marcheva14
marcheva14
Мастър Шеф

Моите форумни постове

marcheva14
Имам си три вида ножици, за пиле, за зеленчуци и за риба. Много ги ползвам и са ми много удобни за работа в кухнята.
marcheva14
Без сол. Тя е в основата на сладкиши, готвени ястия и тя определя вкусовете, разграничава ги ... без нея нещо не става, всичко друго е заменимо.
marcheva14
Всякакви постни ястия ги приготвям основно със зехтин, ако готвя месо и трябва да го запържвам предварително го правя със зехтин и масло и така маслото не прегаря, а зехтина спомага да се развие и по-висока температура при пържене. Ориз всякакъв вид го приготвям само с масло, но ако е кис. зеле със свинско го готвя с олио. Ползвам много и царевично такова. Сладкиши приготвям само с масло и не признавам друг вид мазнина за тях. Въпрос на избор.
marcheva14
Пушач съм и още като студентка запалих първата си цигара. На мен ми харесва сутрин с кафето да запаля. Никога до момента не съм си поставяла като забрана пушенето. Не съм се и опитвала, на мен не ми пречи. Все още не е окончателно доказано колко вредят цигарите, въпросът е спорен, защото при болестта на Алцхаймер например помагат. Тога го прочетох в едно америкн. научно списание, което държи на името си. Интересното е, че има хора доживяли дълбока старост и са били цял живот пушачи, и обратното, така че къде е истината не зная.
marcheva14
Най-много харесвам кори "Сърбиянка" - ръчно теглени кори. Тънки и след изпичане са много хрупкави. Когато ги няма ползвам Бела " и "Фамилия.
marcheva14
veselina65 :Според баницата и корите! Има печени на сач, ръчно изработени, фини кори и др. Ако е за щрудел или баклава, добре е да са фини. За бани може и да са по-дебелки/ако е редена/. В последно време използвам македонски кори, които просто са невероятни! Стават хрупкави при печене, направо разкош! Използвала съм и турски - триъгълни. Те също са интересни. Да, македонските кори направо са фантастични. Купувам ги от пазара, вероятно ги внасят на черно.
marcheva14
kriss03 :Стана ми любопитно,не бях чувала за македонски кори,а правя често баница.Само не разбрах къде могат да се намерят. Намирам ги на свободния пазар за зеленчуци и както казах вероятно ги внасят на малки количества на черно. Най-вече ги пускат около Коледа и Нова година.
marcheva14
Рецепти които са без снимки не ги поглеждам, не са ми интересни, също така и рецепти на които снимките са от Готвач БГ. В началото и аз си разрешавах по този начин, но после схванах, че всеки сам си качва рецепта и снимка. Имам и апарат, хубав е, ама много не съм наясно със снимките и все нещо не ми е наред, я светлината ми бяга , я ръце ми пречат, я нещо друго. Обичам да гледам снимки.
marcheva14
Сушени домати си купувам от италианския магазин ,в бурканчета са. Нямам никакво намерение да си ги изсушавам сама. Използвам ги понякога да ги прибавям към салати. Има ги и по другите магазини, големите вериги. Държа 2-3 бурканчета и са ми достатъчни.
marcheva14
Който и блат за торта да се приготви, щом има набухвател той отгоре ще се подуе, няма да е равен, няма и друг начин. Колкото и да се намазват формите от страни с масло/ мазнина, винаги се получава т.н. капаче. То се изрязва с много остър нож и блата става равен. Това е. Който и видеоклип да се отвори с майсторите готвачи, те сами го препоръчват и практикуват. Точно сега изгледах клиповете на Gemma Stafford" Painted Cake for Mather`Day , Weddings or any............." тя точно това обяснява, как да бъде равни блатовете и как да се изрязват правилно при поставянето на крем/заливки и др.
marcheva14
Всеки зехтин който е Ехстра Върджин е добър. Винаги когато ходя до Гърция купувам по няколко канти от 5 л и така имам за по-дълго време. Една канта е около 25 евра. Много го ползвам и ми е основната мазнина ва кухнята. Но най-добър е този който има утайка на дъното от малки парченца маслини, зеленикав на цвят и е мътен. Оставя се в хоризонтално положение , той се утаява и се ползва основно за салати. Много е добър, но се намира само от частни производители и си имам човек който го произвежда и от него го купувам. Води се био зехтин, защото не е пресован допълнително. Има различни зехтини, турски, италианки, испански и всеки е добър. Тук у нас също се внасят добри зехтини и може да се намерят по магазините. В София има италиански магазини, които предлагат отличен зехтин.
marcheva14
Да, правя и съм пуснала рецепта за Бухара пилаф . Разкошна е. Всеки може да отвори моята страница и да намери рецептата. Изписала съм я съвсем точно и както винаги подробно. с грамажи. Важно е да се спазват за добър резултата. и също е важно да се подготвите с дългозърнест ориз. Рецептата е на Master Chef Максут Ашкар. Силно я препоръчвам!!
marcheva14
Благодаря за темата! Не съм наясно и приготвяла нищо от рецептите от този край. Ще прочета пуснатите такива.
marcheva14
Роси Трифонова, доста съвети си получила , но само някои от тях са добри и за съжаление мисля, че точно тези се прескачат. Единствено съветите на Георги и на Demin са добри и съответно качествени. Прочети ги отново и ги приложи на практика. Устройството Аереко се продава в София - Френска фирма е, специализирана в борба с мухъла по стени вследствие поставянето на ПВЦ дограма. Струва около 60 лв. Това е малко панелче което се монтира на самата дограма и чрез него се постига посдтоянен обмен на въздух. Нищо друго няма да ти помогне, САВО, белина, или други препарати са временни неща и мухъла отново ще се появява. Сложила съм си една от най-добри на пазара дограми, това е Кьортинг и въпреки всичко се получаваше жесток конденз по стъклата най-вече зимно време , защото прозорците са затворени. При поставянето на това панелче на Аереко проблемите ми свършиха и конденза изчезна завинаги. Съжалявам, че не мога тук да ти пусна линк за да разгледаш по-добре какво представляват, но отвори Гугъл и ще ги намериш и ще добиеш представа.
marcheva14
Да, много е важно тази вода, а направо я забравям. Не обича да пия течности, каквито и да било, едно кафе сутрин ми стига и това е. Някъде привечер се сещам и започвам да броя чашите с вода, които трябва да изпия, то тази работа така не става. Най-много до един литър да стигна и то с мъка направо и това е. А колко много е важно, не толкова за кожата ни, а най-вече за ставите ни. Понеже се храня общо взето слабо, малко плодове и евентуално филийка черен хляб, малко кисело мляко и как после да ми се пие вода....не става така. Не съм и много по храната, а с месото направо съм скарана...хапвам защото е необходимо, ама без огромно удоволствие. Ако имам банани като плодове, направо отказвам всичко друго, те са ми достатъчни. Определено мога да си живея само с праскова и банани.
marcheva14
Зя моето семейство Коледа и Великден са големи празници и се спазва много сериозна традицията. Тъй като семейството ми една част са извън Б-я,, на тези празници се събираме всички задължително, независимо колко са далеч. Започвам от прекадяването на масата с тамян, четенето на молитвата раздаване на питката по старшинство и следват всички упоменати ястия под ред. Сармите винаги са ми със стафиди , после чушките пълнени с боб и т.н. Обичам ги тези празници, но много се изморявам, защото всичко сами приготвям за около 12 човека. Но веднъж в годината - може. Това е за Бъдни вечер, за Коледа започвам отново, тогава вече пълня пуйка и още и още...
marcheva14
Да, ползвам шафран когато приготвям ризото. Обичам я тази подправка. Слага се твърде малко, няколко "косъмчета" дето се казва , а е толкова хубава. Донесла съм си цяло бурканче и ще имам за дълго време и ще му се наслаждавам. Тези които пътуват на разходка в Турция могат да си купят от пазарите, не е толкова скъпа, достъпна е.