Анонимен
Новак
Моята стенаРецептиСнимкиСтатииСъветиКоментариФорумни теми1Постове във форумаЗа менИзпрати съобщениеточки0
Начинаещи кулинари
Начинаещите кулинари трябват да знаят много неща от експертити
:wink: .Ще ви дам рецепта начинаещи кулинари:
Продукти:
2-3 яйца
2 глави лук
2 червени пиперки
1/2 кафена чаша олио
сол
червен пипер
Приготвяне:
Лукът се изчиства, нарязва се ситно и се слага в тиган или в друг дълбок съд. Прибавят се олиото, нарязаните на парчета пиперки, 1/2 кафена чаша вода и щипка сол. Разбърква се, похлупва се и се задушава десетина минути, като често се разбърква. След това върху лука се чукват яйцата. Посоляват се с щипка сол и без да се бъркат, се оставят да се пържат 3-4 мин на потих огън. От време на време тиганът се разклаща. Целта е мазнината да се разнесе навсякъде и да се изпържат белтъците. Прибавя се щипка червен пипер и се сваля от огъня.
Таратор
Продукти:
1. 1 голяма краставица
2. ½ връзка копър
3. една кофичка кисело мляко
4. студена вода (една кофичка от кисело мляко)
5. 2-3 скилидки чесън
6. 1 шепа орехи
7. 2-3 супени лъжици олио / зехтин и сол
Рецептата за таратор в три стъпки:
1.
Първата стъпка от рецептата за таратор е подготовката на краставиците. Измивате краставицата и я обелвате. Ако сте успели да се сдобиете с пресни краставици, произведени от някоя баба на село няма нужда да ги белите. Нарязвате я на много малки парченца / кубчета. Много домакини настъргват краставицата, за да спестят време. Така краставицата омеква повече и тараторът става като каша. Но в случай, че сте наистина жадни и не можете да чакате дълго, можете да ползвате и този метод.
2.
Изсипвате краставицата в голяма купа и прибавяте към нея ситно нарязания копър (може да ползвате и сух копър), смлените орехи и чесъна, който сте счукали, или нарязали на много дребно. За разлика от французите обаче много българи не обичат чесън, затова можете да не добавяте чесъна към таратора, а да го оставите в отделна чинийка, така всички ще са доволни: любителите на чесън ще си добавят в последствие, а противниците няма да се мръщят.
3.
След като сте прибавили чесъна, орехите и копъра поселете, добавете и олиото/зехтина и разбъркайте добре. След това разбийте една кофичка мляко с една кофичка студена вода, добавете към сместа с краставиците и пак разбъркайте. Тараторът е вече готов.
Съвет: Ако ви се стори, че тараторът не е достатъчно студен, може да добавите и няколко кубчета лед.
Необходимо време за приготвяне:
15 минути
6 Порции
:blush: :blush: :blush:
:wink: :wink: :wink:
Вкусно!