Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Natalia Georgieva»Единичен статус #28556
  • Natalia GeorgievaNatalia Georgievaдобави отговор към форумната тема: Хранителен режим за хора с Автоимунни заболявания като Хашимотопреди 9 години, преди 9 годиниРежимът се казва Автоимунен протокол и тук ще споделя с вас какво представлява и кои харни включва и изключва.
    Автоимунния протокол е режим с противовъзпалително действие, създаден с цел елиминиране на храните, които са най-честите алергени, регулращ имунната система и чревния тракт, по-изчистената версия на Палео режима. Елиминационната фаза, в която не се консумират нещата от списъка за изключване трябва да продължи поне 2 месеца минимум, през които тялото да спре да произвежда антитела. След изчезване на симптомите или 2 месеца от началото на AIP, следващата фаза, която може да се направи е на въвеждането отново на забранените, за да се изясни евентуална реакция към тях. Автоимунните заболявания са състояния, в които тялото не прави разлика между здрави тъкани и външни чужди агресори и точно тук се появяват реакциите. Тялото започва да атакува собствените си тъкани, което може да продължи с месеци, дори години до пълното отключване на автоимунно заболяване.

    Реакциите не са обезателно само от гастро произход, могат да бъдат много общи като промени в настроението, хрема, болки в мускулите и ставите, глад за сладко и кофеин, умора, кожни обриви, екземи, кашлица, сухота в очите, устата, главоболие, проблем със съня. Най-добрият начин за засичането им е да се води дневник, в който да се описва всичко, което се консумира и начина по който се чувствате. Относно включването на някоя от забранените храни - по една на всеки 5 дни до предизвикване на симптом.

    Препоръката е да се следва стриктен режим в продължение на поне два месеца. Напълно стриктен, без изкушения, дори и малки, тъй като дори и минимални количества от алергени могат да ви върнат в самото начало. За ВКЛЮЧВАНЕ:



    Зеленчуци - артишок, рукола, аспержи, китайско зеле, броколи, карфиол, брюкселско, целина, краставица, зелен фасул, тиква, ревен, кейл, праз лук, кресон, гъби, спанак, маруля



    Кореноплодни - моркови, сладък картоф, лук, ряпа, репички, пащърнак, ряпа



    Месо - говеждо, пилешко, агнешко, еленово, пуешко, заешко, патешко, риба и ракообразни рак, стриди, свинско, бизонско, биволско и карантии сърце, дроб, бъбреци, костен бульон



    Плодове - ябълка, банан, авокадо, кайсия, портокал, манго, нектарина, лайм, лимон киви, гуава, грозде, грейпфрут, кокос, мандарини, череши, фурми, пъпеш, къпина, смокиня, боровинки, папая, праскова, сливи, ягоди, круша, диня, ананас, малина, нар



    Мазнини - животински, авокадо, кокосово масло, патешка и свинска мас, зехтин, 7 растителни



    Ферментирали - кисело зеле, камбуча, ферментирали зелевчуци морков, цвекло и т.н.



    Провизии - ябълков оцет, аншоа, сушени плодове, маслини, сьомга, риба тон, сардини, кокосово брашно и стърготини

    Билки - лимонова трева, лавандула, босилек, дафинов лист, копър, мента, пелин, розмарин, салвия, магданоз, мащерка



    Подправки - канела, чесън, карамфил, морска сол, куркума, шафран, джинджифил



    За ИЗКЛЮЧВАНЕ:



    Зърнени - амарант, ечемик, елда, булгур, царевица, просо, киноа, спелта, овес, пшеница, ориз, ръж, сорго



    Яйца - пилешки, гъши, патешки



    Алкохол; ибупрофен, аспирин; кафе и какао



    Ядки - бадем, бразилски орех, макадамия, орех, лешник,



    Млечни - масло, сирене, прясно мляко, кисело мляко, крема сирене, сметана



    Семена - конор, слънчоглед, сусам, мак, тиква ама от тази голямата кръглата ахаха как го обясних, индийско орехче, синап/кресон, колиандър, чиа, кимион, сминдух, ким



    Покритосеменни - домати, картофи, паприка, годжи бери, шипка, червен пипер, люти чушлета, пиперка, тютюн, патладжан

    В началото на режима е хубаво първата,а и втората седмица да сте предимно на булъони и крем супички за да може организмът ви да се нагоди към новия начин на хранене.
    Надявам се че ще има хора които да се заинтригуват и опитат,аз успях да си подобря състоянието по този начин и в момента се храня също спазвайки тези принципи.