когато имаме нужда от по-леко хапване.
Комбинира чудесно с краставици, домати, репички, варени яйца, картофи....
14 Юни
Какво ще стане, ако не ядеш достатъчно зеленчуци?Не всеки е почитател на зеленчуците. Обзалагаме се, че сте чували милион пъти, че яденето на зеленчуци от изключителна полза за цялостното здраве и дори може да ви помогне да отслабнете. Но дали тези твърдения са верни? Наистина...
11 Март
Ако ядеш редовно тази храна, те грози безплодие!Жените, в чието меню редовно присъства червено месо, са изложени на двойно по-голям риск от ендометриоза, показа проучване на учени от Раковия изследователски център Фред Хъчинсън във Вашингтон.
Американският екип...
02 Юли
Какво ще стане, ако ядеш яйца всеки денВ света със сигурност няма по-универсален и познат хранителен продукт от яйцата. Консумират се пържени яйца на очи, варени, бъркани яйца на тиган, поширани, печени омлети, дори и сурови и присъстват в менюто на всички...
04 Април
Какво ще стане, ако ядеш авокадо всеки денАвокадото е сред плодовете с невероятен вкус. Наред с това е богато на хранителни вещества и мазнини и придава мека и приятна текстура на всяко ястие, в което се добавя. Тази истинска чудотворна храна от природата заслужава...
15 Март
Праз лук срещу полови проблемиНаред с чесъна и лука, празът със своите сулфиди проявява широкоспектърно действие.
Предотвратява растежа на микробите, възпрепятства възникването на рака, спира образуването на вредни радикали, предотвратява възпалителните...
29 Април
Незаменимите ползи от кромид лукКромид лукът, който е най-използваният от всички видове лукови растения в националната ни кухня, крие в себе си множество ценни съставки. Този зеленчук произхожда от Средна Азия, но бързо се налага и в Европа още през...
15 Ноем.
3
Праз лук - много полезен зеленчук!Често домакините се чудят какво да сготвят за вечеря. Зеленчукови ястия, пиле, риба, кюфтета и зърнените храни са най-често консумираните. Карфиол, праз лук, спанак и зеле са готвят най-често – пържени...
28 Май