Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Анонимен»Единичен статус #678063
Anonimen
Anonimen
Новак
  • АнонименАнонимендобави коментар към: Класически крем карамелпреди 5 годиниКласически крем карамелКласически крем карамел18.10.2018Крем КарамелНай-добрата пропорция е 1/2 яйце на купичка, т.е. за 6 броя крем карамел - 3 яйца... иначе става много яйчен и не така вкусен както когато не преобладава яйцето! Под 3 броя яйца имам предвид яйца с височина от см, сигурно се водят като L според новите стандарти по магазините! Ако са по-дребни, ще ви трябват още, но съотношението е 150 мл. яйца на 750 мл. мляко. Разбивайте яйцта и млякото на ръка и не много енергично за да не става пяна. Моята рецепта е следната - за 6 шоли (общо 900 мл. смес.) 5 х 150мл. прясно пляко. 3 бр. яйца. 3 бр. ванилия. 9 ч.л. захар за сместа х1 ч.л. захар за карамела. Лимон (сок) за карамела (пожелание - слага се предварително в захарта... и не, няма да пресече млякото, СПОКО! Пробвано е много пъти) 1. Сипвате 5 х 150 мл. мляко защото 3-те яйца общо правят 150 мл. което общо е 900 мл. Разбърквате добре с телена бъркалка, но внимателно да не запените сместа! 2. Слагате 3 -те яйца 2. Слагате 9 чаени лъжички захар (като сладост се пада х 1 и половина лъжичка захар на шола) 3. Накрая добавяте и 3 пакетчета ванилия. Карамела го правите на слаб огън за да не ви изгори. Ако го прегорите, ще придава горчив вкус прегоряла захар и ще развали целия кеф при консумацията! Слагате тава със студена или хладка вода, да покрива половината или 2/3 от шолата и внимавате да не заври водата по време на печенето! Печете на функция с горно и долно печене около час (50 мин.) на 180C, като към края може да увеличите до 200C, но наблюдавайте да не изгори отгоре. Когато добие загар без да прегаря го изключвате и оставяте да си почине във фурната, лсед което го слагате да се охлади в хладилника. ... ми т'ва е цялата философИя! Наздраве!